sep 9, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook emoties kunnen darmproblemen en aambeien veroorzaken

Niets reageert zo snel op emoties als de darmen. Een moeilijk gesprek voor de boeg, een examen in het verschiet, een sollicitatiegesprek dat eraan komt en… het toilet is de plaats om bij voorrang te bezoeken. De darmen reageren enorm snel en soms heftig op emoties. Het zijn niet enkel bacteriën die problemen met de darmen en de spijsvertering kunnen veroorzaken.

Bovendien bepalen de darmflora in belangrijke mate de sterkte van de immuniteit, maar er is ook een rechtstreekse verbinding tussen de longen en de darmen en het brein en de darmen. Dat betekent dat als je darmen in topconditie verkeren, dat jijzelf dat doorgaans ook bent.

Junkfood en gebrek aan beweging

Veel problemen worden dan ook veroorzaakt door onze levenswijze. Zelfs problemen waar je niet meteen zou aan denken zoals aambeien. Die betekenen een signaal dat er wat hapert in het darmgebied en/of met de stofwisseling.

Aambeien zijn nu eenmaal het gevolg van moderne voeding en een al te zittend leven. Vooral kantines op het werk en schoolkeukens serveren te vette voeding, te veel geraffineerde producten en suikers, te weinig verse producten, te weinig groenten en ook te weinig fruit als dessert.

Aambeien zijn vaak het gevolg van een gebrek aan beweging. Emotionele problemen vertalen zich ook vaak in problemen met de darmen. Verander je eetgewoonten en eet meer ruwvezelstoffen.

Weinigen nemen nog hun lunchpakket mee naar het werk of naar school. Voor de keuze van zijn voedsel gaat men af op smaak en uitzicht, niet op voedingswaarde terwijl het gezondheidsaspect helemaal naar de achtergrond verdreven is. En toch ligt de oplossing voor de hand. Schrap vooral suiker en geharde vetten, gebakken en gefrituurde spijzen, slachtafval, vet vlees, wittebrood en bereide vleeswaren (charcuterie). Eet vooral meer vezelrijke producten: beslist volkorenbrood, minder vlees (vooral bewerkte en vette vleessoorten), liever vis, wel eieren, geen suiker, wel veel vruchten, groenten en … honing als zoetmaker mag ook.

Geen alcohol

Ook geen alcohol, want vroeger ging men ervan uit dat rode wijn gezond was vanwege de terpenen, iso-flavonen en antioxidanten. Nu weten we beter: zelfs één glas alcohol is al nadelig en de antioxidanten zijn niet afkomstig van de alcohol, maar van de vruchten.

Je kunt beter een koffie of nog beter groene thee en kruidenthee drinken, dan ben je beter af, vanwege de flavonoïden en terpenen. Thee kan zelfs licht laxatief werken, wat in de gegeven omstandigheden toch een leuk „bijverschijnsel” is.

Alles wat verstopping in de hand werkt, moet worden vermeden. In het begin zal het misschien nodig zijn om een licht laxeermiddel te nemen, maar kies dan bij voorkeur een natuurlijk preparaat, bijvoorbeeld op basis van vijgen of pruimen of Frangula oftewel vuilboombast. Denk bijvoorbeeld aan Frangulabiose van Fytobell. Geen gewenning, geen bijverschijnselen, geen risico, maar wel doeltreffend!

Neem daarom nooit langere tijd synthetische laxeermiddelen zonder medische controle, want op den duur raken de elektrolyten uit balans en kunnen ernstige problemen optreden. Bovendien raakt het organisme erop ingesteld en kun je niet meer zonder. De natuurlijke peristaltiek of voortstuwende beweging van de darmen wordt daardoor misleid.

Trouwens van zodra je je levenswijze zal hebben veranderd, zal ook hier een natuurlijke reflex ten goede optreden.

Beweeg meer en pieker minder

Uiteraard is een slechte bloedsomloop ook het gevolg van gebrek aan voldoende beweging. De meeste mensen zitten een hele dag op kantoor en in de fabriek is hun bewegingsruimte ook al beperkt. Het zware handwerk wordt meestal overgenomen door machines, terwijl men neerzit om ze te bedienen. Daarom moet de patiënt na zijn dagtaak aan sport gaan doen of tenminste handenarbeid verrichten in eigen huis of tuin.

Lukt dat niet dan moet toch een weekprogramma worden opgebouwd waarin minstens drie- tot viermaal in de week al was het maar een half uurtje „spieractiviteit” wordt voorzien.

Zwemmen is ideaal omdat hiermee alle spieren in beweging worden gebracht, terwijl het lichaam in het water niet wordt belast door zijn eigen gewicht. De stap naar het zwembad is voor velen misschien wat groot om zetten, maar dan moeten ze wel kiezen om een vorm van beweging te beoefenen die wel binnen hun bereik ligt: licht tuinwerk, eenvoudige turnoefeningen, een half uurtje op de hometrainer, of desnoods enkel maar een blokje rondwandelen, elke avond voor het slapen gaan. Dat kan iedereen toch!

Buikspieroefeningen mogen ook niet worden vergeten omdat daardoor de darmen gemasseerd worden, wat de natuurlijke ontlasting zal vergemakkelijken.

Emoties hebben ook grote invloed

Bij veel patiënten vertalen psychische en emotionele problemen zich ook in problemen met de darmen. Je merkt dat aan jezelf soms: krijg je te maken met een lastig probleem, dan gebeurt het wel dat je een paar keer naar het toilet moet. Sommigen krijgen hierdoor zelfs ernstige diarree, een situatie die ook niet te lang mag aanslepen en goed moet worden aangepakt omdat dit probleem op den duur nog ernstiger kan worden dan verstopping: het lichaam speelt zijn vitamines en mineralen kwijt zodat op langere termijn een gevaarlijke toestand ontstaat.

Bij langdurige verstopping blijven weliswaar de stofwisselingsgiften in het lichaam achter maar bij diarree krijg je snel tekorten.

Patiënten die lijden aan chronische verstopping zien er ook niet gezond uit: ze hebben vaak een onfrisse huidskleur en matte blik. Jaren later kan deze niet verzorgde toestand de oorzaak worden van maag- of darmkanker.

Goede hygiëne

De wijze waarop we bewegen, maar vooral ook eten en drinken is van grote invloed op de gezondheid van de darmen. Gezond en natuurlijk eten wil zeggen voldoende ruwvezelstoffen gebruiken, zoals rauwe groenten en vruchten, appelen, bananen, vijgen, dadels, slaatjes en hiervan ook ruim gebruik maken bij ELKE maaltijd. Pas dan stelt men het lichaam in staat de stoelgang gemakkelijker te maken en ook regelmatiger, minder pijnlijk en minder slecht ruikend.

Beginnen er toch problemen op te treden, dan is een lokale hygiëne in de anale streek van heel groot belang, niet enkel om het probleem te helpen oplossen, ook om kwetsuren en ontstekingen te voorkomen, want die kunnen bijzonder ernstig en vervelend zijn. Een goede verzorging bestaat uit een dagelijkse wasbeurt met water en zeep (bij voorkeur een zuur reagerende zeep uit de apotheek). Nadien vooral ruim naspoelen met koud water, liefst zelfs met zeer koud water.

Daardoor ontstaat een samentrekking van de bloedvaten, ook van de aambeien. Ze zullen snel minder pijnlijk worden en heel vaak ook vanzelf verdwijnen.

Wie er erg veel last van heeft kan ook baat vinden bij driemaal daags een koud zitbad. Hamamelis-extract of -zalf draagt bij tot een natuurlijke contractie van de beschadigde bloedvaten en een snellere genezing van de aambeien, een natuurlijk product dat veilig kan worden gebruikt.

Aambeien zijn geen natuurlijk verschijnsel. Ze zijn het gevolg van fouten in onze leefwijze. Wie dergelijke problemen familiaal opmerkt kan zelf preventief ingrijpen. Dan kunnen aambeien een tijdige waarschuwing zijn om je voor erger onheil te behoeden.

En een tip om de natuurlijke darmwerking optimaal te laten verlopen: Frangulabiose van Fytobell.

Je vindt Frangulabiose in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kunt Frangulabiose ook online bestellen via www.fytyobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde