nov 4, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Maagzweren door ergernis?

Maagklachten behoren samen met slapeloosheid tot de meest voorkomende problemen.

Die kunnen maanden aanslepen en een knagend en vervelend gevoel opleveren vooraleer men beslist naar de arts te gaan en er iets aan te doen. Een situatie van opwinding kan iemand helemaal van streek brengen, of een ergernis, lawaai, onvrede. En dus volgt een brandend gevoel vanbinnen, net alsof ze met een lucifer tegen de binnenkant van de maag strijken. Soms voelt de patiënt het branden tot in de keel, zijn er zure oprispingen. Ze kunnen ook niet meer genieten van een lekkere koffie, want na vijf minuten zitten ze gegarandeerd dubbelgevouwen van de pijn. Spuitwater bezorgt hen al last. Snoepen is er helemaal niet meer bij en ze moeten heel voorzichtig zijn met wat wordt gegeten en gedronken, of de dag is om zeep. Weg is de levensvreugde en ook de gezinsleden, de partner moet het vaak ontgelden, want maagpijn is geen kermis.

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt: een vol of opgeblazen gevoel na het eten… Niet enkel bij feestmaaltijden kan dat optreden, ook doordeweekse eenvoudige maaltijden kunnen als een bal op de maag blijven liggen, waarbij je soms denkt: kon ik maar braken, dan was ik van de last verlost. Maar de vraag is eigenlijk: wat is de oorzaak van maagklachten en hoe komt het dat je er vroeger geen last van had. Wat doe je dan verkeerd?

Stress, maar ook verzurend voedsel is nadelig voor de maag en de maaglijder. Ontspanning en gezond voedsel zijn van belang.

Te zuur

In hun hoge nood nemen sommigen toevlucht tot patentgeneesmiddelen, die in een aantal gevallen wel kunnen helpen, maar die op de duur meer schade aanrichten dan nut verschaffen. Wie langdurig middelen neemt tegen het maagzuur kan zelfs de zenuwen beschadigen. Een dergelijk geneesmiddel neem je dan ook niet te lang zonder doktersadvies.

Over het algemeen is ons voedselpakket te zuur reagerend. Vlees, vis, kaas, eieren, maar ook brood en vooral suiker- en snoepgoed en koffie zijn zuur reagerend. Fruit, groenten en aardappelen zijn basen-makers en dus te verkiezen voor de gezondheid. Ze zijn minder belastend voor de maag, integendeel zelfs een soort balsem. Het feit dat sommige fruitsoorten zuur smaken, wil nog niet zeggen dat ze ook zuur-makend zijn. Met andere woorden: als je voldoende fruit eet, dan heeft dat een basisch effect op de lichaamscellen: ideaal dus om kanker, hartinfarct en allerlei beschavingsziekten te voorkomen. Maar ook tegen zure oprispingen, etsend maagzuur en maagzweren, zelfs eenvoudige gastritis is het aan te bevelen rekening te houden met het voedsel: zuur reagerend is in dit geval funest.

Belangrijk is ook dat het voedsel voldoende wordt ingespeekseld om op die manier gemakkelijker te verteren. Speeksel brengt namelijk verteringsenzymen in de spijzen zodat niet enkel de maag, maar ook de twaalfvingerige en de dunne darm worden ontzien.

Stress is een erg verzurende factor. Vandaar dat kanker en hartinfarct ook kunnen worden bevorderd door stressfactoren.

Hoe maagproblemen voorkomen?

Aan de binnenkant van de maagwand zit een beschermende slijmvlieslaag zodat het zoutzuur dat door de maag wordt gevormd voor de vertering van de spijzen de maagwand zelf niet zou verteren. Als die beschermende laag wordt aangetast kan een maagzweer ontstaan. Soms is er ook een bacterie in het spel, waartegen momenteel antibiotica wordt voorgeschreven. Toch zullen bepaalde maatregelen problemen aan de maag voorkomen en, zelfs een maagzweer helpen genezen.
Deze tips zullen je daarbij helpen.

De stad maakt ziek

1. Stress is een verzurende factor en moet dus absoluut worden vermeden wil men maagproblemen voorkomen. Ontspanning in een natuurlijke en aangename atmosfeer is daarvoor de oplossing. Bij voorkeur kan je deze ontspanning best buiten kiezen, want de natuur is eigenlijk de „natuurlijke” biotoop van de mens. Hier dient hij oorspronkelijk te leven. De stad is een kunstmatig eiland in de natuur. Sommigen beweren niet zonder te kunnen, maar de meesten worden er ziek van. Rust- en kuuroorden zal je daarom niet in de stad vinden, wel in de natuur. De negatieve ionen van de lucht zijn al een teken: zeelucht en boslucht is zeer rijk aan negatieve ionen, terwijl stadslucht propvol positieve ionen zit. Die maken je ziek. Vervuilde lucht is positief geïoniseerd. Je moet eens in de omgeving van een waterval gaan staan, daar voel je als het ware de gezondheid: een overdaad aan negatieve ionen in de lucht. Vandaar dat eenieder in het weekend in de natuur moet vertoeven: wandelen aan zee of in de bossen. De stress, typisch voor maagpatiënten zal er sterk door verminderen.

2. Eet langzaam. Door grondig te kauwen en langzaam te eten komt meer speeksel in het voedsel en zal het makkelijker verteren. Wie langzaam eet, schrokt minder en zal ook kleinere hoeveelheden eten. Op zich bevordert dit de vertering. Het is ook beter meerdere maaltijden te nemen en kleinere hoeveelheden, dan omgekeerd.

3. Rook niet. Tabak is een sterk verzurend element. Nicotine prikkelt het maagslijmvlies, doet zure maagsappen afscheiden en kan derhalve een aanval van gastrische pijn veroorzaken. Tabak kan trouwens niet enkel longkanker veroorzaken, maar ook lipkanker, tongkanker, strottenhoofdkanker, maar ook kankers aan de spijsverteringsorganen: slokdarm, maag en darmen. Zelfs de meeste blaaskankers (98%) worden veroorzaakt door tabak. Wie rookt is trouwens nerveuzer, vindt minder smaak in zijn voedsel en zal dus ook veel sneller eten, zelfs schrokken.

4. Wees voorzichtig met wat je drinkt. Koffie is voor een maaglijder geen goed idee. Maagpatiënten weten beslist dat als ze sterke koffie drinken ze plots een hevige aanval van maagpijn kunnen verwachten. Koffie prikkelt de pancreas en een zieke pancreas kan trouwens ook oorzaak zijn van maagklachten. Ook cola, alcohol en fruitsappen zijn nadelig. Koolzuurhoudend water is eveneens een prikkel bij maagklachten en je kan beter gewoon niet-gashoudend water gebruiken. Misschien zal het sommigen verwonderen dat fruitsap ook op de verboden lijst staat, maar sappen zijn niet zo goed als de volledige vrucht. Je kan dus beter een appel eten, dan enkel het sap te drinken.

5. Scherpe kruiden zijn niet goed. Specerijen zoals peper, nootmuskaat, paprika’s, en exotische pikante toekruiden kunnen heftige pijn veroorzaken. Toevoegsels zoals suiker hebben eveneens een slechte reputatie bij maagpijn.

6. Eet het voedsel zo natuurlijk mogelijk, op voorwaarde dat je goed kauwt. Geen gegrilde kost, of vlees dat gebakken en gebraden werd. Je bent beter af met magere zachte kaas dan met vlees en vleesbereidingen. Let er ook op geen bedorven voedsel te gebruiken, voor een maaglijder is dat funest.

7. Als je acute pijn voelt en je hebt geen geneesmiddel bij de hand kan je snel hulp krijgen door een paar slokken rauwe melk te drinken of wat droge havervlokken te kauwen en in te slikken.

Maagbloeding voorkomen: druk verminderen

Velen blijven jarenlang met maagpijn rondlopen. Ze hebben er wel veel last van, vooral in periodes van grote drukte en vooral ook als ze uitgebreid hebben getafeld of haastig hebben gegeten. Managers, of vertegenwoordigers die een haastige hap in de auto gebruiken terwijl ze rijden, zijn de eerste slachtoffers. Vaak slaan ze in de drukte van het bestaan weinig acht op de symptomen, ze verbijten de moeilijkheden en weigeren een arts op te zoeken. Dat kunnen ze beter wel doen en zich meteen laten onderzoeken, want een slecht verzorgde gastritis of maagzweer kan aanleiding geven tot een plotse bloeding en dan moet de patiënt toch het ziekenhuis in, want zijn leven is in gevaar. Alleszins moet nadien een ander levensstijl worden gevolgd. Het volstaat niet medicijnen te slikken en te blijven slikken om de maagpijn te kunnen vergeten. Er moet aan de oorzaak iets worden gedaan, want een maagzweer is niet enkel een ziekte, het is ook een signaal. Hier klopt iets niet in de levensstijl van de patiënt. Maar het zijn niet enkel managers, maar ook gewoon vrouwen met een dubbele taak: uit huis werken en nadien het gezin verzorgen, is voor velen veel te belastend.

Maar gelukkig kan je ook hulp verwachten van de natuur. Nasturtium is een plant die de maag soigneert.

Een tip: Denk aan Nasturan van Fytobell, een prachtmiddel voor de maag.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan Nasturan van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je maag zal gebalsemd worden!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer