Hersenen van jongeren ontwikkelen slechter door passief roken en veroorzaakt meer depressies

Roken is slecht, dat weet iedereen die het wil weten. De wetgever heeft daarom beschermende maatregelen voorzien om jongeren te beschermen. Zo mag er niet meer gerookt worden op scholen, in openbare gelegenheden maar ook niet in voertuigen waarin minderjarige kinderen zitten. Een goede zaak, want roken wordt in verband gebracht met allerlei nare ziekten: van kanker, tot hart- en vaatziekten, Alzheimer, dementie enz… Daar komt bij dat tweedehandsrook, oftewel passief roken ook gevaarlijk is en zelfs derdehandsrook: dat wil zeggen in de buurt vertoeven van een roker, terwijl die eigenlijk niet aan het roken is.

Dat kan je bij jezelf ook vaststellen. Als een buurman net gerookt heeft en met jou een praatje maakt terwijl je zelf niet rookt, dan ruik je meteen de vieze uitgeademde tabakslucht. Blijkt trouwens ook dat in gebouwen beton de rook niet helemaal tegenhoudt, wat betekent dat als in een flat een verdieping boven jou gerookt wordt, dat ook jij als niet-roker in de brokken deelt. De rook verspreidt zich via kieren, via de trappenhal, via de liftkoker… Rokers kan je dus maar best ver uit je buurt houden.

Franse en Amerikaanse studies hebben aangetoond dat jongeren die contact hebben met rokers, meer depressief worden, slechter studeren, terwijl hun hersenen minder goed ontwikkelen door het passieve roken, de rook van anderen dus.

Jongeren die gewoonlijk ziekte en dood ver van zich af wanen, slaan er geen acht op, experimenteren graag, en zijn zich dus niet bewust van de nadelen, ook van passief roken en van derdehandsrook.

Toch is het voor hen ook van essentieel belang dat ze zelf niet roken, maar ook uit de buurt blijven van rokers, of van personen die gerookt hebben.

Er is onderzoek gedaan naar de gezondheid van tieners door prof. Dr. Louis Jacob van de Universiteit van Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines in Montigny-le-Bretonneux, Frankrijk. De studie liep over vijf jaar. Er werd nagegaan hoe vaak ze in het gezelschap vertoefden van rokers. De studie betrof ongeveer 40.000 adolescenten en er werd nagegaan hoeveel dagen in de week ze rokers hadden ontmoet en in hun gezelschap hadden vertoefd. Daaruit bleek dat kinderen die zelfs maar de helft van de week rokers hadden ontmoet, 36 percent meer kans hadden op depressie dan jongeren die helemaal geen contact met rokers hadden. Kinderen die alle dagen van de week met passief roken werden geconfronteerd hadden een 68 percent hoger risico op depressie. Dat de studies daar onder leden sprak voor zich. Ook de studierichting en de latere levenskeuzes werden er sterk door beïnvloed.

Niet enkel depressie was het gevolg, maar ook stress veroorzaakt door fysiek ongemak, zoals hoesten of oogirritatie vanwege de blootstelling aan nicotine gewoon door in de buurt van rokers te vertoeven. Tabak blijkt dus in staat om neurotransmitters te kunnen beïnvloeden, concludeerde ook Dr. Frank Bandiera, beheerder van gezondheidswetenschappen bij de Amerikaanse National Institutes of Health.

Hij was er van overtuigd dat passief roken de geestelijke gezondheid bij tieners sterk kan beïnvloeden. Bovendien heeft dat gevolgen voor heel hun later leven, omdat de hersenen zich in deze leeftijd nog altijd volop ontwikkelen. Gezien de leeftijd waarop veel jongeren beginnen te roken – en bij meisjes is dat vroeger dan bij jongens – moeten die jongeren absoluut worden opgevangen en ontraden worden om te beginnen roken.

Ook hun ouders en opvoeders moeten er zich van bewust zijn dat ze de ontwikkeling van hun kinderen beschadigen en een hypotheek leggen op hun latere gezondheid.

Daarom is er maar één verstandige conclusie: rook nooit in het bijzijn van jongeren en voor alle duidelijkheid: breek er zelf mee voor het ook voor jou te laat is.

Moeilijk? Dat is zeker. Maar er is hulp van de natuur. Een prima middel hiervoor, gemaakt uit natuurlijke extracten, is Xantipex van Fytobell, dat rechtstreeks inwerkt op het centrale zenuwstelsel, zodat de rookhonger gestild kan worden. Je vindt Xantipex van Fytobell (voorheen Fumexit genoemd) in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459 (handige mondspray)

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer