mrt 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welke VITAMINES zijn van vitaal belang?

Uit wetenschappelijk onderzoek kennen we de grote waarde van vitaminen voor onze gezondheid. We weten allemaal dat bijvoorbeeld de vitamine C een sleutelrol heeft in de bescherming tegen infectieziekten en griepachtige aandoeningen. We weten ook dat vitamine A wat te maken heeft met nachtblindheid en beschermt tegen kanker en dat vitamine D onder invloed van de zon gevormd wordt in de huid en belangrijk is bij de botvorming en ook een goede bescherming biedt tegen kanker en nu vooral ook tegen besmettingen o.m. tegen corona.

Maar veel meer reikt de kennis van de meesten niet. Toch hebben we alle vitamines nodig, van A tot en met K en pas als ze ontbreken, realiseren we ons dat we niet goed functioneren door een gebrek in het lichaam. Over welk gebrek gaat het dan? Hoe kunnen we dat achterhalen en hoe zullen we ons preventief beschermen? Wat zullen we tenslotte doen als we toch het slachtoffer werden van een gebrekziekte en waar vinden we welke vitaminen. In een notendop vindt u hier alles wat u moet weten over vitaminen en wat u moet doen om gezond te blijven.

Het vervelende met vitaminen is, dat je niet meteen merkt dat er wat aan de hand is, als er een tekort optreedt. Vaak duurt het dagen, in sommige gevallen maanden, zelfs langer eer we door hebben dat er iets fundamenteels fout gaat. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk er meteen wat aan te doen en mirakelen te verwachten van jumbo- vitaminekuren. Vitamines hebben we dagelijks nodig en wie gezond en evenwichtig eet, hoeft niet zo bang te zijn met een tekort te kampen te hebben.

Vitamine A: voor ogen, huid en weerstand

Wie voldoende vitamine A absorbeert, wordt honderd jaar, bij wijze van spreken natuurlijk. Vitamine A speelt namelijk een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker. Deze vitamine heeft een bijzondere functie bij het gezond houden van de cel en zorgt ook voor de goede functie van de lever die op zijn beurt een vitale rol speelt bij het voorkomen van kanker. Vooral bij long- en darmkanker blijkt dit zeer efficiënt te zijn. Uit bepaalde proefnemingen is gebleken dat schade aan het longweefsel die door tabak was ontstaan weer begint te herstellen door vitamine A. Men nam tot hiertoe aan dat vooral vitamine C een beschermende functie had tegen kanker, vooral tegen longkanker bij rokers. Maar uit wetenschappelijke proeven is gebleken dat wie chronisch te weinig vitamine A in het bloed heeft, tot vijfmaal meer kans heeft longkanker te krijgen, dan wie wel voldoende vitamine A opneemt. Voor een volwassene geldt dat dagelijks 5000 Internationale Eenheden moet worden opgenomen. Men bekomt deze hoeveelheid reeds door 75 gram wortelen, 60 gram spinazie of 20 gram lever te eten. Het gevaar bij lever is wel dat wanneer het dier in geen te schitterende conditie was, je ook de afvalproducten van de stofwisseling van het dier, mee-eet. Caroteen is een elegante oplossing om voldoende vitamine A naar binnen te krijgen. Caroteen wordt door de lever in vitamine A omgezet. Deze stof wordt door de darmwand opgenomen en in het lichaam omgezet tot vitamine A. Te hoge doses vitamine A kunnen schadelijk zijn. Geen gemakkelijke vitamine dus. Sommigen noemen deze vitamine, de gevaarlijke klepper uit de reeks. Bij vitamine A-tekorten verhoogt ook snel het risico op kindersterfte. Wie echter langdurig overdoseert, riskeert onherstelbare hersen- en huidbeschadiging. Bij kinderen kunnen ook groeistoornissen en tandbederf optreden. Nachtblindheid en veelvuldig ontsteken van de ogen is dus slechts één van de vele symptomen. Deze vitamine bederft onder invloed van licht en zuurstof. Het voedsel dus slechts kort voor het op tafel komt voorbereiden! Deze vitamine is oplosbaar in vet.

Vitamine B: voor de zenuwen

Veel mensen lijden aan een tekort aan vitamine B2 zonder het zelf te weten. Vooral sigarettenrokers hebben vaker een tekort. Men neemt aan dat de riboflavine door de rook wordt vernietigd. Wie een tekort heeft aan deze vitamine heeft gemakkelijk oogbindvliesontsteking, scheurtjes aan de mondhoeken, brekende vingernagels, een dikke beslagen tong. Bij de B-groep behoren een hele reeks stoffen. De belangrijkste is de B2, de riboflavine die aanwezig is in eigeel, melk, lever, nieren, gist, graankiemen, vis, vlees en groenten. De dagelijkse behoefte ligt om en nabij 2 milligram. Die heb je al met drie glazen melk. Deze vitamine is oplosbaar in water en kan dus met het kookvocht van het voedsel worden weggespoeld of weggegooid. In principe kan je er dus niet te veel van nemen, want het overtollige wordt weggespoeld via de nieren.

Wie een tekort heeft aan vitamine B2 heeft vaak last van overgevoeligheid van licht aan de ogen, terwijl deze zieken ook vaak last hebben van bloedarmoede. Veel vruchten en groenten bevatten vitamine B2, zodat het onwaarschijnlijk is dat je met een tekort te maken zal krijgen als je gevarieerd eet. Erwten, perziken, bonen, wortelen en abrikozen zijn goede leveranciers van deze belangrijke vitamine.

Vitamine C: verhoogt je weerstand

Wie voldoende vitamine C tot zich neemt, heeft de mogelijkheid gemakkelijker weerstand te bieden tegen infecties. Verkoudheden en virale aandoeningen zoals griep genezen sneller en gemakkelijker bij wie voldoende vitamine C naar binnen krijgt. Het lichaam heeft door middel van de vitamine C gemakkelijker de mogelijkheid om giftige stoffen te neutraliseren. Gebleken is ook dat vrouwen die bij dezelfde maaltijd een grote hoeveelheid vitamine C gebruiken, hun ijzerabsorptie soms met de factor 3 vergroten. Er worden meer rode en witte bloedlichaampjes gevormd, dankzij vitamine C. En zowel voorjaarsmoeheid verdwijnt sneller evenals huidverwondingen die sneller genezen dankzij vitamine C. Eén grapefruit of pompelmoes per dag is al voldoende om zijn dagelijkse behoefte te dekken. Alle vruchten en groenten, maar vooral zuurkool, vers fruit en vooral rozebottels zijn erg rijk aan vitamine C. Een soeplepel gemalen rozebottels voorziet ook in de dagelijkse behoefte. Wie een tekort heeft aan deze vitamine heeft gemakkelijk af te rekenen met bloedend tandvlees en het kan ook leiden tot extra vermoeidheid en een verzwakt concentratievermogen. Men neemt ook aan dat baarmoederhalskanker frequenter voorkomt bij vrouwen met een tekort aan vitamine C.

Vitamine D: tegen spierkrampen en zwakke weerstand

Elementen uit het voedsel worden via de inwerking van zonlicht op de huid omgezet in vitamine D. Vitamine D is zeer belangrijk voor de absorptie van fosfor en calcium. Bij een tekort aan vitamine D neemt de vatbaarheid voor infectieziekten toe, terwijl spierkrampen kunnen optreden en botbreuken moeilijk genezen. Vitamine D zit in kabeljauw, tonijn- en heilbotlever. Ook schaaldieren zijn er rijk aan, evenals koolsoorten, sinaasappel, brandnetel, gist en tarwekiemolie. Door zonnebaden wordt het lichaam aangespoord zelf zijn vitamine D te vormen. Uitgebreid maar verstandig zonnebaden in de zomer leidt tot het opslaan van de nodige reserves. Ook in de winter moet men dagelijks naar buiten. Het gezicht en de handen door het zonlicht laten beschijnen is al een flinke hulp voor het organisme. Experimenteren met vitamine-D-preparaten kan desastreuse gevolgen hebben. Het kan zelfs sclerosering in de hand werken, omdat het lichaam wordt aangespoord calcium op te slaan. Overdosering via het zonlicht is uitgesloten, omdat het lichaam zichzelf beschermt via het bruin worden van de huid. Bij tekort aan vitamine D ontstaat wel rachitis, de typische Engelse ziekte bij patiënten die te weinig zon hebben gehad, en daar is Engeland dan wel zo beroemd voor dat de Britten de naam hebben gegeven aan deze typische ziekte.

Vitamine E tegen onvruchtbaarheid en veroudering

Een vitamine die ongetwijfeld erg veelzijdig is in haar werking is de vitamine E. Een tekort aan deze vitamine leidt tot onvruchtbaarheid, stoornissen in de ontwikkeling, en de groei en spierdegeneratie. Vrouwen worden niet alleen mooier met vitamine E, de huid blijft ook jonger, ze blijven seksueel langer actief en tijdens de actieve periode zijn ze ook hartstochtelijker. Ze hebben ook minder last van het premenstrueel syndroom met vitamine E, minder last van reuma, terwijl bij mannen dit een revitalisering tot gevolg heeft en ook gunstig is voor hart en bloedvaten. Een hoge bloedvetspiegel (cholesterol) wordt er door verlaagd en helpt dus aderverkalking en hartinfarct te voorkomen. Mensen met potentiestoringen hebben vaak baat bij het toedienen van vitamine E. Deze vitamine heeft namelijk een hormoon regulerende werking ter hoogte van de hypofyse. Tarwekiemen blijken een goede leverancier te zijn. Tien gram tarwekiemolie blijkt al voldoende om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Deze vitamine komt ook voor in vis, eierdooier in olie van zaden, vruchten en kerssoorten. Ook nog in sla en spinazie. Tot slot bleek trouwens ook dat vitamine E ook een grote rol speelt bij de stofwisseling van andere vitamines. We hebben er dus wel degelijk alle belang bij een evenwichtige voeding toe te passen en dagelijks verse en gezonde producten te eten. Op die manier kunnen we van heel wat gebrekziekten verlost blijven.

Een tip: wil je op veilig spelen en een goede natuurlijke bron van vitamines, dan heb je naast gezonde voeding een goede keuze dankzij Antioxid-Plus van Fytobell met vitamine C, E, A en zink.

En ter vervollediging vitamine D van Fytobell: voor een gezonde botopbouw en een sterke weerstand.

Je vindt beide natuurlijke preparaten in de apotheek.

Antioxid-plus van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2974-442.

Vitamine D van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2963-726.

Je kan zowel Antioxid-Plus als Vitamine D van Fytobell ook online bestellen: www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde