feb 7, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Zeven geheimen om er jonger uit te zien en te zijn, dan je bent

Heeft iemand de bron van de eeuwige jeugd al gevonden? Hij of zij mag het ons komen vertellen. Er wordt namelijk sinds oeroude tijden naar gezocht. De zogenaamde “Fontein der Jeugd” was de legendarische waterbron die al beschreven werd in de oude teksten van Herodotos en de Alexander-romans, zo genoemd naar Alexander de Grote. Wie ervan dronk werd weer jong. Ook verwondingen bijvoorbeeld door de oorlog zouden er op slag door genezen. Niet te verwonderen dat de krijgsheer uit de oudheid die zelfs al in de Bijbel vermeld werd, ernaar op zoek was om de verwondingen van zijn soldaten te genezen. De bron zou zich ergens in Ethiopië hebben bevonden volgens de legenden.

Je hebt beslist invloed op je biologische leeftijd. Je lichaam kan jaren jonger zijn en lijken, dan je kalenderleeftijd.

Van bijgeloof tot wetenschap

Men geloofde toen ook al in sprookjes en het bijgeloof is van alle tijden. Die bron is trouwens nog altijd niet gevonden, wat niet wegneemt dat we wel invloed hebben op onze veroudering, op het jong houden of maken van de lichaamscellen. Het gezegde “je bent zo jong als je je voelt” heeft natuurlijk ook wel enige vorm van waarheid, maar we kunnen moeilijk negeren dat iedereen het slachtoffer is van veroudering, de ene al vroeger dan de andere. Het is ook niet te ontkennen dat sommigen er wel in slagen om ondanks het voortschrijden van de jaren, er jonger te blijven uitzien dan hun leeftijd zou laten vermoeden. Dus toch?

En sommige gebruiken illustreren dat, want toeristen die naar St Augustine, een stad in Florida reizen, bezoeken er steevast “the Fontain of Yought” en drinken er ook van het water van deze “verjongende fontein”. Ze geloven er zogenaamd niet in, maar toch drinken ze ervan. Een soort modern Lourdes zou je kunnen zeggen. De kennis van gisteren is evenwel de basis voor de wetenschap van morgen. En ook dat is in voortdurende evolutie. We kunnen het voortschrijdend inzicht noemen. In elk geval zal de bron van de eeuwige jeugd hier en nu toch niet gevonden worden, maar wel om in afwachting er het beste van te maken en hopen dat we niet ingehaald worden door de schaduw van de ouderdom, vooraleer de zon van de jeugd is verdwenen, om het wat plastisch uit te drukken.

Trager ouder worden

Maar is er dan helemaal niets waarmee je de veroudering kunt vertragen, of de jaren kunt terugdraaien? Toch wel, maar dat vergt inspanning en het is niet door in de luie zetel te blijven hangen en te smikkelen wat je lekker vindt, dat je het doel zal bereiken. De wetenschap helpt ons daarbij, hoewel dat altijd kritisch en met gezond verstand moet benaderd worden, want wat twintig jaar geleden als gezond gold, is nu tot een oorzaak van ziekte en vroegtijdige dood verklaard. Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk, maar je moet er wel van overtuigd zijn, want alles begint met motivatie en die is gebaseerd op kennis en inzicht. Nadien volgt de inspanning en dat is echt geen zelfkastijding, wel een systematisch toepassen van de inzichten en langzaamaan slechte gewoontes afbouwen. Hoe eerder je er mee begint, des te beter zullen de resultaten zijn en des te langer je er kunt van genieten. 

Zeven kleine maatregelen met grote effecten

  1. Roken is een van de schadelijkste dingen die je kunt doen en waarmee je echt niet enkel de huid, maar alle lichaamscellen vroegtijdig veroudert. Het is een oxidatieproces dat zelfs snelle gevolgen kan hebben onder de vorm van kanker, hart- en vaatziekten, ademnood. Je ondervindt de gevolgen ook al heel gauw in fysieke reacties. Probeer maar eens aan sport te doen als je een felle roker bent. De huid van een roker veroudert sneller. Tabaksrook en het gebrek aan zuurstof maken dat de elastine breekt en bovendien verbruikt een roker viermaal meer vitamine C dan een niet-roker. Dat betekent dat een roker quasi permanent een tekort heeft aan vitamine C, wat nog een bijkomende bedreiging vormt. Met een goed supplement kun je al een begin maken.
  2. Je vindt op het internet zowel foto’s als filmpjes van vrachtwagenchauffeurs waarvan de linkerkant van het gezicht en de armen er tien jaar ouder uitzien dan de rechterkant. Dat komt door de zon. Je moet het in de zomer maar eens observeren: raampje open en arm leunend op het vrachtwagenportier. Zo heeft de zon vrij spel. Dames die dol zijn op de zonnebank ondergaan hetzelfde lot, maar dan van kop tot teen. De rimpels zijn goedkoop onder de zonnebank, maar evengoed in de zon: zonnekloppers betalen de prijs met een vroegtijdige veroudering. De huid heeft een geheugen en zal nooit alle schade weer goed kunnen maken, maar de nadelen bij elkaar optellen. Veroudering is nog het minste, maar ook huidkanker en brandwonden kunnen het gevolg zijn.
  3. Drink voldoende water, want een huid die gedehydrateerd is, krijgt rimpels. Daarom twee liter water per dag drinken om er jong te blijven uitzien. We leggen het accent op water, of bijvoorbeeld ook soep met verse groenten. Dat zijn antioxidanten. Alcohol veroudert feller. Ook niet één glaasje per dag. De laatste richtlijnen van Canada zijn trouwens dat je best helemaal geen alcohol drinkt, maar in hoge nood moet één glas per WEEK volstaan. Wie meer drinkt beschadigt zijn lichaam even erg als tabak. In België staat de overheid onder druk van de lobby’s en hier houdt men het op tien glazen per week. Eigenlijk is dat volksmisleiding. De overheid bedriegt ons en wij bedriegen onszelf!
  4. Zorg voor voldoende antioxidanten. Veroudering is trouwens een oxidatieproces. Fruit en groenten zijn de beste leveranciers van vitamines en antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren. De voorkeur gaat uiteraard naar vers fruit, en dus niet ingeblikt of gedroogd, want niet alle bewaarmiddelen zijn onschuldig. Kies bij voorkeur ook voor biologisch, want Foodwatch Nederland heeft onlangs krenten van een bekende supermarkt onderzocht, waarbij aan het licht kwam dat meer dan 30 residuen van bestrijdingsmiddelen in het pakket werden aangetroffen. We worden belazerd en we betalen ervoor met onze gezondheid.
  5. Zorg goed voor je darmflora, want daar wordt je immuniteit opgebouwd. Probiotische bacteriën zullen er voor zorgen dat de slechte bacteriën de strijd verliezen. Niet enkel ons immuunsysteem profiteert van de darmflora, ook de as brein-darm en de lijn longen-darm worden er door beïnvloed. Minder ziek zijn, een beter gemoed, zich beter in zijn vel voelen en dat vertaalt zich zichtbaar in een jongere huid. Ook bepaalde medicijnen brengen de gezondheid van je darmflora in gevaar. Zo is ons land wereldkampioen in het voorschrijven van antibiotica. De arts kan bepalen of het wel degelijk nodig is, maar in de meerderheid van de gevallen is het niet nuttig, soms zelfs gevaarlijk en contraproductief. Er zijn kinderen van twee jaar die al meer antibiotica hebben geslikt dan hoogbejaarden in hun hele leven. Dat wil toch wat zeggen. Probiotische bacteriën zoals in gefermenteerd voedsel (yoghurt, zuurkool en supplementen) kunnen je darmflora saneren.
  6. Mijd junkfood en gebruik gezonde vetten. Lange tijd – en zelfs nu nog – werd en wordt gepropageerd dat we verzadigd vet moeten mijden. Het lichaam heeft evenwel verzadigd vet nodig, voor de aanmaak van hormonen, voor de hersenen. We hebben zelfs cholesterol nodig. Vandaar dat het grootste gedeelte (negentig percent) door het lichaam zelf wordt aangemaakt. We hebben wel gezonde vetten nodig en vooral Omega-3 vetzuren. Dat betekent vette vis, noten, zaden. Avocado’s leveren bijvoorbeeld verzadigd vet, maar zijn gezond, ook in verband met de preventie van Alzheimer en dementie, en de vroegtijdige veroudering van het brein. Transvet is wel schadelijk (gebak, friet, junkfood).
  7. Slaap voldoende, ontspan en beweeg. Deze drie zijn afhankelijk van elkaar. Je slaapt beter als je ontspannen bent en je bent ontspannen door te bewegen, vooral in de natuur. Maak elke dag een wandeling, hoe klein ook. Doe het bij voorkeur in een natuurlijke omgeving, niet in een drukke straat. Wel een park, een bos, de boerenbuiten. En zoek je ontspanning in het weekend ook in de natuur: aan zee, de Ardennen, de heide. Het lichaam wordt op die manier beter van zuurstof voorzien, minder fijnstof en vooral de spieren worden geactiveerd en dat is even belangrijk om er jong te blijven uitzien.

Eigenlijk is het allemaal een beetje vanzelfsprekend en behoorlijk eenvoudig. Het komt erop aan de beslissing te nemen en er ook aan te beginnen. Sommige zaken zijn niet zo gemakkelijk zoals stoppen met roken en alcohol vaarwel zeggen omdat ze deel uitmaken van een verslavend patroon. Maar water of kruidenthee drinken en gezond eten moet iedereen aankunnen. De beloning is: er jonger uitzien, een gave huid verwerven en beslist langer en gezonder leven. Dus…

En een paar tips:

Ester-C vitamine van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 4415-501.

Digesbiose van Fytobell voor gezonde darmflora met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 1752-278.

Xantipex van Fytobell om af te kicken van tabak, met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 3271-459.

Je kunt zowel Ester-C, Digesbiose als Xantipex ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Zo kan je spiegel zelfs tegen jou liegen over je leeftijd!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer