aug 15, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom overgewicht het risico op corona vergroot?

We weten allemaal dat obesitas of overgewicht een ernstige risicofactor is voor hart- en vaatziekten, maar ook voor diabetes en kanker. Zelfs leverontsteking kan het gevolg zijn van vetzucht.  Men begint er steeds beter zicht op te krijgen hoe dat functioneert. Vroeger was men van oordeel dat leverontsteking diabetes in de hand werkte. Nu weet men dat insulineresistentie een kettingreactie in gang zet waarbij ongemerkte ontstekingen over heel het lichaam kunnen optreden, inclusief de lever. Diabetes is daarom niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de ontsteking van de levercellen, maar het begint met de obesitas.

Nu weet men dus duidelijker dat obesitas ongemerkte laaggradige ontstekingen overal in het lichaam kan veroorzaken. Het begint in het vetweefsel, vooral rond de buikstreek en verspreidt zich dan over de rest van het lichaam naar alle organen, ook naar de lever. Vroeger ging men ervan uit dat de ontstoken levercellen diabetes in de hand werkten, maar nu is men er van overtuigd dat ongevoeligheid voor insuline met te hoge bloedsuikerwaarden, oorzaak kan zijn van ontstoken levercellen. Met andere woorden: obesitas oftewel zwaarlijvigheid zet een heel mechanisme, een kettingreactie in gang.

Het is geen toeval dat de grote meerderheid van coronapatiënten die op de intensive care belandt last heeft van overgewicht. Obesitas zorgt voor mini-ontstekingen in het lichaam, wat het immuunsysteem enorm belast. Als daar een coronavirus bijkomt, is het storm in het lichaam.

Dat komt erop neer dat het geen zin heeft om enkel de lever te behandelen of enkele de pancreas, er moet in de eerste plaats naar een globale methode worden gezocht om de zwaarlijvigheid te behandelen zodat de ontstekingen in het lichaam ophouden.

Pas dan heeft het zin om de pancreas, de lever, de nieren, de huid te behandelen. Hier zou ook de verklaring te vinden zijn waarom zwaarlijvige personen gemakkelijker het slachtoffer worden van corona oftewel covid-19 en waarom zij het zijn die het grootste slachtoffer kunnen worden als ze in het ziekenhuis belanden en kunstmatig moeten beademd worden.

Dat heeft dus eigenlijk allemaal tot gevolg dat het geen goed idee is om, als tekenen van ongevoeligheid voor insuline bij een patiënt worden waargenomen, meteen middelen te nemen om de pancreas aan te sporen nog meer insuline aan te maken. Dat put om te beginnen de pancreas uit en het geneest de ongevoeligheid of de minder gevoeligheid voor insuline niet. Op den duur kan men niet meer zonder die insuline-stimulerende middelen wat uiteindelijk zal leiden tot een echte diabetestoestand waarbij het nodig kan worden insuline in te nemen of in te spuiten.

Zoals met alles kan je maar beter voorkomen dan genezen. Diabetes type 2 (wat ontstaat op latere leeftijd) is gewoon het gevolg van onze leefstijl. Het lichaam wordt langzaam maar zeker ongevoeliger voor insuline met alle gevolgen vandien. Zwaarlijvigheid is de belangrijkste oorzaak van diabetes type 2.

Als je kijkt naar wie op de intensive care van de ziekenhuizen belandt met corona, dan zijn het voor meer dan tachtig percent patiënten met een onderliggende geschiedenis van hart- en vaatproblemen, diabetes en zwaarlijvigheid. Bij hen slaat het virus ook harder toe dan bij mensen die daar niet mee te kampen hebben. De verklaring is dat het immuunsysteem de overvloed aan triggers niet meer aan kan.

Zwaarlijvige personen en patiënten met diabetes ontwikkelen laaggradige ontstekingen in heel het lichaam en alle organen. Meestal is dat ongemerkt, maar het immuunsysteem is er wel mee bezig om dat binnen de perken te houden. Als er dan zo’n loens virus zoals corona bijkomt, slaat het immuunsysteem tilt en kan de overvloed aan triggers niet meer aan. De ontstekingen in de vetcellen, organen zoals pancreas, lever, hartcellen, huid worden nog vergroot met het coronavirus, zodat het immuunsysteem tilt slaat.

Wat kan je daartegen doen?  Vooral preventief handelen.

Obesitas is lang beschouwd als een syndroom van gezelligheid: het waren levensgenieters. Nu weet men dat het een ziekte is die absoluut moet behandeld worden, zeker met de dreiging van corona op de achtergrond. De leefstijl heeft er alles mee te maken. Familiale voorbeschiktheid speelt een rol, maar die is ondergeschikt aan de leefstijl.

Vooral geraffineerde koolhydraten, frisdranken, alcohol, snoep, gebakjes, wittebrood, witte pasta’s, frieten, transvetten, gebakken vlees, junkfood en daar bovenop gebrek aan beweging en stress, maken de patiënt overgevoelig voor obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en corona.

De oplossing, die ligt voor de hand: meer bewegen, gezond eten, vruchten, groenten, volkoren, vis in de plaats van vlees, gestoomd in de plaats van gebakken, stress vermijden, ontspannen, voldoende slapen. Op die manier word je niet enkel slanker, maar ook gezonder, gelukkiger en heb je beslist minder kans om vroegtijdig te sterven of ernstig ziek te worden en corona te krijgen.

Slanker worden als je een zoetebek bent, is niet vanzelfsprekend, maar niet onmogelijk. Wil je toch een zoet mondje zonder het pondje? Dat kan! Vervang geraffineerde suiker door steviolglycosiden afkomstig van de Steviaplant. Dat is tweehonderdmaal zoeter dan suiker, maar heeft helemaal geen calorieën en veroorzaakt dus geen zwaarlijvigheid.

Een tip: Stevabell van Fytobell: ideaal om dranken en voedsel te zoeten, en je kan het gebruiken in dezelfde hoeveelheid als strooisuiker. Goed uitgekiend dus.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer