apr 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wanneer kunnen vitamines gevaarlijk zijn?

Als we het woord vitamine horen, denken we aan gezondheid, aan lichamelijk en geestelijk welbevinden, aan lang leven, aan fysiek en psychisch evenwicht, aan kracht en tomeloze energie. Stuk voor stuk zijn dat positieve aspecten waar ons lichaam en onze geest alleen maar baat van ondervinden. Nochtans kunnen we vitamines ook op een verkeerde manier gebruiken. De meest voorkomende fout die we in onze onwetendheid vaak begaan, is door te veel vitamines (sommige althans) te slikken omdat we uitgaan van het onjuiste standpunt dat we gezonde elementen nooit in voldoende mate tot ons kunnen nemen. Dat is een vergissing. Een teveel aan bepaalde vitamines kan problemen veroorzaken, maar een tekort nog meer.

Een van de prachtigste ontdekkingen die wetenschappers op het gebied van voeding hebben gedaan bij de aanvang van onze 20ste eeuw is dat van het bestaan, het nut, zeg maar de onmisbaarheid van vitamines voor onze gezondheid. Omdat ons lichaam jammer genoeg niet in staat is alle belangrijke vitamines zelf te produceren, is er maar één manier om gezond te blijven, nl. door ze via een evenwichtige voeding tot ons te nemen. Het belang hiervan kunnen we niet genoeg accentueren nu we leven in een wereld waar in meerdere continenten hongersnood heerst en waar zelfs in het zgn. beschaafde en rijke Westen heel wat mensen wonen bij wie een duidelijk tekort aan vitamines wordt vastgesteld. Die tekorten doen zich vooral voor bij de minder begoeden en ouderen in onze maatschappij en zijn bijzonder schrijnend. Gelukkig kan aan zo’n tekort aan vitamines worden verholpen door het toedienen van supplementen. Sommige vitamines zijn gesynthetiseerd, hebben niet de noodzakelijke natuurlijke ballaststoffen die een rol vervullen en kunnen daardoor mogelijks schade aanrichten. Vooral met de doses van sommige vitamines moet heel voorzichtig worden omgesprongen en feitelijk kan je die niet zomaar zonder voorschrift slikken.

De gezondheid hangt in ruime mate af van gezonde voeding. Vitamines spelen een belangrijke rol bij de gezondheid. Daarom het belang van dagelijks fruit en groenten. Ook de zon is verantwoordelijk voor de aanmaak van een belangrijke vitamine in de huid.

Vrouwen: vooral tekort aan vitamine B1 en B6

Ondanks enorme voedseloverschotten, wordt men in de Westerse wereld geconfronteerd met mensen die duidelijk een vitaminetekort hebben. Vooral vrouwen hebben vaak last van een chronisch tekort aan vitamine B1 en B6. Daardoor lijken ze vatbaarder voor kanker en hart- en vaatziekten. Haastig deze vitamines slikken heeft geen zin. Een teveel aan goed in water oplosbare vitamines – bv. de vitamines B en C – worden haast zo snel door het lichaam geëlimineerd als opgenomen. Daarentegen zijn er andere vitamines – A, D, E en K – die niet in water maar in vet oplosbaar zijn. Ze zijn belangrijk, maar bij overdosering kunnen ze zich opstapelen in het vetweefsel en kunnen daardoor ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Vitamine A en ogen

Vitamine A is van belang voor de lichamelijke groei, het gezichtsvermogen en de opbouw van onze afweer tegen ziekten en infecties. Bij een tekort aan vitamine A merken we bij onszelf volgende symptomen: een te droge huid, overgevoeligheid voor allerlei infecties, achteruitgang van ons gezichtsvermogen (een tekort aan vitamine A is trouwens een van de belangrijkste oorzaken van veel voorkomende blindheid in de landen van de Derde Wereld).

De belangrijkste bron van vitamine A is lever (bvb. kippen-, kalfs- of rundslever). Volwassenen hoeven slechts 5 gr. lever te eten om te voldoen aan de dagelijkse behoefte aan vitamine A. In bepaalde gevallen wordt deze vitamine ook voorgeschreven bij de behandeling van psoriasis. Ook gebeurt het dat men caroteenpillen voorschrijft tegen een overgevoeligheid aan Uv-licht. Wie teveel betacaroteenpillen slikt, kan merken dat zijn huid donkergeel, zelfs oranje, wordt.

Daarentegen is het slikken van een teveel aan vitamine A-pillen wel gevaarlijk. Vooral huidproblemen kunnen er een gevolg van zijn. Bij wijze van voorbeelden citeren we uitslag, eczeem, jeuk, maar ook slecht zicht en hevige hoofdpijnaanvallen. Onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen vaak vitamine A mankeren. Dokters hebben dan de neiging deze vrouwen extra-doses voor te schrijven, wat niet altijd even verstandig is want in bepaalde gevallen kan een overdosis aan vitamine A de foetus misvormen.

Tekorten aan vitamines van de B-groep

Bij alcoholisten wordt vaak een gebrek aan B-vitamines vastgesteld en kan aanleiding geven tot serieuze neurologische aandoeningen. Vitamine B9, die we vooral aantreffen in vruchten en in groene bladgroenten (zoals bvb. andijvie en spinazie), is essentieel vlak voor en tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Naast alcoholisten wordt ook bij verwoede rokers en bij vrouwen die gedurende lange tijd orale anticonceptiemiddelen slikken vaak te weinig vitamine B9 vastgesteld. Vervelende gevolgen daarvan zijn: permanente vermoeidheid en psychische problemen.

Het uitzonderlijk belang van vitamine C

Vitamine C is zonder twijfel de meest populaire vitamine! De meeste mensen hebben de overtuiging een tekort aan vitamine C te hebben. Kinderen hebben dagelijks een behoefte aan 35 à 60 mg, volwassenen 60 à 100 mg. Niet iedereen is het met die cijfers eens. Nobelprijswinnaar Linus Pauling gaf als aanbeveling dagelijks 3 à 5 gram te nemen zowel om kanker als hart- en vaatziekten te voorkomen. Wie gezond eet, hoeft zich minder zorgen te maken. Deze vitamine bevindt zich in overvloed in fruit en groenten. Vitamine C is wel gevoelig voor lucht, warmte en licht. Daarom zal vers geperst sinaasappelsap al 50% van zijn werking verliezen als we het sap een dag bewaren alvorens het op te drinken. In gepasteuriseerde vorm bevat het sap nog amper vitamines.

Vitamine C wordt vaak aanbevolen bij influenza, corona, verkoudheid, omdat het de natuurlijke afweer ondersteunt en een krachtige antioxidant is. Een teveel aan deze vitamine is niet schadelijk, maar bij gevoelige personen kan het wel diarree veroorzaken. De fabel van nierstenen is al lang achterhaald.

Vitamine D van kapitaal belang

Vitamine D is onontbeerlijk voor de groei van het menselijk lichaam. Deze vitamine zorgt er ook voor dat de calcium die we tot ons nemen op optimale wijze door het menselijk organisme wordt opgenomen, waardoor het risico op osteoporose verkleint. Heel belangrijk dus voor vrouwen rond de menopauze of later. Vitamine D is door de huid aangemaakt onder invloed van de ultraviolette stralen. We doen er dus tijdens de zomermaanden goed aan dat ons lichaam op regelmatige tijdstippen aan de zon wordt blootgesteld, let evenwel op voor verbranding en huidkanker. Teveel is teveel.! Nog een bron: vette vissoorten. Ook eierdooiers, levertraan, boter en kaas zijn rijk aan vitamine D.

Kijk uit met te veel supplementen aan vitamine D , want teveel heeft een toxisch effect en kan leiden tot erge hoofdpijnen, tot braken, aanvallen van dorst en gebrek aan eetlust. Op lange termijn kan een teveel aan vitamine D zelfs verkalking van het hart, de nieren en de bloedaders voor gevolg hebben.

Vitamine E en K

Vitamine E: alleen personen die moeilijk vetten verteren, kunnen eventueel een gebrek aan vitamine E vertonen. Deze stof bevindt zich in noten (amandelen!) en tarwekiemen. Eet daarom volkorenbrood in de plaats van het verarmde witte brood.

Vitamine K: spinazie, koolsoorten, vlees en lever zijn er rijk aan. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Een tekort eraan kan dus leiden tot overdadig en gevaarlijk bloedverlies

Vitamine K2: zit vooral in gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, yoghurt, natto en is van belang voor een gezonde bloedsomloop en een sterke botstructuur.

In welk voedsel zitten belangrijke vitamines?

Vitamine A: in lever, boter, eieren en melkproducten, levertraan en vette vis.

Vitamine B1: in graanproducten, volkorenbrood en linzen.

Vitamine B2: in vlees, vis en melkproducten.

Vitamine B3 (PP): in gist, graanproducten, vlees, vis en paddenstoelen.

Vitamine B5: in de meeste voedingswaren op dierlijke of groentebasis.

Vitamine B6: in tarwekiemen, vlees en vis.

Vitamine B8: in eierdooiers, melkproducten en vlees.

Vitamine B9: in lever, eieren, groene bladgroenten en fruit.

Vitamine B12: in zuivel, vis en vlees.

Vitamine C: in groene bladgroenten en in citrusvruchten en natuurlijk in kiwi (driemaal meer dan in citroen) in alle fruit.

Vitamine D: in vette vissoorten, eierdooiers, boter, volle melk en kazen.

Vitamine E: in tarwekiemen, in plantaardige oliën, boter, eieren, oliehoudend fruit en groene bladgroenten.

Vitamine K: in graan- en melkproducten, vlees, fruit en groene bladgroenten.

Vitamine K2: in natto, gefermenteerde producten zoals yoghurt en zuurkool.

Een tip: Fytobell heeft natuurlijke preparaten van de meeste vitamines. Wil je een goed algemeen vitaminepreparaat aangevuld met mineralen dan is Mineravit ideaal.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532.

Of je kan Mineravit ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Zo heb je de beste keuze gemaakt voor je gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer