aug 23, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe neem je je gezondheid zelf in handen?

Vandaag werd nog een rapport gepubliceerd door de National Health and Nutrition Examination Survey van de CDC, waarbij een prognose van Amerikaanse volwassenen met diabetes werden geanalyseerd. De resultaten zijn bekend gemaakt in Diabetes Care en gepubliceerd bij Medi Quality. Daaruit blijkt dat zelfs diabetes gunstig reageert op zowel verandering van dieet als van meer beweging.

Het is de eerste keer dat melding werd gemaakt van de invloed van beweging en in dit geval vooral stappen op de evolutie van diabetes. De beste manier om overlijden door diabetes te verlagen en problemen uit te stellen is tienduizend stappen per dag te zetten.

Maar dat geldt ook voor andere ernstige ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

Onze levensverwachting hangt voor een deel ook van onszelf af. Onze manier van leven heeft er veel mee te maken. Kom veel naar buiten, doe oefeningen, doe aan sport, of ga tenminste eenmaal per dag een korte wandeling maken.

Wees eerlijk met jezelf

Je hebt het zelf in handen. Het is nu eenmaal niet zo gemakkelijk om uit de luie stoel te komen en te beginnen bewegen of stappen. Er zijn nu eenmaal gewoonten die misschien wel plezierig kunnen zijn, maar die in elk geval nadelig zijn voor de gezondheid en meehelpen de levensverwachting te bekorten. U kan er wat aan doen.

Probeer eerlijk de volgende vragen te beantwoorden.

 • Heb je last van een hoge bloeddruk?
 • Weeg je te veel en meer dan je lichaamslengte toelaat?
 • Ben je een roker?
 • Gebruik je dagelijks alcohol onder vorm van bier, borrels, wijn of likeur?
 • Eet je verschillende keren per week in vet gebakken spijzen zoals frieten, chips, kroketten in frietvet?
 • Neem je drugs, pepmiddelen, tranquilizers, verdovende middelen en pijnstillers.
 • Eet je meer dan eenmaal per dag vlees?
 • Doe je zelden of nooit aan sport en blijft je liever binnen?
 • Woon je in een vervuilende industriezone of in de buurt van een kerncentrale?
 • Doe je gevaarlijk of vuil werk en werk je met giftige producten?
 • Heb je veel last van stress op het werk?
 • Heb je moeilijkheden in je gezin of met familieleden?
 • Heb je belangrijke financiële zorgen?
 • Woon je in een drukke rumoerige omgeving waarin bovendien veel criminaliteit voorkomt?
 • Eet je weinig vruchten en groenten, maar wel veel snoep en suikergoed?

Risico

Als je op sommige van deze vragen positief hebt geantwoord, dan is je risico om vroegtijdig ziek te worden en minder lang te leven, al vergroot. Als je daarentegen lang en gezond wil leven, dan moet je van levenswijze veranderen en precies bovenstaande dingen achterwege laten. Het maakt dus wel degelijk uit welke levenswijze je volgt, ondanks het feit of je een zwak of sterk erfelijk cadeau hebt gekregen.

Fysieke maatregelen hebben zeker zin, vooral sport en ontspanning zijn hier niet te onderschatten elementen die de gezondheid mee helpen bepalen en ook invloed hebben op de levensduur van de mens.

Training, en vooral aerobische training zijn van groot nut. Dat betekent dus sport waarbij de ademhaling maximaal wordt gestimuleerd. Daardoor wordt via de spierbeweging, de bloedsomloop aangepord en het lichaam verplicht maximaal zuurstof te tanken. Dat is voor het leven en de gezondheid van de cellen van bijzonder groot belang.

Begin veilig

Het is veiligst niet aan een conditietraining te beginnen zonder medische controle, vooral niet als het lang geleden is dat je nog aan sport deed. Het gebeurt wel meer dat patiënten van middelbare leeftijd plots het nut van sport en ontspanning gaan inzien en er met bruut geweld tegenaan gaan. Dat kan even funest zijn voor de gezondheid als helemaal niet trainen. Verstandige lui gaan eerst naar de arts, laten hun bloeddruk controleren, eventueel een elektrocardiogram maken en een longminutenvolume opmaken, waarbij de verbruikte zuurstof per inspanning wordt gecontroleerd. Op die manier heb je al zekerheid dat er geen ernstige organische letsels een belemmering zouden vormen voor oefeningen.

Aerobische sporten zijn de beste: fietsen, zwemmen, aerobic-dansen, hardlopen en joggen, wandelen, roeien. Statische krachtsporten hebben minder nut voor de gezondheid, kunnen zelfs in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Een niet getraind persoon die plots aan gewicht heffen begint te doen, kan zijn hart en bloedvaten zodanig belasten dat hij een drama veroorzaakt.

Beginnelingen moeten langzaamaan starten en de inspanningen en de duur van hun prestaties slechts geleidelijk opdrijven. Driemaal per week trainen is een goed gemiddelde. Wie slechts eenmaal per week aan sport kan of wil doen, mag dit niet als het heilzaamste programma ter wereld beschouwen. Het is wel nuttig voor de gezondheid, maar een echt goed effect kan slechts uit een regelmaat en een hogere frequentie groeien.

Pols zelf controleren

Bij het sporten moet je de veiligheidsvoorschriften niet uit het oog verliezen. Controleer tijdens het sporten geregeld je pols en wees vooral in het begin niet te stoutmoedig.

Onthoud dat de polsslag bij mannen onder de dertig mag oplopen tot 170, bij mannen en vrouwen onder de veertig tot 160 en onder de vijftig mag die nog 150 bedragen, terwijl dat bij vijftigplussers slechts 140 slagen per minuut mag bedragen.

Vergeet ook niet dat oefeningen altijd met opgewarmde spieren moeten gebeuren. Probeer nooit een ernstige spierinspanning te leveren met koude spieren, je kunt er serieuze ongevallen door krijgen.

Een opwarming gebeurt door middel van massage, een warm bad, een hete douche op de spieren die voor je sport van belang zijn, een infrarood bestraling, een verwarmingskussen, een verwarmende gel of crème, terwijl je in het begin een paar minuutjes opwarmende grondoefeningen ter plaatse kunt toepassen. Er had bij het sporten veel leed kunnen worden voorkomen als men zich aan deze eenvoudige voorschriften had gehouden.

Sport is nooit tijdverlies. Het moet deel uitmaken van een normaal weekprogramma. Het zal in de plaats van beslag te leggen op je tijd, nog kwaliteit en vooral dagen, zelfs jaren aan je leven toevoegen.

Dat is de beste verwachting die we van dit leven kunnen hebben.

Gezonde kost aanvullen

Sinds Linus Pauling de tweevoudige Nobelprijswinnaar bewees dat gezonde voeding aangevuld met vitamines de levensverwachting kan beïnvloeden, zijn steeds meer artsen en patiënten overtuigd geraakt van het nut van een dergelijke levenswijze. Uiteraard worden alle belangrijke, vitale stoffen aangeboden door een gezonde en evenwichtige voeding. Jammer genoeg hebben bestrijdingsmiddelen en de zogenaamde “veredeling” een drastische vermindering van de voedende bestanddelen en vitamines tot gevolg.

Ook door het onvermijdelijke verouderingsproces gaat het lichaam minder goed gebruik maken van die vitamines en mineralen en wordt de wederopbouw van de cellen vertraagd en minder perfect uitgevoerd. We zouden het een versnelde veroudering kunnen noemen. Door het lichaam meer vitamines en mineralen van goede kwaliteit aan te bieden, in een vorm die goed absorbeerbaar is, kan het lichaam dan weer profijt trekken van deze maatregel en langer jong blijven, vrij van ziekte en vooral kwaliteit aan de jaren en jaren aan het leven toevoegen.

De geneeskunde zal de volgende jaren beslist in die richting evolueren. Vandaar dat het verstandig is in het menu voldoende fruit, groenten en verse kruiden te voorzien. Een gedeelte van de groenten moeten altijd rauw worden gegeten, bijvoorbeeld als voorgerecht. Een sausje van olijfolie en citroensap zorgt ervoor dat het lekker is en er onverzadigde vetzuren en alkaliserende stoffen bijkomen. Belangrijk is de rol van vitamine C ter bescherming van de cel, ook tegen verkoudheden, griep en ontstekingen, evenals vitamine E, de vitamine van de jeugd. Deze zit vooral in tarwekiemen en eieren. Je kan bijvoorbeeld tarwekiemoliecapsules gebruiken. Vitamine C vind je in alle groene groenten en vruchten, vooral kiwi, citrusvruchten en ander vers fruit. Bètacaroteen vind je in producten die provitamine A bevatten: wortelen, bietjes, tomaten. Deze laatste bevatten ook lycopeen; nuttig ter preventie van hart- en vaatziekten. In dat opzicht is ketchup dus interessanter dan mayonaise, vanwege het vaat beschermend effect.

Probeer ook zoveel mogelijk verse producten te eten, dan ben je in elk geval zeker van de ingrediënten en het feit dat ze voldoende antioxiderende stoffen bevatten. Jammer genoeg is de cultuur van de jeugd aan het evolueren in de richting van de snelle hap, met onduidelijke inhoud, wat op termijn de gezondheid niet ten goede zou kunnen komen.

We hebben het dus zelf in handen. En een tip voor de belangrijke vitamine C: Ester-C van Fytobell.

Je vindt Ester-C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Of je vindt Ester-C ook via de website: www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer