jan 1, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook in de winter op skivakantie: opgepast de zon veroudert je sneller

Je wil jong blijven? Je wilt er goed blijven uitzien tot op hoge leeftijd? Je wil rimpels voorkomen en vermijden? O.K. Dat kan, maar pas dan zeker op voor de zon en ga nooit op de zonnebank liggen.

Dit lijkt misschien een merkwaardige raadgeving in het putje van de winter, maar precies dan is de zon het gevaarlijkst. Niet hier, niet in je living, niet aan zee of in de Ardennen, maar op skivakantie in het gebergte, of op een tropisch eiland waar je de winter wil vergeten en uitgebreid in de zon wilt gaan liggen. Dat is gegarandeerd en open deurtje voor grote problemen op latere leeftijd, want de huid heeft een geheugen en telt elke verbranding van overlast van Uv-stralen van de zon bij elkaar op. De tol wordt op latere leeftijd zeker opgevraagd.

We hebben de zon nodig voor vitamines, voor een sterk bot en ter bescherming tegen infecties, maar langdurige zonbestraling veroudert de huid enorm. Ook in de winter op skivakantie moet je echt voorzichtig zijn.

Velen schrikken na een zonvakantie of een skivakantie in het hooggebergte, want daar is de lucht ijler en de schade door de zon veel intenser. De ouderdom die ze nog niet hebben, staat nu wel te lezen op de huid.

Als je wil dat de huid zich toch een klein beetje herstelt van deze mishandelingen, moet je alleszins stoppen met zonnebaden, ook met de zonnebank. Stop vooral de wekere huidgedeelten maar goed weg en gebruik ook in de winter een UV-blocker, liefst een zo hoog mogelijke factor, bijvoorbeeld 50, zowel voor UV-A als UV-B.

Je moet de huid rust gunnen. De elastine van de huid is gebroken en de huid is gedehydrateerd. Daarom moet je het vochtgehalte in de huid weer snel op peil brengen. Drink dus voldoende, ook in de winter en op skiverlof. Water doet je huid goed, het spoelt toxines weg, het verbetert je gezondheid en dat ga je na een tijdje ook merken op de huid.

Ten tweede moet ook je huid weer kunnen verjongen. Dat doe je door te zorgen voor een betere doorbloeding, zodat zuurstof en voedingsstoffen er gemakkelijk bij kunnen terwijl afvalstoffen van de huidstofwisseling gemakkelijk moeten kunnen worden afgevoerd.

Wisseldouches, koude afwassingen, schrobbingen met ruwe handschoen of handdoek, het zijn allemaal middelen om de huid beter te laten doorbloeden en te verjongen.

Tenslotte kun je ook dampbaden toepassen met bijvoorbeeld kamille-extracten wat een ontsmettende en reinigende functie heeft. Daarop kun je dan een voedende en vocht inbrengende goede crème aanbrengen, bij voorkeur hypo-allergisch en zonder bewaarmiddelen, te sterke reukmiddelen of kleurstoffen. Een goede crème is Aloë Vera van Ellen Dee.

Niet het etiket is het belangrijkste, wel de inhoud. Op die manier kun je hopen dat je weer je oude vitaliteit en jeugdigheid terugkrijgt op je huid. En vergeet het niet: minder in de zon, een hogere beschermingsfactor en onder de parasol. Dat is even prettig, weliswaar minder bruin, maar zoveel mooier en vooral ook veiliger.

Je kan de Aloë Vera-crème van Ellen Dee bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer