sep 1, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Minder hartziekten en een vrolijker humeur bij viseters

We hebben vet nodig, dat blijkt uit recente studies van Harvard, die aantonen dat het vooral transvet is, dus bewerkt vet in junkfood, en dus getransformeerd werd, schadelijk kan zijn voor het hart en de bloedsomloop, terwijl essentiële vetzuren die onverzadigd zijn een beschermende werking hebben.

Wie eenmaal in de week vette vis eet, krijgt veel minder kans op hart- en vaatziekten, maar is ook vrolijker.

Visolie is rijk aan onverzadigd vet en vooral aan Omega-3 vetzuren, die de meeste mensen in het geïndustrialiseerde westen zeventienmaal te weinig in de voeding hebben.

En toch is het niet moeilijk. Wie eet niet graag vis? Haring is rijk aan proteïne, vitamine B en de vitamines A, C, D en E. Ze bevatten minimaal 16 procent gunstige, sterk en onverzadigde vetten die een cholesterolverlagende werking hebben en bescherming bieden tegen sterfte aan hartziekte. Het fameuze Hollandse broodje haring vermindert dus hart- en vaatziekten.

Elke week één keer vis eten, vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 44 procent. Deze uitspraak werd gedaan op de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse Hartstichting door onderzoekers van de Universiteit van Washington.

Mensen die minstens één keer per week vis eten, zijn vrolijker. Een onderzoek aan de Universiteit van Kuopio onder drieduizend Finnen leverde op dat de vishaters ongeveer een derde meer depressieve klachten hadden. De Finnen suggereren dat het te maken heeft met de Omega-3-vetzuren in vis.

Vis bevat een hoogwaardig eiwit dat meehelpt aan de opbouw van spierweefsel. Het is ook een goede bron van vitamine B12 en beschermt daardoor nogmaals tegen hart- en vaatziekten.

En bij een tekort een tip: Visolie-capsules van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485 voor de apotheek.

Ook te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer