sep 1, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Minder hartziekten en een vrolijker humeur bij viseters

We hebben vet nodig, dat blijkt uit recente studies van Harvard, die aantonen dat het vooral transvet is, dus bewerkt vet in junkfood, en dus getransformeerd werd, schadelijk kan zijn voor het hart en de bloedsomloop, terwijl essentiële vetzuren die onverzadigd zijn een beschermende werking hebben.

Wie eenmaal in de week vette vis eet, krijgt veel minder kans op hart- en vaatziekten, maar is ook vrolijker.

Visolie is rijk aan onverzadigd vet en vooral aan Omega-3 vetzuren, die de meeste mensen in het geïndustrialiseerde westen zeventienmaal te weinig in de voeding hebben.

En toch is het niet moeilijk. Wie eet niet graag vis? Haring is rijk aan proteïne, vitamine B en de vitamines A, C, D en E. Ze bevatten minimaal 16 procent gunstige, sterk en onverzadigde vetten die een cholesterolverlagende werking hebben en bescherming bieden tegen sterfte aan hartziekte. Het fameuze Hollandse broodje haring vermindert dus hart- en vaatziekten.

Elke week één keer vis eten, vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 44 procent. Deze uitspraak werd gedaan op de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse Hartstichting door onderzoekers van de Universiteit van Washington.

Mensen die minstens één keer per week vis eten, zijn vrolijker. Een onderzoek aan de Universiteit van Kuopio onder drieduizend Finnen leverde op dat de vishaters ongeveer een derde meer depressieve klachten hadden. De Finnen suggereren dat het te maken heeft met de Omega-3-vetzuren in vis.

Vis bevat een hoogwaardig eiwit dat meehelpt aan de opbouw van spierweefsel. Het is ook een goede bron van vitamine B12 en beschermt daardoor nogmaals tegen hart- en vaatziekten.

En bij een tekort een tip: Visolie-capsules van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485 voor de apotheek.

Ook te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer