We hebben vet nodig, dat blijkt uit recente studies van Harvard, die aantonen dat het vooral transvet is, dus bewerkt vet in junkfood, en dus getransformeerd werd, schadelijk kan zijn voor het hart en de bloedsomloop, terwijl essentiële vetzuren die onverzadigd zijn een beschermende werking hebben.
Wie eenmaal in de week vette vis eet, krijgt veel minder kans op hart- en vaatziekten, maar is ook vrolijker.
Visolie is rijk aan onverzadigd vet en vooral aan Omega-3 vetzuren, die de meeste mensen in het geïndustrialiseerde westen zeventienmaal te weinig in de voeding hebben.
En toch is het niet moeilijk. Wie eet niet graag vis? Haring is rijk aan proteïne, vitamine B en de vitamines A, C, D en E. Ze bevatten minimaal 16 procent gunstige, sterk en onverzadigde vetten die een cholesterolverlagende werking hebben en bescherming bieden tegen sterfte aan hartziekte. Het fameuze Hollandse broodje haring vermindert dus hart- en vaatziekten.
Elke week één keer vis eten, vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 44 procent. Deze uitspraak werd gedaan op de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse Hartstichting door onderzoekers van de Universiteit van Washington.
Mensen die minstens één keer per week vis eten, zijn vrolijker. Een onderzoek aan de Universiteit van Kuopio onder drieduizend Finnen leverde op dat de vishaters ongeveer een derde meer depressieve klachten hadden. De Finnen suggereren dat het te maken heeft met de Omega-3-vetzuren in vis.
Vis bevat een hoogwaardig eiwit dat meehelpt aan de opbouw van spierweefsel. Het is ook een goede bron van vitamine B12 en beschermt daardoor nogmaals tegen hart- en vaatziekten.
En bij een tekort een tip: Visolie-capsules van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485 voor de apotheek.
Ook te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.