We hebben ze al een tijdje op tafel en gelukkig zal dat nog een tijdje duren: aardbeien. Heerlijk, de zoete vrucht, die zowel voor de ogen voor de tong en maag aantrekkelijk is en bovendien talrijke gezondheidsvoordelen heeft. Je hebt er dus alle belang bij toe te geven aan de zoete verleiding en regelmatig aardbeien te eten.
Aardbeien zitten namelijk boordevol antioxidanten. Dat is weliswaar het geval met de meeste fruitsoorten, maar voor aardbeien vormen we graag een categorie apart, omdat er meer in zit dan bijvoorbeeld in appelen en peren. We kunnen geen van alle missen en ze zijn ons voor onze gezondheid gegeven door de schepping, maar aardbeien hebben toch een streepje voor omdat ze aangewezen zijn bij jicht en artritis en uitzonderlijke kwaliteiten hebben voor de ogen en de huid.
Aardbeien zijn supergezond: voor de ogen, het hart, de bloedsomloop, het immuunsysteem, het microbioom. Niets evenaart de smaak van verse aardbeien. Jammer genoeg wordt die smaak fletser als je ze niet op de juiste wijze wast en spoelt. Daarom een tip om de volle smaak te behouden: we leggen je uit hoe je ze best spoelt.
Dankzij de polyfenolen verbeteren ze het immuunsysteem en zijn ze nuttig in de preventie van kanker. Wie regelmatig aardbeien op het menu zet – en dat is meer dan een aardbei op een ijsje – stelt zijn veroudering uit, verlaagt zijn cholesterol, krijgt een beter zicht, verlaagt de bloeddruk tot een normaal niveau, verbetert de functie van het hart, is ideaal voor zogende moeders en zwangere vrouwen, is ontsteking werend.
Naast antioxidanten bevatten aardbeien vitamine C, kalium, mangaan en magnesium, vitamine K en foliumzuur alleginezuur (uitstekend voor het hart). Dankzij de anthocyanen worden de bloedvaten ontspannen en worden hartproblemen voorkomen.
Aardbeien hebben ook een gunstige uitwerking op de cholesterolbalans, de verhouding tussen HDL en LDL.
Wie er op tijd aan begint (en dat is een kwestie van jaren) kan zowel staar als cataract helpen voorkomen door middel van aardbeien. Ook het hoornvlies wordt er door beschermd.
Aardbeien bevatten veel vezels en zijn dus ideaal voor de opbouw van een gezond microbioom in de darmen. Ze zijn ook nuttig ter voorkoming van diabetes van het type 2.
Stoffen in aardbeien zijn bloed verdunnend en dus ook gunstig bij hoge bloeddruk en te stroperig bloed. Mensen die al gemakkelijk bloeden moeten erop attent zijn dat als je een kwetsuur hebt het langer kan duren om de wonde te stelpen.
Omdat bij het kweken van aardbeien vaak giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, verdient het aanbeveling bij voorkeur biologisch gekweekte aardbeien te kopen.
Je moet ze wel vers kopen en liefst zo snel mogelijk na de pluk opeten, want aardbeien bewaren amper een week in de koelkast. In de diepvriezer kun je ze langer bewaren natuurlijk, maar niets gaat boven vers.
Want niets is zo lekker als verse aardbeien. Smulpapen zullen er misschien vanille-ijs aan toevoegen, zoetekauwen houden het bij lepels vol suiker, levensgenieters geven de voorkeur aan slagroom, maar er is niemand die niet zal bezwijken voor de smaak van lente-verse aardbeien. Enkel al de aanblik van een bord vol blinkende, geurende, rode aardbeien is voldoende om “zijn ziel te verkopen”, bij wijze van spreken natuurlijk. Kies verse aardbeien en eet ervan met volle teugen!
En dan te bedenken dat er heel wat huisvrouwen genoegen nemen met een fletse, verschaalde smaak, terwijl ze de krachtige, diepe en pittige smaak door de gootsteen laten wegvloeien. Hoe komt dat? Heel eenvoudig, als ze aardbeien wassen, hebben ze er eerst het groene stukje loof van verwijderd. Doe dat nooit meer. Als je eerst het groene kroontje verwijdert, kan de aardbei veel meer water opslorpen bij het wassen. De smaak is dan natuurlijk verbrod en veel fletser. Als je ze wast (wat moet) dan moet je het groene kroontje er beslist laten opzitten. Op die manier smaken je aardbeien dubbel zo pittig.
Smakelijk, geniet ervan!