apr 14, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Oprispingen: Hoe haal je je maag uit de knoop?

De kwaliteit van ons voedsel en de wijze waarop we eten heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid. Sommigen eten te veel, anderen te weinig, maar de meeste mensen eten verkeerd. Anderen hebben dan weer geen trek, of verteren moeilijk. Ze hebben allemaal een verschillende aanpak nodig.

Ouders stellen bij kinderen vaak een gebrek aan eetlust vast. Ze dringen hun kinderen ook vaak voedsel op dat ze niet lusten, waardoor soms nog grotere problemen kunnen ontstaan. Er zijn adolescenten die systematisch hun voedsel beperken uit slankheidsoverwegingen, waardoor ze hun lichaam ernstige schade berokkenen en moeilijk weer bij een normaal voedselpatroon kunnen aanpikken. Anorexiapatiënten zijn een kruis voor zichzelf en hun omgeving. Vaak heeft de overdreven magerzucht van hun kinderen, veel ouders tot wanhoop gedreven. Keelpijn, slikproblemen, moeilijkheden met het gebit, ontstoken tandvlees, aften in de mond of een slechte smaak zijn evenveel oorzaken van problemen met de spijsvertering. Soms voelen anderen zich gewoon misselijk en hebben daardoor moeite met eten. Er zijn zoveel verschillende oorzaken van stoornissen met de spijsvertering, dat de maag eigenlijk nogal wat moet kunnen verwerken vooraleer het lichaam zich helemaal kiplekker voelt.

Eten en drinken dient in een aangename atmosfeer te gebeuren. Dan verloopt de spijsvertering ook veel beter.

Belangrijke functie

De maag is een belangrijk orgaan in de spijsvertering. Ze is niet een soort proviandzak waar je alles instopt dat je kwijt wil, of lekker vindt. De maag heeft een belangrijke functie in verband met onze gezondheid. De kieskeurigheid waarmee je voedsel kiest, zal mee het eindresultaat van je gezondheid helpen bepalen. De maag is zodoende een soort leverancier van elementen waar alle cellen en organen in het lichaam hun vitale stoffen uit zoeken.

Daarom is gevarieerd eten van belang. Fruit en groenten zijn essentieel, naast volwaardige koolhydraten en eiwitten. Als je te weinig kalk hebt, word je gauw ziek, vermindert je weerstand, ben je vatbaarder voor infectieziekten, griep, verkoudheid en loopt zelfs je beenderstructuur gevaar.

Vruchten zijn belangrijk voor gezonde koolhydraten. Bessen en aardbeien zijn heel goede kalkleveranciers. Om voldoende vitamines van de B-groep te hebben, van belang voor opgroeiende jeugd en het zenuwstelsel, is volkoren het antwoord.

Volkorenbrood, volle rijst, naast andere graansoorten zoals spelt, boekweit, rogge, havervlokken en ook eieren zorgen ook voor de belangrijke vitamine E, de vitamine van de eeuwige jeugd en de vruchtbaarheid. Het is eigenlijk doodzonde dat de belangrijke elementen van de graankorrel weg gepolijst worden om als veevoeder te dienen, zoals de zemelen en de kiem die worden weggehaald; precies dat gedeelte waar de meeste vitamines en vitale stoffen in opgeborgen liggen.

Suiker: te mijden

Suiker moet je absoluut vermijden. Het brengt alleen lege calorieën aan, belast het hart en de bloedvaten, is een blok aan het been van de pancreas, is een kalkrover en tegelijk doet het verdikken en bederft het de eetlust. Ontelbare kinderen kunnen als ze van school komen geen hap meer door de keel krijgen als gevolg van de suikerrijke snoep. Ze bederven hun smaak en bewijzen hiermee hun gezondheid de slechtste dienst.

Opgelet voor verborgen suikers: in één Dame-Blanche zitten ongeveer vijfentwintig klontjes en één gebakje is goed voor vijftien klontjes, terwijl een cola ongeveer acht tot tien klontjes bevat. Suiker kan schade veroorzaken aan hart en bloedvaten (miniontstekingen), kan de celstructuur beschadigen bijvoorbeeld bij kanker, (een kankercel heeft suikers nodig om zich te kunnen delen)  en is een veelvraat wat betreft calcium in het lichaam, wat de slechte tanden van snoepers en hun broze botten verklaart. Bovendien zijn patiënten die een tekort hebben aan calcium ook mensen die snel last hebben van allerlei ontstekingen. Calcium heeft een belangrijke rol in de weerstand.

Fruit heeft niet die nadelen, omdat de natuurlijke suikers verpakt zijn in de vrucht samen met de cofactoren en die zijn eveneens van belang. Vruchten zijn gezond, tenminste als je ze kan verteren, als je darmen en maag ze accepteren en vooral als ze niet te veel gisting veroorzaken. Daarom is het nodig vruchten en groenten NOOIT aan dezelfde maaltijd te eten, wat gisting kan veroorzaken en darmgassen: erg onplezierig!

Vruchten zijn erg gezond. Je kan ze best als ontbijt gebruiken. Vooral bosbessen zijn erg goed voor maag en darmen. Heb je vaak last van maagpijn, probeer dan eens een kuur met bosbessen.

Steenvruchten moeten spaarzaam worden gebruikt, vooral mensen met een gevoelige spijsvertering en „te snelle darmen” moeten er voorzichtig mee zijn.

Een schoteltje rauwkost is gezond en kan je gemakkelijk bij het middagmaal gebruiken. Rauwe kool is goed voor wie maag- en darmproblemen heeft. Goed kauwen!

Vetten en specerijen

Wie een gevoelige maag heeft, moet vooral voorzichtig zijn met scherpe specerijen: gevaar voor vervelende oprispingen. In de plaats van smaakversterkers en specerijen kan je beter je toevlucht nemen tot zachte, gezonde, maar ook lekker smakende toekruiden: marjolein (erg goed voor de lever) munt (goed voor de maag en de gal), tijm, basilicum, bonenkruid (bevordert vertering), koriander, lavas (maggikruid), venkel enz.

Peper, nootmuskaat, sambal, zijn nadelig voor gevoelige slijmvliezen van mond, slokdarm en maag. Ook zoutgebruik moet worden beperkt. Gebruik in de plaats daarvan een kruidenzout dat je gemakkelijk zelf kan maken met fijn zeezout en gedroogde keukenkruiden, waarin maggikruid, tijm en selderij niet mogen ontbreken.

Met vetten moet je uiteraard ook spaarzaam omspringen. Smout, roomboter en zelfs gewone margarines zijn niet aan te raden. Sommige margarines bevatten transvet, vooral gevaarlijk voor hart en bloedvaten. Olijfolie is de beste olie, omdat ze de HDL verhoogt en de LDL verlaagt, ideaal voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Amandelen en noten zijn ook goede olieleveranciers. Walnoten uitstekend voor hart en bloedvaten vanwege de Omega-3 vetzuren.

Vermijd in vet gebakken spijzen en zeker bereide vleeswaren (charcuterie).

Vaak last van maagproblemen?

Er zijn heel wat patiënten die vaak last hebben van maagproblemen. Ze doen er goed aan een dagje te vasten maar wel voldoende te drinken, bijvoorbeeld een frisse drank met citroen- of frambozensappen. Je moet wel alert zijn, want soms worden problemen met lever en of gal verward met maagstoornissen. Vooral bij kleine kinderen moet je spoedig een arts ontbieden als het braken blijft aanhouden, er bestaat gevaar voor uitdroging. Deze situatie wordt nog geaccentueerd als er ook diarree bij komt.

Goede emoties

Lekker en aantrekkelijk gepresenteerd voedsel doet met smaak eten en vergemakkelijkt de spijsvertering. Goed kauwen is even belangrijk. Als je dan gezonde producten kiest, in een aangename en rustige omgeving kan eten samen met aangename mensen en in de rust van je gezin, zal de vertering gemakkelijker zijn en heb je ook het beste gedaan voor je gezondheid.

En kan je voor de vertering een steuntje van de natuur gebruiken, dan is er gelukkig Nasturtium.

Een tip: Nasturan van Fytobell en de vertering verloopt veel vlotter.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan Nasturan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer