sep 5, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Speciale oefeningen om te verjongen tijdens de zomer

Iedereen is er zich van bewust: we bewegen te weinig. Dat is niet goed voor onze gezondheid. In de zomermaanden en tijdens de vakantie krijgen we voldoende gelegenheid om daar iets aan te doen. Dat is ook de gepaste periode om goede voornemens te maken zowel tijdens als na je vakantie: meer bewegen, liefst dagelijks.

We weten allemaal dat we te weinig bewegen, dat de machine het werk van de mens heeft overgenomen, maar de meesten werken enkel nog met de vingers: tikken, schrijven, betalen, kopen en verkopen, handen aan het stuur. Maar eigenlijk is dat zeer ongezond. Het lichaam krijgt niet meer de stimulansen die het nodig heeft: hart, bloedvaten, ademhaling, afvoer van schadelijke stoffen, het verloopt allemaal een beetje trager. En na een tijdje schrikken we dat het organisme fouten vertoont, defecten krijgt.

Hopelijk zijn die niet fataal, maar daar kan je op voorhand veel aan doen. Door het lichaam niet enkel de nodige vitale stoffen te geven via voedsel, gezonde lucht, via ademhaling, maar ook voldoende beweging om bepaalde processen volwaardig te laten verlopen.

Dagelijks oefenen is van groot belang om lang gezond en slank te blijven.

Tijdens de vakantie als je ontspannen bent, is dat een ideale gelegenheid om er een gewoonte van te maken: dagelijks bewegen.

Een sportkinesist vertelde ons: “De meesten zitten te veel, bewegen te weinig en strekken de pezen en spieren niet meer. Gevolg: heel wat spieren atrofiëren en verkorten zelfs. Door stretchen, kun je daar iets aan doen. Als je vandaag begint, ben je over ten laatste vier weken een heel ander, een veel gezonder mens. Aan iedereen de keuze om het zo te houden.”

Hier het ideale dagelijkse oefenprogramma waar je beter van wordt.

Verjong tijdens je vakantie

Oefeningen voor de onderste ledematen

1)

Beenspieren oprekken is absoluut nodig, want bij de meeste mensen zijn ze verkort: zitten, hoge hakken, weinig bewegen.

Ga op 1 meter afstand met het gezicht recht voor de muur staan. Laat je nu met de handpalmen tegen de muur vallen en laat het gezicht langzaam naar de muur komen tot de spanning in de achterste beenspieren maximaal is. Duw af en kom in de uitgangspositie. Herhaal deze oefening een vijftal maal.

2)

Ga rechtop staan en zoek met één hand steun op de leuning van een stoel of tafel. Pak met de andere hand de hiel vast die je naar het zitvlak brengt. Rek de voet langzaam naar het zitvlak toe. Kom weer in uitgangspositie en herhaal de oefening een vijftal maal. Hiermee worden de voorste dijspieren gestretcht.

3)

Ga rechtop staan, armen in de zij. Strek het linkerbeen helemaal gestrekt naar links uit, terwijl je met de rechterknie naar buiten knielt. Linkerbeen goed strekkend na-veren. Herhaal deze oefening maar met het rechterbeen gestrekt en het linkerbeen in een hoek naar buiten geknield. Door deze oefening worden de adductoren of binnenste dijspieren gestretcht.

4)

Sta rechtop en steun met de rechterhand hand zijdelings op tafel. Zet nu het rechterbeen naar links voorbij het linkerbeen, maar blijf met beide voeten op de grond steunen. Strek het rechterbeen fel en veer na. Herhaal deze oefening vijfmaal en schakel dan over op de andere kant: linkerhand steunen, linkerbeen voorbij het rechter, linkerbeen strekken en na-veren. Door deze oefening worden de abductoren of buitenste dijspieren opgerekt.

Oefeningen voor de romp

1)

Ga rechtop in spreidstand staan, handen in de zij. Buig de romp zoveel mogelijk naar links, hou het zo voor enkele seconden, even na-veren en terugkeren. Doe dezelfde oefening aan de rechter kant. Hiermee worden de zijwaartse rompspieren versterkt, want ook deze spieren worden bij ons moderne werk vaak verwaarloosd.

2)

Dezelfde oefening wordt wat moeilijker door de hele flank zijwaarts te stretchen. Hiervoor zet je één hand over het hoofd op de andere schouder en strek de hele lengte van die kant, vanaf de voet tot de elleboog die dan het hoogste punt wordt. Veer na met de bovenste lichaamshelft. Herhaal deze oefening aan de andere kant.

3)

Ga rechtop in spreidstand staan, handen in de zij. Voeten stabiel op de grond laten en met de bovenste lichaamshelft beurtelings links en rechts draaien. Na-veren.

4)

Ga rechtop staan met de voeten in spreidstand. Hou de handen in de nieren. Strek heel de romp naar achteren en hou de knieën zo recht mogelijk. Na-veren! Hierdoor worden de spieren nog iets verder opgerekt.

5)

Ga rechtop in spreidstand staan en buig voorover met gestrekte en gespreide benen. Probeer met de handen zo diep mogelijk naar de grond toe te komen. Even na-veren. Na een paar dagen raak je de grond!

Oefeningen voor armen, schouders en hals

1)

Zittende of staande houding. Bovenrug rechtop. Vingertoppen aan de schouders. Met de ellebogen grote cirkelvormige bewegingen maken, terwijl de vingertoppen aan de schouders blijven. Wissel af: vijfmaal voorwaartse cirkels, nadien vijfmaal achterwaartse cirkels.

2)

Ga in spreidstand staan en zet de vingertoppen, tegen de schouders, strek nu de armen zo hoog mogelijk boven het hoofd en maak het lichaam zo lang mogelijk, kom dan in de uitgangspositie.

3)

Ga rechtop staan in spreidstand, armen in de zij. Laat het hoofd beurtelings naar links en naar rechts tollen of draaien, rek de spieren daarbij maximaal, zodat je de spieren die opgerekt worden ook echt goed voelt spannen. Op die manier worden alle spieren van hals en romp gestretcht.

4)

In spreidstand, handen in de zij. Bovenrug onbeweeglijk rechtop houden. Hoofd maximaal naar de vier kanten trekken en daar een paar seconden houden: links achter, rechts en voor. Na-veren.

Al deze oefeningen zijn ook ideaal als voorbereiding van sportoefeningen. Eigenlijk moeten ze aan een opwarming voorafgaan en zijn ze zelfs beter dan een opwarming. Op die manier zullen zelfs minder scheuringen voorkomen en minder sportaccidenten optreden. Stretchen compenseert het tekort aan training en beweging die men in het dagelijks leven absoluut tekortkomt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer