jun 17, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Futloos en slecht geheugen? Misschien drink je veel te weinig!

Met de mooie warme dagen die we al gehad hebben en de terrasjes die weer open zijn en de onvermijdelijke dorst, maar vooral ook goesting die daarvan het gevolg zijn, rijst natuurlijk de vraag: “hoeveel mogen we en hoeveel moeten we drinken”?  Het spreekt vanzelf dat we hier water mee bedoelen en geen glazen bier, alcohol of frisdrank.

Alcohol onder alle vormen, is nadelig voor inwendig gebruik. Prof. Tytgat, toxicoloog van de universiteit van Leuven vertelde trouwens dat “mocht alcohol nu uitgevonden worden, het zou verboden zijn”. Daarmee bedoelt hij natuurlijk op de schadelijkheid van alcohol. Twee profs van de universiteit van Leiden hebben trouwens uitgezocht dat alcohol zelfs in heel kleine hoeveelheden al schadelijk is voor de gezondheid.

Je kan dus beter nooit alcohol drinken en om daarin te slagen kan je er best ook nooit aan beginnen.

We moeten drinken. Elke dag! Voldoende drinken is van belang voor de huid, de spijsvertering, de bloeddruk, de bloedsomloop, het hart, de hersenen en het geheugen. Kortom, om gezond te zijn en te blijven moet je veel water drinken.

De verhalen over het gunstige effect van rode wijn op de gezondheid van hart en bloedvaten moeten op rekening van de wijnlobby worden geschreven, want alle kwaliteiten die daarin zouden zitten, zijn afkomstig van de druif en niet van de alcohol: resveratrol, iso-flavonen, terpenen, antioxidanten. Eet dus druiven.

Bier is trouwens even schadelijk, en vooral voor patiënten die last hebben van jicht kan het een echte trigger zijn. Eén glas bier (ook alcoholvrij) kan een jichtaanval uitlokken.

Dus water, want frisdrank zit boordevol suiker en is dus evenmin aan te bevelen.

Maar hoeveel water dan?

De mens bestaat voor bijna driekwart uit water. Daar verliezen we per dag grote hoeveelheden van en die moeten absoluut worden aangevuld om goed te blijven functioneren: het hart en de bloedsomloop, de nieren, de darmen, de ademhaling, de stofwisseling. Je mag niet uit het oog verliezen dat we een halve liter verliezen door de ademhaling en nog eens een liter door urineren en stoelgang, plus verdamping door zweet. Daarmee zit je al aan een minimum verlies van anderhalve liter en die moet je aanvullen. Elke drank – behalve gesuikerde en alcoholische dranken – zijn nuttig: water, thee, koffie, soep. Vergeet wel niet dat je door koffie ook meer water uitscheidt dat opnieuw moet aangevuld worden, want koffie is diuretisch.

Waar moet je van uit gaan? Als je je lichaamsgewicht vermenigvuldigt met de factor 0,03 dan heb je de hoeveelheid water die je per dag verliest en weer moet aanvullen. Dat is echt een minimum. Neem bijvoorbeeld iemand van 70 kilo, maal 0,03, komt neer op 2,1 liter aan te vullen per dag.

Als je dan nog veel zweet door lichamelijke arbeid, sport, of omdat het te warm is, moet je dat extra verlies ook extra aanvullen. Als gezegd wordt dat we anderhalve liter per dag moeten drinken, dan is dat extra bovenop de soep, de koffie, de thee. Liefst mag het nog wat meer zijn.
Idealiter is dat tussen de 2 en de drie liter per dag en bij warm weer nog meer.

Als je te weinig drinkt, kunnen de voedingsstoffen niet op een goede manier door het lichaam getransporteerd worden, ook je bloeddruk en hartfunctie komen in het gedrang en zelfs de hersenfunctie heeft last wanneer we te weinig drinken.

Onderzoekers aan de universiteit van Londen hebben uitgezocht dat de geheugencapaciteit van jongeren met 15 percent verbetert als ze voldoende drinken, zelfs al na het drinken van één glas water zie je dat hun aandacht verbetert en hun vermogen om te memoriseren toeneemt.

Bedrijven die gratis water ter beschikking stellen van hun personeel hebben daar baat bij, aangezien hun werknemers beter gefocust zijn.

Water is belangrijk omdat het gezond is. Welk water kies je?

Dat heeft minder belang, maar je kiest best niet voor water met een hoog zoutgehalte. Ook gearomatiseerde waters zijn minder goed: limonade, frisdrank. Best is puur en zuiver koel water, zelfs van de kraan. Kruidenthee is wel goed als je die zelf kan zetten met verse kruiden: munt, salie, kamille, linde. Persoonlijke smaak en variatie zijn hier wel interessant en aangenaam. Ook soep is goed en die hoeveelheid mag je bij de dagelijkse portie bijrekenen.

Zorg ook dat je altijd een paar flesjes water bij je hebt in de auto. Je kan nooit voorzien dat je in een file terechtkomt en dat je auto een broeikas van warmte wordt. Drinken is de boodschap! Vergeet vooral niet dat je het nodig hebt, maar ook dat je beter functioneert als je voldoende drinkt. Dat is van groot belang voor het hart, de spijsvertering, je microbioom, je bloedsomloop, je huid en je geheugen.

Mensen die te weinig drinken zijn ook depressiever, hebben een vals hongergevoel, proberen dat te compenseren door zoete snacks en ze komen in een spiraal terecht waar ze moeilijk uitkomen en verward worden. Drink water… dat is de beste garantie voor je gezondheid, voor later!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer