feb 24, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hypoglycaemie de straf van snoepers

Iedereen kent wel dat flauwe gevoel: prikkelbaar, misselijk, trillerig en de concentratie is ver te zoeken. Je hebt het gevoel dat je snel iets zoets moet eten anders gaat het mis. Komt dit je bekend voor, dan kan het zijn dat je lijdt aan hypoglycaemie, een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel ernstig verstoord is.

Suiker leidt tot hypoglycaemie, omdat de pancreas te veel insuline afscheidt. Wie te veel snoept, heeft eigenaardig genoeg te weinig bloedsuiker, doordat de pancreas te veel wordt belast. Hart- en vaatziekten en diabetes dreigen.

Als je hypoglycaemie hebt, heb je te weinig suiker in het bloed. Na een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel en geeft de alvleesklier te veel insuline af aan het bloed. Met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel snel daalt tot onder het normale niveau. Je krijgt het gevoel dat je suiker nodig hebt, maar suiker is nu juist het laatste dat je moet nemen.

Door suiker te eten, stijgt het bloedsuikergehalte snel, wat weer leidt tot een teveel aan insuline. Vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel weer snel tot een te laag niveau en zo is de vicieuze cirkel rond.

Weinig energie

Reageer je te laat op de waarschuwingen van het lichaam, dan raak je in de volgende fase waarin de hersenen te weinig energie krijgen om goed te kunnen functioneren. Je verliest de concentratie, je krijgt hoofdpijn en sommige mensen worden zelfs agressief. En dat is wat tegenwoordig veel gebeurt, zelfs met jonge mensen.

Artsen waarschuwen dan ook voor deze agressieve generatie van jongeren die hun gedrag niet meer onder controle krijgen door slechte eetgewoonten: zoete cola’s, suikerhoudende snoep en vette hamburgers: een verzameling lege calorieën: een aanval op de bloedvaten en het hart, op de pancreas en… op het karakterieel gedrag.

Symptomen

Hypoglycaemie kan men herkennen zowel aan lichamelijke als geestelijke symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen en honger terwijl je normaal gegeten hebt. Op het geestelijke vlak uit hypoglycaemie zich in trek hebben in zoet en klachten als nervositeit, huilbuien, angsten, agressie en een verzwakt concentratievermogen. Bovendien kunnen mensen met hypoglycaemie een soort persoonlijkheidsverandering ondergaan. Zo kan een vrolijk iemand plotseling veranderen in een hoopje ellende, en een vreedzaam mens kan zomaar in woede uitbarsten.

Voor het zenuwstelsel is bloedsuiker namelijk de belangrijkste brandstof, zodat grote wisselingen in de bloedsuikerspiegel ook dramatische effecten hebben op het gevoelsleven. Op den duur kan hypoglycaemie zelfs uitmonden in hormonale verstoringen, voedselallergieën en diabetes.

Oorzaken

Langdurige spanning, langdurig medicijngebruik, eenzijdige voeding en lichamelijk letsel kunnen oorzaken zijn van hypoglycaemie. Bovendien kan een storing in de bloedsuikerspiegel erfelijk zijn. Vast staat dat deze aandoening wordt uitgelokt door suikerrijke maaltijden. De boosdoeners zijn bewerkte suikers zoals de gewone witte suiker en alle producten die geraffineerde suiker bevatten.

De boodschap is dan ook producten als klontjes suiker, snoep, gebak en koekjes te vermijden. Daarnaast is het van belang dat men koolhydraten altijd in combinatie eet met eiwitten en vetten. Een lage bloedsuikerspiegel kan men voorkomen door tussendoor volkorenbrood belegd met een eiwitrijk product of een kom groentesoep te gebruiken. Een klontje suiker lijkt te werken, maar dat is slechts van korte duur en lokt bovendien een nieuwe aanval uit. Niet doen dus!

Het witte gif

De natuurlijke suikers die men vindt in granen, fruit en zoete groenten zijn onmisbaar in een gezonde voeding. Ze zijn gebonden aan vezels en cofactoren en die zijn voor de gezondheid van belang. Het is totaal verkeerd voeding te willen raffineren, daardoor ontstaan de zogenaamde beschavingsziekten. Heel veel problemen kwamen vroeger niet voor die tegenwoordig dagelijkse kost zijn en de oorzaak ligt inderdaad bij die dagelijkse kost.

Natuurlijke koolhydraten zijn O.K. maar met de bewerkte variant moet men uitkijken. Het zogenaamde witte gif levert niets op behalve overtollige kilo’s en een zoete smaak. Suiker dat niet benut wordt, zorgt ervoor dat het makkelijker worden opgeslagen in het lichaam onder vorm van vetten.

Om afgebroken te worden heeft suiker vitaminen en mineralen nodig, wat betekent dat het lichaam gezonde voedingsstoffen kwijt is om ongezonde stoffen te verwerken. Hierdoor vermindert de weerstand. Bewerkte of geraffineerde suikers zijn dan ook voor ieder mens buitengewoon slecht. De behoefte aan zoet kan men dus beter met groenten en fruit voldoen.

Verslaving

Als je last hebt van hypoglycaemie zijn geraffineerde suikers verboden. Veel mensen die last hebben van hypoglycaemie zijn suikerverslaafd doordat het lichaam steeds om meer suiker vraagt. De oplossing ligt in het compleet afkicken van suiker. Een dieet van meervoudige koolhydraten (graanproducten) en het eten in kleinere maaltijden over de dag verspreiden is de beste methode.

Omdat veel van de klachten bij hypoglycaemie overeenkomen met de klachten die voorkomen bij diabetes, is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Om zeker te weten of je hypoglycaemie hebt, kan je best de huisarts vragen om een glucose-tolerantie-test toe te passen.

Wees dus verstandig en snoep een appel. Te veel koffie drinken prikkelt eveneens de pancreas, waardoor die insuline gaat afscheiden. Het gevolg is een hypoglycaemie, die vraagt om suiker… Wie overschakelt op thee zal zijn probleem verkleinen.

Hypoglycaemie moet goed worden verzorgd. Anders kunnen ernstige ziekten volgen: van diabetes tot hart- en vaatziekten.

Verboden producten

 • Snoep
 • Chocolade
 • Ijs
 • Koek, gebak en cake
 • Zoet beleg
 • Frisdranken en limonade
 • Vla en pudding
 • Geraffineerde suiker

Wat je wel mag eten

 • Vers fruit
 • Alle soorten groenten
 • Light-frisdranken
 • Melkproducten zonder toegevoegde suiker
 • Suikervrije kauwgom en suikervrije drop
 • Zoetstof op basis van steviolglycosiden zoals Stevabell.

Een tip: gebruik Stevabell overal waar je voorheen suiker zou in gebruiken.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kunt Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer

Mag je zelf op elk stuk grond voedsel telen?

We moeten de natuur beschermen, vooral tegen onszelf en tegen de geldmachines, soms tegen de overheid, want een stuk grond is niet meer wat de Indianen erover zegden: “wie de grond bewerkt” is eigenaar. Sommige mensen en vooral jongere mensen zitten met de handen in...

Lees meer