aug 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Keelpijn: grijp niet meteen naar antibiotica

Omdat we weer met zo’n wisselvallige prille en natte zomer opgescheept zitten, hoeft het niemand te verwonderen dat de ontstekingen aan de luchtwegen en de keel weer de kop opsteken. Meteen grijpt een aantal personen naar de klassieke middelen in het apotheekkastje, maar we hebben het al herhaaldelijk geschreven: tegen virussen kan je met antibiotica niets uithalen. En toch blijven heel wat patiënten, velen zelfs op voorschrift van de arts, massaal antibiotica slikken bij griepachtige aandoeningen, verkoudheden en keelpijn, hoewel dit niets uithaalt, integendeel de immuniteit nog meer op de proef stelt en in het ergste geval een resistentie ontwikkelt.

Die reactie is natuurlijk voor een stuk te begrijpen, want men is o zo bevreesd dat de acute angina of keelontsteking, schade zal veroorzaken aan het hart en de nieren, of aanleiding zal geven tot acute reuma. Vandaar ook het voorschriftgedrag bij heel veel huisartsen om meteen de antibioticabom boven te halen. In de natuurgeneeskunde zijn andere methodes van toepassing en de holistische geneeskunde gaat er van uit dat niet meteen het verschijnsel mag worden bestreden vooraleer de oorzaak van de problemen bekend zijn. Bovendien wil men in de eerste plaats altijd de immuniteit versterken zodat het lichaam zichzelf kan behelpen.

De grote middelen

Een griepje, een lichte verkoudheid, hop en de antibioticapillen liggen in de handpalm. Veel huisartsen zijn niet veel beter; meteen het groot kanon boven halen: antibiotica. Of dit allemaal wel zo goed is, wordt duidelijk door de resistentie die nu veel ziekenhuizen parten speelt. Soms krijg je als reactie dat je van twee kwalen de minste moet kiezen. Vraag is maar, wat de minste kwaal eigenlijk is en of het wel zo verstandig is van meteen altijd aan antibiotica te denken.

Keelpijn? Gezien de voorlopig wisselvallige, natte zomer is de tijd er rijp voor. Maar sla niet in paniek, er bestaan eenvoudige en goede methodes om de kwaal snel de baas te worden.

In drie kwart van de gevallen gaat het bij keelpijn om een aandoening veroorzaakt door virussen. Tegenover virussen heeft een antibioticum geen enkel effect. Sterker zelfs, het doet meer kwaad dan goed, of liever het doet helemaal geen goed. Rest dan nog een kwart van de gevallen waarbij bacteriën een rol spelen. Hier kan antibiotica inderdaad helpen, maar de tijdswinst die men na wetenschappelijk onderzoek heeft opgeteld is zo miniem dat men zich ernstig de vraag kan stellen of antibiotica voortaan niet enkel gereserveerd moet worden voor zeer ernstige levensbedreigende situaties.

Gebleken is uit dit onderzoek, dat de zieke slechts één dag vroeger van zijn problemen verlost is. Als je dan nagaat hoeveel schade door antibiotica wordt aangericht aan de darmflora dan ligt de raad voor de hand dat de artsen hun patiënten veel beter op zachte en toch doeltreffende middelen en methodes zou moeten laten overgaan. In geval van zwangerschap is het trouwens altijd riskant antibiotica te slikken en je mag het dan zeker niet op eigen houtje doen of een middel nemen waar je nog een overschot van had van de vorige keer. Daar kunnen voor de toekomstige baby ernstige problemen uit voortkomen.

Beter voorkomen

Zoals altijd kun je keelpijn beter voorkomen dan genezen en als het zover gekomen is dan kan je nog met zachte therapieën proberen er iets aan te doen.

Probeer eerst en vooral de weerstand van het organisme te verhogen, waardoor ziekte minder kans krijgt. Die weerstand opbouwen doe je dag aan dag, niet daags voor je voelt dat er „iets op komst is”.  Dat begint aan tafel met een gevarieerde natuurlijke voeding waarin ruimte is voor voldoende vruchten en groenten, volkorenproducten en gezonde eiwitten en vetten. Vruchten en groenten zijn van het grootste belang bij gezonde voeding, omdat het natuurlijke bronnen van vitamines, mineralen en antioxidanten zijn.

Van eiwitten, geraffineerde suikers en vetten krijgen we toch snel te veel, dus moet in de eerste plaats aandacht worden gegeven aan groenten en vruchten.

Te veel eiwitten van rood vlees houden een risico in, ook voor hart- en vaatziekten. Ook transvetten mogen op dezelfde risicolijst worden vermeld. Junkfood is wat dat betreft de kampioen van het risico.

Bij aandoeningen die met koorts gepaard gaan, is het verstandigst om het gebruik van eiwit tijdens de herstelperiode te schrappen. Fruit en groenten kunnen beslist van zodra de eetlust weerkeert. Daarom is een lichte fruitmaaltijd als ontbijt ideaal om weer op krachten te komen, antioxidanten en vitamines te leveren om de immuniteit weer te ondersteunen.

’s Morgens een ontbijt van verschillende soorten fruit is een koninklijke maaltijd en de dag afsluiten met fijne slaatjes van rauwkost en groenten is een feest op zichzelf, bovendien heel gezond, want het brengt ook celstoffen in je lichaam, heel belangrijk voor gezonde darmflora en werpt daarmee een dam op zelfs tegen mogelijke kanker en eveneens om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Dit is ook een ideale formule tegen zwaarlijvigheid, je zal je fitter voelen en vandaar ook meer kunnen bewegen. Je bloedsomloop komt in vorm, en de spieren helpen mee om de pompfunctie van het hart te ondersteunen, alle lichaamscellen worden goed doorbloed en dus ook van voldoende zuurstof voorzien. Je wordt minder gauw ziek.

Wisselbaden vergroten eveneens de weerstand. Eerst heet en dan ijskoud water. Zorg dat je geen kou krijgt, maar wel de kick van de wisselende temperaturen. Hetzelfde met sauna.

Doe elke dag oefeningen en zeker ademhalingsoefeningen. Eet matig en kies producten die niet zijn behandeld. Zorg ook voor voldoende ontspanning, zodat je geest zich lekker voelt, stress kan worden afgebouwd en je dus minder gauw ziek zult worden.

Natuurlijke middelen

En heb je het toch te pakken gekregen, rust dan, kruip meteen in bed of in je luie stoel. Eet een paar dagjes niet, maar drink veel, bij voorkeur hete lindebloesemthee.

Gorgel met plantaardige gorgelmiddelen zoals tijmthee of lindebloesem en gebruik dagelijks Echinabell als er besmettingsgevaar is. Echinacea heeft een weerstand verhogende werking, een prima product dat zowel bij ziekte als ter voorkoming van infectieuze aandoeningen schitterend inzetbaar is.. Het wordt daarom ook wel het natuurlijke antibioticum genoemd. Je kan het nog aanvullen met een tinctuur van mierikswortel.

Om keelpijn te verzachten kan ook muntolie helpen en een koffielepeltje honing. Die bevat enzymen, verzacht de keel, kalmeert hoest en als je dat ’s avonds voor bedtijd neemt, geeft het een rustige slaap.

Een tip: En wil je een prima kant- en klaarpreparaat dan is er de Keel- en Mondspray van Fytobell op basis van acaciahoning, propolis, oregano en eucalyptus, ideaal om de keel te verzachten.

Je vindt de Keel- en Mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1754-431. Of je kan de Keel- en Mondspray van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer