nov 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je diabetes terugdraaien?

Een van de vervelendste problemen in de geïndustrialiseerde wereld is het toegenomen aantal diabetespatiënten. Dat begint met prediabetes, via diabetes en eindigt met een ernstig probleem zoals hart- en vaatziekten, een hersenaandoening, een zenuwaandoening of nog erger. Aangezien het vooral in de geïndustrialiseerde wereld voorkomt, is het duidelijk dat de leefomstandigheden en de levenswijze er mee te maken heeft.

Zwaarlijvigheid, gebrek aan beweging en ongezond voedsel zijn de belangrijkste factoren die er aanleiding toe zijn. Er kan altijd een erfelijke factor aanwezig zijn. Merkwaardig is wel dat als inwoners van Japan, waar de levensverwachting zeer hoog is (het land met het grootste aantal honderdjarigen ter wereld) verhuizen naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, dan vertonen ze na een paar jaar dezelfde symptomen: hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en zwaarlijvigheid.

Deze week is er wereld-diabetesdag om de aandacht te trekken op het probleem. Doorgaans kan je er zelf veel aan doen, zelfs het probleem terugdraaien. De levensstijl heeft er alles mee te maken.

Het belang van een gezonde levensstijl kan dus moeilijk overschat worden. Van zodra de nuchtere bloedsuikerwaarde boven de 100 mg per deciliter bloed ligt, is er sprake van prediabetes. Meteen ingrijpen is van belang om echt diabetes of suikerziekte te voorkomen, want dat gebeurt toch bij 10 percent van mensen die een “verwittiging” kregen. Hun aantal neemt met het jaar toe: nu al meer dan 600.000 diabetespatiënten in België.

De voedingsmiddelenindustrie heeft dit hoge getal mede op haar geweten door gedenatureerd voedsel aan te bieden: niet de voedingswaarde telt, maar de smaak en voor de industrie de smaak van het geld. Daar is dan een andere industrie mee gebaat: de farmaindustrie die zowel insuline als middelen aanreikt om de pancreas te stimuleren om meer insuline aan te maken en af te scheiden.

Het probleem is dat het lichaam moe wordt om dat allemaal te verwerken: het organisme wordt ongevoeliger voor insuline waardoor het steeds meer insuline in de bloedbaan moet pompen om koolhydraten te verwerken.

Een gevaarlijke spiraal die uiteindelijk tot ernstige ziekten en de dood kan leiden.

Wat is het geheim dan?

  • Eet zo natuurlijk mogelijk, voedsel zoals het voortgebracht is door de natuur en niet “gedenatureerd” werd door de industrie.
  • Vermijd suiker, maar ook alle stoffen die de smaak van suiker nabootsen of nog goedkoper zijn om te produceren zoals maïsstroop, korenstroop, fructose enz…
  • Vermijd ook alle producten waarin dit verwerkt werd: yoghurt, koekjes, broodjes, ketchup, ijskreem, zelfs pekelharing, pickles, mayonaise, sapjes, vruchtensap, zogenaamd “suikervrije” frisdranken, maar ook vetten die door bewerking getransformeerd zijn tot transvet. Vermijd ze, want het zijn killers.
  • Vermijd alcohol en tabak.

Wat moet je dan wel doen?

  • Meer bewegen
  • Vermageren
  • Natuurlijke kost gebruiken met veel groenten en ook vruchten
  • Vezelrijke stoffen (zoals bonen)
  • Geen alcohol, maar wel koffie en groene thee.

Merkwaardig genoeg hebben Duitse studies aangetoond dat je daardoor in de meeste gevallen de prediabetes kan stoppen en als je een maand lang koolhydraten mijdt, dat je zelfs diabetes kan terugdraaien.

En lust je toch iets zoets, beperk je tot een zoetstof zoals de natuur ze verschaft en dus geen invloed heeft op de pancreas: Stevia. De steviolglycosiden zijn trouwens 200 maal zoeter dan suiker, maar hebben niet de nadelen ervan.

Ideaal daarvoor zijn de steviolglycosiden van Stevabell van Fytobell, omdat ze zo samengesteld zijn dat je ze in alle recepten 1/1 kan gebruiken, dus net in dezelfde hoeveelheid als bij suiker, met dezelfde zoetkracht gedoseerd.

Je vindt Stevabell “strooisuiker” van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan ze ook online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

Stevabell bestaat ook in druppeltjes en in pilletjes (voor de koffie bijvoorbeeld) maar daarin kan je ook altijd de strooikristallen doen natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer