sep 10, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Als de pollen verdwijnen, verschijnt de huisstofmijt. Probiotica verjaagt ze.

Ofwel is het lente en zijn de pollen er, ofwel is het zomer en bloeien de grassen, ofwel is het herfst en regen of een slechte zomer zonder veel stuifmeel, maar dan is er de huisstofmijt die mensen die last hebben van overgevoeligheid, het leven zuur komt maken.

Het is altijd wel iets. Vroeger was dat veel minder. Maar het veranderende klimaat, onze overgeïndustrialiseerde maatschappij, de industrie die achter elke hoek van de straat fijn of grof stof de atmosfeer inpompt en onze arme luchtwegen die dat allemaal moeten verwerken. Je zou voor minder allergisch worden.

Allergie! Waar velen zeggen: leve het mooie weer, leve de tochten in de prachtige open natuur, de wandelingen in de velden, krijgen anderen last met die eeuwige niesbuien, tranende ogen, hoestbuien en verschrikkelijke jeuk. Een calvarie voor de allergische patiënt. Gelukkig hoef je er je hele leven niet door getreiterd te worden. Er zijn inderdaad oplossingen. Er is een eerste uitweg: zeeman of zeevrouw worden, maar daarvoor is niet iedereen geschapen.

Gelukkig bestaan er verschillende preparaten, zelfs natuurlijke producten om het lichaam minder gevoelig te maken voor dergelijke kleine drama’s.

Andere oplossing: binnen blijven. In sommige woningen is dat geen probleem, je houdt deuren en ramen dicht en de klimaat installatie, airconditioning zoals dat met een mooi woord wordt gezegd, houdt de pollen en de stuifmeelkorrels buiten. Tot zover niets aan de hand. Maar als die klimaatregeling er niet is, en je houdt deuren en ramen toch dicht, dan hoeft het niemand te verwonderen dat de situatie erger wordt. Door pollen? Neen door schimmels en ander „ongedierte”. Wat doe je daaraan? Kan je je opsluiten in je woning en ontsnappen aan de allergie-kick? Hoe kan je je beveiligen?

Allergie treft heel wat personen. Ook buiten het pollenseizoen kan je er last van hebben door de huisstofmijt. Verlucht de kamers goed en gebruik een probiotische spray zoals Freemed. De woning moet goed verlucht worden, aangezien zich anders schimmels kunnen vormen, waarop veel patiënten ook allergisch reageren.

Zwevende allergenen

Gelukkig wordt door radio en tv tijdens het weerbericht een speciaal nieuwsbulletin omgeroepen in verband met de zwevende allergenen in de lucht, zodat allergiepatiënten gewaarschuwd zijn. Als de allergie beperkt blijft tot een lopende neus, tranende ogen en een schorre keel is de lijdensweg niet te steil, maar bij sommige patiënten is de ellende zo erg dat er ademnood optreedt en dat het zelfs gevaarlijk kan zijn zich ver van een verzorgingscentrum te bevinden. Zij blijven inderdaad best veilig weg van de allergenen. Aan en op zee lopen ze weinig risico. Dat is trouwens ook de reden waarom men preventoria in de buurt van de zee heeft gebouwd. Wandelingen aan de waterlijn op het strand zijn voor deze patiënten een weldaad, ze voelen er zich gewoonlijk stukken beter. Astmapatiënten eveneens. De wekelijkse trip naar zee is voor hen een gezondheidskuur.

De woning kan u ziek maken

Een aantal patiënten is bang zich ver van huis te begeven, soms terecht. Ze houden deuren en ramen gesloten in de hoop daarmee de allergenen, de pollen, buiten te houden. Ze slagen daar ook wel voor een belangrijk deel in, vandaar dat hun verwondering groot is als ze binnen de veilige beschutting van de gesloten huiskamer toch nog altijd aanvallen krijgen. Hoe kan dit?

Uit een onderzoek aan de universiteit van Stuttgart is gebleken dat in een middelgrote woning waar in de zomer deuren en ramen hermetisch gesloten blijven, zich in één week tijd meer dan honderdtwintig liter water verzamelt. Dat komt overeen met de inhoud van een grote badkuip, boordevol. Een enorm getal waarvan men zich niet bewust is.

Houdt men nu deuren en ramen gesloten, dan kan deze vochtigheid niet naar buiten ontsnappen. Het vocht stapelt zich in de woning op, kruipt in wanden en plafonds, in meubilair en tapijten, in beddengoed en kleding, kortom overal waar vochtigheid zich kan verzamelen. Vanwege de hoge relatieve vochtigheid in een warme omgeving, kunnen gemakkelijk micro-organismen ontstaan: schimmels, die aanleiding kunnen geven tot mycotische kwalen of schimmelziekten, maar ook allergische reacties kunnen uitlokken, van astma tot hooikoorts, ademhalingsstoornissen.

Verlucht het huis geregeld

Om dat te voorkomen moet je geregeld het huis luchten, anders kom je van de regen in de drop. Dat betekent dat je ’s morgens vijf minuten alle ramen en deuren moet opengooien en verder om het uur een paar minuutjes een raam openzetten. Dat is zelfs beter dan constant een raam op een kier houden, want zo kan je zelfs last hebben van tocht en pollen die de woning binnen dringen.

Op die manier kan je de waterdamp die zich hoe dan ook in elke woning opbouwt, de vrije aftocht naar buiten geven, vooraleer je het doet neerslaan in muren en meubilair. Het zal niet enkel de levensduur van je eigen woning en inrichting ten goede komen, maar ook je eigen gezondheid. Eigenlijk is dit een maatregel die niet alleen zou moeten worden toegepast door allergie-patiënten, maar door iedereen, of hij in de stad woont of op het platteland. Ook in de winter en op regendagen zou de woning geregeld moeten worden gelucht met het oog op het verversen van de lucht, het binnenhalen van gezonde zuurstofrijke lucht en het afvoeren van waterdamp, maar terzelfder tijd met de bedoeling allerlei wasems naar buiten te laten.

In moderne interieurs worden ook vaak moderne materialen gebruikt: verfwerk, gelijmde houten panelen, kunststoffen, drukinkten voor behang, synthetische kleurstoffen voor overgordijnen en tapijten. Bepaalde producten vervluchtigen uiteindelijk toch en dat proces kan jaren duren. Om er slechts één te noemen: formaldehyde. Dit product heeft een aantal jaren geleden in Nederland nogal wat rumoer veroorzaakt toen in een nieuwe woonwijk van sociale woningen bij de bewoners collectief ademnood, concentratiestoornissen en slaapmoeilijkheden samen met hoofdpijn werden vastgesteld.

Men heeft er lange tijd naar gezocht, maar uiteindelijk vond men de oorzaak: formaldehyde in de lijm die werd gebruikt bij de productie van de spaanderplaten. Kijk dus uit als je meubels hebt met veel houtvezelplaten en als je de keuze hebt, kies een multiplex of volhouten kast. Ook kunststoffen kunnen nog een tijdlang uitwasemen.

Giftig

Sommige producten zijn bij hoge concentraties giftig. De enige goede oplossing daartegen is ze verwijderen en of de kamers geregeld verluchten.

Je moet hiermee zeker rekening houden in slaapkamers van kinderen, want zij zijn precies dubbel gevoelig. De kamers moeten nog meer verlucht worden als in de ruimte zelf een kachel staat of een gasvuur dat zuurstof nodig heeft die uit de kamer zelf moet komen. In dat geval is het compleet verkeerd reten en kieren hermetisch af te dichten. Het komt geregeld voor dat precies daardoor dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van inademing van kolendamp of de vlam van een gasgeiser die dooft bij gebrek aan zuurstof, waardoor de patiënt giftig gas inademt.

Uiteraard moet je in je woning vermijden stofnesten te verzamelen. Geregeld stofzuigen, tapijten uitkloppen en de vloer schrobben zijn van groot belang. Allergiepatiënten kiezen ook best een droge en zonnige woonplaats, omdat vochtige huizen juist schimmels en micro-organismen aantrekken.

Uiteraard komt het erop aan na te laten gaan voor welke stof je precies gevoelig bent. Dat kunnen evengoed stoffen zijn die voorkomen in voedsel, als elementen uit de lucht die afkomstig zijn van stuifmeel van bloeiende planten: grassen, bomen, struiken. Een goed allergoloog kan hierop een antwoord geven. De allergie is het resultaat van een heftige reactie van het organisme die overmatig histamine vrijmaakt als gevolg van de irritatie. Je zult er toch maar het slachtoffer van zijn. Er bestaan middelen om de gevoeligheid bij de patiënt te verminderen en de allergische reactie binnen de perken te houden. Ook in de natuurlijke behandeling is dat: Smilabell op basis van Smilax oftewel Salsaparilla zal het histamine in toom houden en de allergiepatiënt veel meer comfort verschaffen.

De kwestie is er op tijd aan te beginnen.

Tenslotte moet ook voor het overdreven gebruik, of liever misbruik van medicijnen worden gewaarschuwd, aangezien ook op medicijnen allergische reflexen kunnen volgen.

Wie daar allemaal rekening mee houdt, zal uiteindelijk minder last hebben van die vervelende prikkelhoest, neusvalling, kortademigheid, hoofdpijn en jeuk.

Een tip: Smilabell van Fytobell en Freemed probiotische spray om de huisstofmijt te bekampen.

Je vindt Smilabell mondspray in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3270-030.

En je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Ook Freemed probiotische spray kun je online bestellen. De huisstofmijt zal niet tevreden zijn. Jij wel!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer