aug 3, 2023 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom zijn er nu dertigmaal meer allergiepatiënten?

Het antwoord is klaar en duidelijk: ja je kunt in elk seizoen last hebben van een allergische reactie, een allergie ontwikkelen of zien verergeren. Het zijn niet enkel de pollen die je overgevoeligheid op de proef kunnen stellen, maar ook stoffen binnenshuis, voedsel, zelfs medicijnen. Zo kun je hyper allergisch reageren op penicilline of een andere vorm van antibiotica. Dat is erg vervelend als je het nodig hebt om een sterke infectie te behandelen.

Geen allergie in ’n lichaam met een gezond darmmicrobioom. Daaraan moet al vanaf de kinderleeftijd gewerkt worden. Vermijd overdreven hygiëne en laat kinderen ook in contact komen met een natuurlijk milieu: planten, dieren, de open lucht. Laat ze buiten spelen in de plaats van met de iPhone te “spelen”.

Maar ook, in volle zomer zijn er allerlei stuifmelen, korrels, bloemen, bomen en heesters die je het leven niet gemakkelijker kunnen maken. Maar ook stoffen binnenshuis en zelfs voedsel.

Enorme toename

Het probleem is dat het aantal mensen met een allergische reactie steeds maar toeneemt en dat is geen toeval. Het is niet enkel de seizoensgebonden allergieën die komen opspelen, en hooikoorts veroorzaken, maar allerlei stoffen die er mee te maken hebben.

Onderzoek in Frankrijk heeft aangetoond dat op het einde van de eerste wereldoorlog slechts 1 percent van de bevolking last had van hooikoorts. Tegenwoordig is dat aantal opgelopen tot meer dan 30 percent.

Vroeger heette dat trouwens hooikoorts, omdat het meestal beperkt was tot de periode dat er “gehooid” werd. Het waren niet de boeren en de landarbeiders, maar vooral de stedelingen die minder contact hadden met de natuur die er het slachtoffer van werden. Tegenwoordig kun je er geen vast profiel meer op tekenen.

Wat zijn de oorzaken?

Je kunt natuurlijk de natuur niet verbieden, uitsluiten of andere wetten opleggen. Gelukkig maar, anders zou het er voor de mensheid nog meer belabberd gaan uitzien. Maar je moet wel rekening houden met die wetten. Een van de eerste vereisten is: we zijn gemaakt om in en van de natuur te leven en dat hebben we in de loop van de laatste honderd jaar geleidelijk verleerd en verwaarloosd.

We zijn in grote steden gaan wonen en velen beschouwen de natuur als een noodzakelijk kwaad, tot de natuur straft voor wat haar is aangedaan.

Een daarvan is een allergische reactie en dat is dan nog maar een kleinigheid, want er zijn veel ergere ziekten die door onze verwijdering van de natuur en natuurlijk leven worden veroorzaakt. Ons gedrag komt altijd als een boemerang naar onszelf terug.

Ontploffing

De enorme ontploffing van het aantal allergiepatiënten is daarop terug te brengen.

 • onzinnig nastreven van totale hygiëne
 • raffineren van voeding en ingrediënten uit hun natuurlijke context verwijderen
 • gebrek aan gezonde lucht en -stress veroorzaakt door onnatuurlijke materialen en omgeving in de plaats van groen
 • gebrek aan beweging en ontspanning op een gezonde manier`
 • overmatig gebruik van medicijnen
 • roken en alcoholgebruik
 • zieke darmflora en permeabiliteit van de darmwand
 • zwak darmmicrobioom door overdreven hygiëne in de kindertijd
 • te weinig contact met dieren en de natuur
 • verzwakte immuniteit door allerlei te vroege en veelvuldige inentingen
 • tekort aan probiotica
 • te weinig contact met microben in de kindertijd

Geen pretje

Voor bijna de helft van onze landgenoten zijn de lente en de zomer geen pretje. Een beetje paradoxaal op wat je zou verwachten, want na een wispelturig voorjaar en soms weer te hete dagen, zou toch iedereen met blijdschap de vrolijke zomer moeten verwelkomen? Toch niet! Want het is niet enkel de hazelaar in de lente en het berkenstuifmeel dat dwarrelt, waardoor de niessalvo’s, losbarsten, En dan komen ook de tranende ogen, de ademnood en de hoestbuien de dag vergallen en de nachtrust verstoren. Neen allergische overgevoeligheid is geen pretje!

Denk niet: mij overkomt het niet, ik heb er geen last van… want eigenlijk kan iedereen, op elk moment van zijn leven allergisch worden. Het hangt in zekere zin af van de constitutie, van de erfelijke aanleg en van het contact met het mogelijke allergeen. Maar niet iedereen die contact heeft met allergenen krijgt een allergie. Hoe komt dat? Het „terrein” heeft in dat opzicht een grote taak. Als dit terrein gezond functioneert, krijgt de patiënt geen allergie. En daar is iets aan te doen.

Heftige reactie

Allergie is eigenlijk een heftige reactie van het lichaam waardoor een onschuldige stof als lichaamsvijandig wordt aangezien, zodat histamine wordt afgescheiden en het lichaam zich verweert.

Zo kan een onschuldige stuifmeelkorrel, huisstof, scheikundige stof, maar ook voedsel en medicijnen als vijandig worden beschouwd en een heftige reactie ontketenen, zelfs tot een anafylactische shock leiden, wat niet zelden levensgevaarlijk kan zijn.

Maar er zijn zoveel allergieën als mensen en als stoffen in onze omgeving. Je kunt dus eigenlijk geen algemene behandeling tegen allergie voorschrijven, hoewel het mechanisme natuurlijk wel bekend is en stereotiep. Maar de terreinbehandeling staat toch wel centraal: de algemene gezondheid van de patiënt verbeteren en derhalve ook zijn vatbaarheid voor allergie.

Let op je voeding

Het immuunsysteem heeft het van jongs af zwaar te verduren. Al vanaf de eerste levensmaanden worden vreemde stoffen in het organisme binnengebracht via inentingen. Het jonge lichaam weet daar vaak geen raad mee. Baby’s krijgen te snel vast voedsel en te weinig borstvoeding, die nochtans bescherming biedt! Men moet al over een sterk organisme beschikken om dat allemaal te verwerken.

Men ziet in ontwikkelingslanden dat men vaak sterft aan ziekten waartegen men wordt ingeënt. Het lichaam is niet bij machte om de sterke „ingreep” te overwinnen.

Ook de darmflora hebben een belangrijke invloed op het ontstaan van allergie. Het immuunsysteem stoelt n.l. voor een groot deel op de gezondheid van de darmen. Het probleem begint al bij onze eetgewoonten.

 • Te veel mensen eten te snel.
 • We kauwen te weinig.
 • De enzymen in het speeksel krijgen de tijd niet om voldoende in het voedsel opgenomen te worden.
 • Zo is het voedsel onvoldoende voorbereid „fijn geknipt”, zeg maar, om treffelijk te worden opgenomen in de bloedbaan via de darmflora.
 • De darmslijmvliezen worden beschadigd en men krijgt een lekkende darm, het zogenaamde leakey gut syndroom, dat wil zeggen dat uiteindelijk giften opgenomen worden in de bloedsomloop.
 • De lever krijgt het moeilijk, want dat is het centraal ontgiftingslaboratorium van het organisme en tenslotte krijgen de allergenen vrij spel.

Doe iets

Je kunt er iets aan doen: de darmen weer gezond maken, allereerst door gezond te eten en tegelijk ook PROBIOTICA te gebruiken om de darmen de gelegenheid te geven weer gezonde flora op te bouwen zodat het de goede van de slechte elementen kan onderscheiden alvorens die aan het bloed af te staan.

Een tip: Allobiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën om het darmmicrobioom weer in topconditie te brengen.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kunt Allobiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De niessalvo’s zullen milder worden en verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde