jun 2, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Examenstress: tips om toch te slagen

Het begint te spannen. Maar natuurlijk heb je spanning nodig, de prik in de rug, de deadline die nadert voor de examens. Begrijpelijk dat veel studenten en leerlingen op het randje van hun zenuwen lopen. Dat is normaal. Als je een drukke weg oversteekt, ben je ook gefocust, alert, maar je hebt er geen hartkloppingen, huidreacties, slapeloosheid van, tenzij je op het nippertje aan een naderende autoracer bent ontsnapt. Bij gevaar is stress levensreddend, maar in normale omstandigheden is een dosis “eu-stress” wel van belang, maar het zal en mag je niet schaden.

Wat als je wel last hebt van de stress en ook fysieke ongemakken ervaart? Dat is meestal het gevolg van het feit dat je de examens als een naderend gevaar beschouwt, een probleem waar je niet kan aan ontsnappen zoals de racende auto, maar waarvan je wel aanvoelt dat je het slachtoffer van wordt omdat je slecht voorbereid bent of het niet aankunt.

Veel studenten mislukken omdat ze niet meer in zichzelf geloven, er vaak te laat aan beginnen en een verkeerde studiemethode hebben.

Faalangst is funest

Dat ongeloof in de eigen mogelijkheden als gevolg van te weinig en niet tijdige voorbereiding dreigt nu een kwart van de universiteitsstudenten en tien percent van de middelbare scholieren te overvallen. Dat is geen klein aantal. Mogen die het opgeven, of hebben ze geen kans meer? Zeker wel en absoluut niet opgeven. Het begint met vertrouwen, met een goed plan, eventueel met een noodplan en een goede aanpak, met goede raad en zowel praktische als emotionele ondersteuning en een aantal fysieke maatregelen die echt van belang zijn om het geheugen te boosten en in topconditie te verschijnen op de examens. Neen, het is niet verloren, maar wel de hoogste tijd.

Wat moet je nu doen?

 • Begin met een plan. Maak een overzicht van alle vakken en de leerstof waarover je een examen moet afleggen. De faalangst begint doordat je meent dat je het niet zal aankunnen. Als je geen begroting hebt opgemaakt van het volume van de leerstof en de tijd die nodig is om het essentiële ervan te doorgronden en te verwerken, zal de stress zich meester van je maken.
 • Begin met het moeilijkste en het lastigste eerst. Maak een overzicht van de hoofdstukken en schrijf dat op papier. Het neerschrijven is al een deel van de oplossing. Liever dan alles op de computer te doen. Het memoriseert gemakkelijker en je hebt er ook meer vertrouwen in. Per vak maak je zo’n indeling en planning.
 • Maak ook een indeling van je beschikbare tijd. Verdeel die tijd over de verschillende vakken. Deel ook de dag in naargelang je ritme. Hou je strak aan dat schema. Dat betekent op hetzelfde uur opstaan en ook op een redelijk uur gaan slapen. Dat is wel belangrijk omdat je rust nodig hebt. Je kan niet door hele nachten door te doen, de schade inhalen. Dat is onmogelijk en ruïneert je kansen en ondermijnt je geheugen.
 • Naast tijd om te studeren of te blokken, moet je beslist ook tijd maken voor ontspanning. Dat is niet hetzelfde als naar fuiven trekken. Ga samen zitten met de familie, of trek een uurtje uit voor een leuke babbel met kotgenoten, of vrienden, met je ouders of broers en zussen. Een goed gesprek is belangrijk, lucht op, normaliseert je leven en geeft weer frisse moed. Je moet je aandacht af en toe eens op andere dingen zetten dan op de studie. Anders riskeer je weer stress. Daarom is het goed zowel van gedachten te wisselen met lotgenoten die ook aan het studeren zijn, maar ook mensen die andere bezigheden hebben zoals je ouders.
 • Laat je verwennen met lekker eten. Daarom is het misschien beter dat je naar huis trekt om te studeren dan dat je op je kot blijft, waar je aangewezen bent op jezelf voor alle “zorgen des levens”. Je moeder kan je lievelingskost klaar maken, voor een lekker dessertje zorgen en voor een ontspannend gesprek.
 • Vermijd nu zeker alcohol. Het maakt je slomer en benevelt je geest. Het zal beslist moeilijker gaan om te studeren als je alcohol gebruikt. Ook niet voor het slapen gaan. Je valt wel gemakkelijker in slaap, maar de slaap is minder herstellend, minder diep en je wordt vroeger wakker. Geen goed idee dus.
 • Stop met negatieve gedachten. Je mag er niet vanuit gaan dat het je niet zal lukken. Als je een goed plan hebt en je dat op papier hebt gezet is dat al een hele geruststelling die de stress zal doen wegebben. Negatieve gedachten veroorzaken een neerwaartse spiraal. Je moet je beslist positief instellen en jezelf overtuigen dat het gaat lukken. Herhaal dat desnoods als een mantra, tienmaal na mekaar: “ik wil en zal lukken”. In trainingsprogramma’s is dat een geijkte formule. Jezelf overtuigen door het te herhalen is een beproefd succesverhaal.
 • Beloon jezelf, met iets wat je leuk vindt. Een stukje muziek spelen of even naar muziek luisteren, of met een vriend of vriendin bellen. Maak een lijstje ook per dag met wat je wil bereiken. Als het je lukt, vink het af. Hang dat lijstje aan de muur zodat je telkens de goede effecten ervan kan ervaren, want niets schenkt zoveel vreugde als een moeilijk doel te bereiken.
 • Uren aan één stuk achter je bureau blijven zitten is niet goed. Afwisseling is heel belangrijk. Daarom zijn de lesuren ook beperkt in lengte. In de middelbare scholen meestal 50 minuten tot een uur en de colleges aan de universiteit niet langer dan anderhalf uur. Je kan je ook niet veel langer op hetzelfde onderwerp focussen zonder even de aandacht te kunnen verleggen. Dat moet je ook doen tijdens de studie. Dus kan je best 55 minuten studeren en elk uur een vijftal minuten ontspannen. De trap op en af lopen, een glas water of een kopje thee of koffie halen, wat op en neer huppelen, een kleine turnoefening doen, want bewegen is belangrijk, voor de bloedsomloop, voor de hersenen, voor de spieren, voor de ontspanning, om je nadien des te beter te kunnen concentreren. Een flinke inspanning is bijvoorbeeld touwtjespringen. Als je dat een paar minuten doet, ben je weer helemaal ontstresst en kun je er weer tegenaan.
 • Ontspanning door inspanning is de beste manier om van stress en faala ngst af te komen. Oefeningen kunnen daarbij van groot nut zijn, maar een dagelijkse wandeling, liefst in de natuur of een park in de buurt is echt top! Zeker in een plaats waar veel hoge bomen zijn is er minder stress, dat heeft onderzoek uitgewezen. Daarom moet je elke avond na de studie, misschien voor of na het avondeten eens naar buiten, een blokje om, een rondje in het park, een wandeling in de buurt: ideaal voor de student om energie te tanken. Je gaat er ook beter door slapen.
 • Vertrouw op goede raad van medestudenten die het wel succesvol doen, niet van diegenen die zeuren en ook negatieve gedachten hebben, of je willen afbrengen van de studie om een soort lotgenoot in jou te vinden en een bondgenootschap in het verlies te sluiten. Kies je vrienden nu heel goed uit. Ofwel kun je ook professionele hulp inroepen. Aan de universiteit is er een speciale dienst die zich bezighoudt met hulp en raad aan en voor studenten die het moeilijk hebben en een ondersteunend woordje en goede raad kunnen gebruiken. Maak er gebruik van!
 • Doe een paar minuten per dag aan yoga. De diepe buikademhaling is al voldoende. Op die manier komt zuurstofrijk bloed naar je hersenen en zul je zowel gemakkelijker ontspannen, beter slapen, maar ook frisser zijn en beter kunnen studeren.
 • En als je studeert, doe het dan heel gestructureerd. Leer de hoofdzaak van de bijzaken te onderscheiden. Neem notities tijdens het studeren. Denk niet dat je alles met een gele marker of verschillende kleurtjes moet onderstrepen om het goed te kunnen memoriseren. Het is beter dat je de belangrijke punten, de hoofdzaak opschrijft en nadien herhaalt. De kracht van een goed geheugen ligt in de herhaling. Begin de nieuwe dag met een herhaling van de stof van gisteren. Op die manier wordt het opnieuw in je gedachten ingeprent en zul je het beter kunnen opdiepen op het examen.
 • Leer door jezelf af te vragen welke vraag op het examen hierover kan gesteld worden. Dat is een goede methode, omdat je dan verbanden kan leggen tussen de vraag en het antwoord en je niet gaat schipperen.
 • Eet gezond. Dat wordt vaak verwaarloosd en het is nochtans heel belangrijk. Lichte kost, volwaardig voedsel met voldoende vitamines, en mineralen. Denk aan vis als voedsel voor de hersenen en een goede bloemsomloop, ook noten vanwege magnesium want ook dat is nodig voor een goed functionerend brein. Vermijd suiker, tabak en alcohol. Eet ook voldoende fruit en elke dag vers voedsel.
 • En bovenal geloof in jezelf. Nu je alles planmatig hebt opgesteld, hou je eraan. Overtuig jezelf dat het gaat lukken en dan is de kans heel klein dat het je niet lukt. De goede methode is belangrijk, niet hele nachten doordoen, dan is mislukking gegarandeerd. Slaap en ontspanning zijn belangrijk en vertrouwen.

Een tip: Nutribell visolie als voedsel voor het brein.

Je vindt Nutribell visolie met CNK-bestelnummer 2751-485 voor de apotheek.

Je kunt het ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Succes met de examens!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer