dec 2, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Baksteen op de maag door corona?

Je hebt het vast al meegemaakt: daags voor een examen, of voor een belangrijke beslissing op het werk, of voor een trouwdag of een belangrijke meeting: je maag zit in de knoop en het eten verteert niet. Of nu met de coronaperiode: iedereen heeft er wat last van, de schrik zit er goed in en het slaat je op de maag.

Maagproblemen behoren samen met hoofdpijn tot de meest courante ongemakken waar je mee geconfronteerd wordt. Iedereen weet waar de maag ligt in het lichaam. Dat betekent ook dat iedereen er wel eens problemen mee heeft gehad. Als het zich beperkt tot wat narigheid van voorbijgaande aard, is er niets aan de hand. Een zwaar gevoel na uitgebreid tafelen, na het eten van kost die je niet gewoon was, bij het eten van producten die niet heel vers meer waren, of als je hebt moeten eten in minder prettige omstandigheden zoals net voor een examen, is het normaal dat de maag wat tegensputtert. Als je evenwel altijd last hebt na het eten, altijd op hetzelfde tijdstip in verband met de maaltijd, of altijd na het eten van welbepaalde spijzen, dan is er iets aan de hand. Wie af en toe zure oprispingen krijgt, moet daar ook aandacht aan schenken. Ga na wanneer dit gebeurt of onder welke omstandigheden. Je moet jezelf observeren.

Stress en problemen hebben uiteraard een funeste uitwerking op de spijsvertering. Ontspanning, sport, een warm en relaxerend bad, langzaam eten en goed kauwen, kunnen helpen om ook rust te brengen in de spijsvertering evenals Nasturan.

De spijzen doen er vaak een hele tijd over om de maag te verlaten. Daar houden weinigen rekening mee. Ze vullen de maag maar op met allerlei producten die je bezwaarlijk nog voedsel kunt noemen en verwonderen er zich nadien over dat ze ziek zijn.

Het kan ook gebeuren dat je er nochtans treffelijke eetgewoonten op nahoudt en toch last krijgt van je maag. Dan moet je nagaan wat er aan de hand is.

Emotionele problemen

Niets beïnvloedt de spijsvertering zo zeer als emotionele moeilijkheden. Een kleine tegenslag kan bij sommige patiënten al voldoende zijn om hen helemaal uit hun normale doen te halen voor wat de spijsvertering betreft. Ze krijgen een zwaartegevoel, soms zure oprispingen, verteren slecht de spijzen die langer in de maag achter blijven en hun trek in voedsel vermindert uiteraard ook. Als ze luisteren naar deze reactie van hun natuurlijk instinct zal het probleem snel voorbij zijn. Als ze desondanks toch nog altijd de maag volproppen, dan is dat vragen om moeilijkheden

Als er wat hapert, vast dan een dagje, of sla tenminste toch de volgende maaltijd over. Deze logische, natuurlijke houding zal je veel ellende besparen. Brandend maagzuur kan ook optreden als je plots van voedingspatroon verandert, een vaak gezien probleem dat zich tijdens de vakantiemaanden aandient. Er zijn patiënten die gedurende het hele jaar treffelijk eten, maar tijdens de vakantie alle remmen losgooien. Als ze al geen reisdiarree krijgen, dan zitten ze wellicht opgescheept met een maagprobleem, waarvan brandend maagzuur meest voorkomt.

Het volstaat zoveel mogelijk zijn normaal dieet te volgen, wat voorzichtiger te zijn, opdat de problemen niet meer optreden.

Wees kieskeurig

Als je vaker last krijgt van brandend maagzuur, let dan meer op wat je eet. Zo vermijd je best frisdranken met koolzuurgas, ook andere soorten prik-dranken, vette vleessoorten zoals varkensvlees en bereide vleeswaren, de zogenaamde fijnkost. Gebruik ook minder zout, geen scherpe kruiden zoals peper en nootmuskaat, noch sambal en pilipili of nog hetere kruiden.

Uiteraard is ook koffie niet zo best, evenals snoep en witte suiker. Vruchtensappen zijn voor patiënten die last hebben van maagzuur evenmin gunstig. Je moet natuurlijk ook niet te veel drinken bij het eten, maar wel langzamer eten en goed kauwen en het voedsel voldoende inspeekselen.

Wel goed is het om ’s avonds net voor het slapen gaan en ’s morgens onmiddellijk bij het opstaan, maar toch een kleine uurtje voor het ontbijt, een glas lauw water te drinken. U kan dit ook “verrijken” met wat versgeperst sap van aardappelen. Er zijn gelukkig ook planten en kruiden die nuttig zijn voor de maag: Nasturtium, Sylibum marianum, bosbes, karwij, enz. bijvoorbeeld. Vooral als je op vakantie bent en een huisje of een flatje huurt in de Ardennen of aan zee nu in deze coronaperiode, is het altijd nuttig om het bij te hebben.

Zo’n interessant preparaat met de genoemde planten is bijvoorbeeld Nasturan.

Met Nasturan van Fytobell is de narigheid aan de maag snel vergeten.

Je vindt Nasturan in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer

Kun je ook te veel water drinken?

Jazeker. Er zijn patiënten die onder een dwang of een neurose wel tot tien liter water dronken. De nieren en de cellen kunnen dat niet aan waardoor de patiënt snel kan overlijden. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid kunnen nieren ongeveer driekwart liter per...

Lees meer

Maak een vuist tegen de winterkwaaltjes

We weten intussen wel dat de kou je niet ziek kan maken en geen verkoudheid kan bezorgen. Dat nemen bacteriën en virussen voor hun rekening. De vraag blijft: hoe komt het dan dat sommigen in dezelfde omstandigheden wel ziek worden en anderen er helemaal geen last van...

Lees meer

Kan de winter of de kou je ziek maken?

Ouders zijn bezorgd over de gezondheid van hun kinderen. Logisch en normaal. Daarom krijgen ze in wintertijd, bij mist, tocht, wind en regen altijd de aanbeveling: “Kleed je warm aan, anders maakt de kou je ziek”. Of… “Blijf niet met natte voeten rondlopen, trek droge...

Lees meer