apr 16, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Histamine: Hoe pak je het getreiter van het mooie weer aan?

Het is weer mooi weer, maar voor een groot aantal mensen is dat niet mooi meegenomen. Een aantal van hen verkiest gewoonweg regenweer, mist, winterse buien. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar toch is het de realiteit. Het mooie weer schudt de pollen, het stuifmeel rijkelijk in de atmosfeer, terwijl die door de regen weggewassen worden. Vandaar dus.

Ook de gebrekkige immuniteit heeft er mee te maken. We hebben ook te lang binnen gezeten, zodat we nu plots overvallen worden door de “natuur”, met astmatische aanvallen of allergische aandoeningen tot gevolg.

Je hoeft geen specialist te zijn om zelf al iets te kunnen verbeteren aan de veelvuldige aanvallen van astma of last van allergie. Door je eigen gedrag en keuzes kan de frequentie en de hevigheid van de aanvallen beter in de hand worden gehouden en fel worden verminderd, misschien zelfs verdwijnen. Want de natuur is zodanig ontworpen dat als je ze respecteert en ernaar handelt, ze zich gemakkelijk weer laat terugvoeren tot wat goed is voor de mens, dus voor jezelf.

Overgevoeligheid is een probleem dat heel veel mensen treft, vooral bij mooi weer. Zij zien het mooie weer eerder somber in, maar ook de natuur kan hen helpen.

Doe het zelf

Iedereen kan thuis dus zelf heel wat doen om astmatische of allergische reacties te voorkomen of te verminderen.

 • Om te beginnen is het goed dat de astmapatiënt om het uur een half tot een vol glas vloeistof drinkt om op die manier het slijm in de longen dun te houden. Zo hoeven zelfs slijm losmakende middelen niet meer.
 • Koude dranken moeten absoluut vermeden worden, omdat bij gevoelige luchtwegen daardoor de bronchiale spasmen worden bevorderd. Koude cola, koud water, maar ook dranken met zoetstoffen en kleurstoffen moeten worden vermeden. Van aspartaam is intussen bekend dat het kankerverwekkend kan zijn. Wees er dus voorzichtig mee. Suiker is al langer gekend als een ontstekingstrigger. In feite moet je alle gedenatureerde of geraffineerde en behandelde producten zoveel mogelijk vermijden.
 • Warme vloeistoffen zoals soep, of warme kruidenthee, zelfs warm water relaxeren de bronchiale spieren.
 • Emotionele rust is zeer belangrijk, want daardoor kunnen zelfs luchtpijp relaxerende middelen worden vermeden.
 • Koffie, chocolade en thee kunnen opwinding veroorzaken en zijn dus te mijden voor de astmapatiënt.
 • Daarentegen zijn alle kalmerende invloeden gunstig, dus ook relaxatieoefeningen en technieken.
 • Chromolynsodium kan door vitamine C en bioflavonoïden vervangen worden. Dat is al langer bekend bij orthomoleculaire specialisten.
 • Als het te koud weer is buiten, kan je beter diep inademen, maar eerst door de neus en eventueel een sjerp voor de mond slaan. De neus fungeert als voorverwarmer van de lucht en is ook de beste luchtfilter.
 • Beweging is goed, maar zorg er voor dat je niet in ademnood komt. Stappen en diep inademen en zwemmen zijn uiteraard goed.
 • Magnesium helpt de ademhalingsmoeilijkheden verlichten.

Voorzichtig met kinderen

 • Wees voorzichtig met corticosteroïden, ze vertragen of doen de adrenaline-aanmaak stoppen, wat de immuniteit onder druk brengt en ze vertragen trouwens de groei bij kinderen. Bovendien leidt een steroïdtherapie tot spontane breuken, catarre, en verergert daardoor diabetes en maagzweer.
 • Vermijd het om synthetische kleding, vooral synthetische onderkleding te dragen, want daardoor kan de huid niet normaal bepaalde zuren uitscheiden. Ademende kleding dragen, vooral op de huid is van belang.
 • Eczeem kan het gevolg zijn van misbruik van bepaalde stoffen, zoals ook antibiotica. Hier kunnen multivitaminen, thymusconcentraat, teunisbloemolie (want vaak ontbreekt het aan essentiële vetzuren), vitamine B6, nicotinezuur, biotine, paba, zinkcitraat en vitamine A, vitamine C en betaine Hcl hulp verschaffen.

Immuniteit en darmen

 • Omdat immuniteit en gezonde darmen met elkaar iets te maken hebben, is het nuttig de darmfunctie te optimaliseren, en de darmtransit weer gezond te maken. Een betere stoelgang kan bevorderd worden met gezond voedsel eventueel in de vegetarische richting, aangevuld met vis, gedissocieerde voeding, waarbij zo weinig mogelijk producten samen worden gegeten en vooral ook minder eiwitten.
  Meervoudige suikers zijn beter dan enkelvoudige suikers. Geraffineerde suikers zijn compleet uit den boze. Ook meer essentiële vetzuren zoals Omega-3 en Omega-6.
 • Bij voedingsallergie kan het nuttig zijn een hoge darmspoeling toe te passen om de darm weer te saneren en ook de darmflora te herstellen o.a. met kefir, acidophilus, en bifidus. Een therapeutische vastenkuur kan ook helpen, maar ze kan wel best onder leiding van een arts die bekend is met deze procedures, worden toegepast, want niet iedereen is in staat om profijt te halen uit een strenge vastenkuur.
 • Een goede darmfunctie kan ook bevorderd worden met geregeld gebruik van look, abrikozenpitten, acidophilus en een anti-Candidadieet.

Histamine en vitamine C

 • Omdat allergie een zeer belangrijke begeleidende pathologie is voor veel ziektebeelden kan het histamine best in toom worden gehouden met vitamine C, vitamine E en bioflavonoïden. Vandaar ook de aanbeveling gezond en natuurlijk voedsel te gebruiken: veel fruit en gezonde groenten, volkorenproducten, ook vanwege de bioflavonoïden.
 • Stelselmatige inenting van kinderen tegen alles en nog wat, moet niet systematisch worden nagestreefd. Sterk gevaccineerde kinderen krijgen een overgevoeligheid van de alvleesklier zodat de pancreas meer insuline zal afgeven op de minste hoeveelheid suikers of koolhydraten die binnenkomen. Prof. Vincent toonde trouwens aan dat bij vaccinaties alle 9 parameters die gebruikt worden bij zijn metingen op bloed, urine en speeksel, alle blijvend verslechteren. De pH wordt alkalischer door vaccinaties.
 • Vermijd het om fruit, groenten en granen van niet-biologische teelt te gebruiken in geval van voedselallergie. Alle Cape-appelen worden bijvoorbeeld bestoven met aspirine, in verband met bewaring. Niet te verwonderen dat veel mensen een aspirine-intolerantie krijgen.
 • Koop ook enkel biologische eieren van scharrelkippen, liefst op de hoeve zelf, dan ben je zeker, want het gebeurt vaak dat eieren worden ondergedompeld in penicilline om bederf uit te stellen.

En een tip om het histamine op een natuurlijke wijze in toom te houden: Smilabell van Fytobell. Je vindt Smilabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-487.

Of je kan Smilabell ook online bestellen via www.fytobell.be (vroeger almed.be)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer