jan 15, 2024 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Geef je hond zeker geen chocolade

Mensen zijn verzot op chocolade. De Zwitsers zijn Europees kampioen chocolade smullen. Wij in Nederland en België komen nog niet aan de helft 5 kilo per jaar amper. Is het daardoor dat de Zwitsers zich zo gelukkig voelen? Of is het om zich gelukkig te voelen dat ze meer chocolade eten? Wie zal het zeggen?

Chocolade is giftig voor je hond. En hoe kleiner de hond, des te groter het risico.

Chocolade maakt endorfines aan in de hersenen en dat staat voor geluk dankzij het feel-good-hormoon. Je voelt je in je nopjes na het eten van chocolade.

Het is lekker, een aangenaam tussendoortje, je voelt je beter en het is een gezond snoepje. Althans, zolang er geen geraffineerde suikers of toevoegsels werden aan toegevoegd, dan wordt het weer ongezond. Want chocolade bevat antioxidanten en die zijn goed voor hart- en bloedvaten en om langer te leven, ziekten weg te houden, tegen jicht en reuma, en dankzij de fenylethylamine tegen depressieve gevoelens.

Uiteraard moet je al grote hoeveelheden gebruiken om er echt iets van te voelen, maar laat dat niet de bedoeling zijn, want ook andere stoffen bevatten antioxidanten zoals koffie en thee.

Maar niet enkel mensen die wat troost of een lekker gevoel nodig hebben, zijn grote fan van chocolade, ook huisdieren weten dat de waarderen. Doe dat niet!

Je hond lust wel een brok chocolade, een snoepje, een koekje met chocolade, maar dat komt vanwege de suikers die erin gestopt werden. Chocolade is zeker niet goed voor je hond, omdat het theobromine bevat, net als thee, terwijl een hond de theobromine slechts veel langzamer kan metaboliseren dan de mens. Het gevolg is dat de hond er ziek van wordt en kan aan dood gaan.

Wil je je hond belonen of vertroetelen, geef dan geen snoepje met chocolade, maar een product dat speciaal voor hem gemaakt is: Hij zal het dubbel waarderen en er gezond door blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer