nov 24, 2023 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe problemen op: zwaarlijvigheid. En hoe moet je dat dan aanpakken?

Te weinig en verkeerd eten, kan je gezondheid ernstig bedreigen. Het slankheidsideaal is niet altijd het gezondste ideaal.

Iedereen kent echter wel iemand die obsessief met eten bezig is. In een wereld waar „slank, slanker, slankst” nog steeds het ideaal is, zijn diëten immers orde van de dag. Je voelt je beter wanneer de weegschaal net een kilootje minder aangeeft, je je weer in een favoriete spijkerbroek kunt wurmen en naar je silhouet in de spiegel kunt kijken zonder stiekem de buik in te houden. Er is niets mis met een verantwoord eetpatroon. Ook een lijnpoging, zo nu en dan, is niet verkeerd.

Anders wordt het wanneer bepaalde dieetgewoonten je het gevoel geven dat je lichaam en geest kunt controleren, wanneer je jezelf al het lekkers ontzegt en de zoektocht naar gezond eten een groot deel van de dag in beslag neemt, wanneer je een té grote hoeveelheid tijd en energie steekt in het plannen van maaltijden en in het nadenken hoe je voedsel kan weerstaan, kan er met recht gesproken worden van een eetstoornis.

Iemand die per se drastisch wil vermageren en zich noodzakelijk voedsel ontzegt, heeft over het algemeen een negatief zelfbeeld. En het verraderlijke van deze aandoening is dat ze langzaam begint. Vaak worden eerst vlees, vis, graan en zuivel uit het dieet geweerd. Op den duur wordt er ook geen gekookt voedsel meer gegeten. Rauwe groenten en fruit is uiteindelijk het enige dat nog gegeten wordt. En afgezien van het feit dat deze keuze duidelijk niet de meest gezonde is, haalt het ook alle plezier uit het leven. Je bent immers de hele dag met vermageren bezig. Het probleem is ook dat deze mensen ervan overtuigd zijn dat ze op die manier honderd jaar worden, nooit meer ziek zullen zijn en daardoor meester worden van hun geest en lichaam, terwijl ze eigenlijk regelrecht naar ziekte en vroegtijdige dood voeren. Te gezond willen eten, kan levensgevaarlijk zijn!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer