mei 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe hou je de cholesterol in balans?

Cholesterol werd lang als de grote boosdoener beschouwd voor wie zijn hart en bloedvaten in goede conditie moest houden. Dat is slechts de halve waarheid. Natuurlijk zet zich cholesterol af op de vaatwanden en dat kan leiden tot hartinfarct of beroerte, maar dat is slechts de helft van de waarheid. Cholesterol is het redmiddel. Je moet in eerste instantie beletten dat het tot ontstekingen in de vaten komt waardoor cholesterol te hulp moet worden geroepen. Is dat in te grote mate, dan is er een probleem.

Maar we zijn dus bang van cholesterol. We raadplegen tabellen met de hoeveelheid cholesterol in het voedsel. Maar is dat niet ten onrechte? Is de cholesterol in het eten niet een te verwaarlozen hoeveelheid, rekening houdend met de wijze waarop het lichaam zelf zijn cholesterol aanmaakt? En moeten we de boosdoener niet op een andere plaats gaan zoeken, want als cholesterol in het voedsel niet verantwoordelijk is voor die talloze aandoeningen van de bloedvaten, hartinfarcten en beroertes, waaraan is het dan wel te wijten? De medische research is de laatste jaren erg toegespitst op dit stukje van ons leven. Wel een erg belangrijk stukje, want via de bloedsomloop waarin het bloed door het hart wordt rondgepompt, krijgen de cellen de levensnoodzakelijke voedingsstoffen en zuurstof, terwijl afvalstoffen van de stofwisseling er worden door afgevoerd.

De tijd is eigenlijk nog niet helemaal achter de rug dat iedereen van mening was dat we voorzichtig moesten omspringen met voedsel dat rijk was aan cholesterol: eieren bijvoorbeeld. En in feite is dat wel zo, maar slechts in beperkte mate, want niemand haalt het in zijn hoofd om dagelijks tien eieren te gaan eten. Sommigen gingen zelfs zo ver de eierdooiers niet op te eten, maar enkel het eiwit, want op die manier kreeg je de cholesterol niet naar binnen. Intussen werd wel bewezen dat niet zozeer de eieren van belang waren voor het cholesterolgehalte, maar dat geraffineerde koolhydraten ontstekingstriggers waren in de bloedvaten. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat de cholesterol in het voedsel slechts een zeer geringe stijging van het totale cholesterolgehalte in het bloed veroorzaakt. Vooral de verzadigde transvetzuren in het voedsel zijn verantwoordelijk voor dit proces van dichtslibben van de bloedvaten, samen met suiker. Beperk daarom verzadigde vetzuren en suikers.

Het is verstandig de cholesterol in balans te houden. Gelukkig kan je goede hulp verwachten van de natuur zoals in gegiste rode rijst. Denk daarbij aan Cholefort.

Wat zijn vetzuren?

Vetzuren zijn ketens van koolstofatomen, waaraan zich waterstofatomen kunnen vasthechten. Heeft een vetzuur het maximale aantal waterstofatomen, dan spreekt men over verzadigd vet. Heeft ze daarentegen iets minder waterstofatomen, dan is ze onverzadigd, maar als ze er bijna geen heeft, dan spreekt men over poly onverzadigd vet. De meeste vetten die we gebruiken zijn triglyceriden: drie vetzuren verbonden door glycerol. Afhankelijk van het type zijn ze dus verzadigd of onverzadigd. Omdat vetten erg belangrijk zijn in onze voeding, want ze leveren ongeveer 45 percent van onze energie, terwijl 30 percent al ruim voldoende zou zijn, is het goed te weten welke vetten we best voor onze gezondheid mijden en welke we aan ons voedselpakket moeten toevoegen.

Te veel vet en vooral te veel transvet is namelijk verantwoordelijk voor het grote aantal hartinfarcten en ziekten van de bloedvaten, inclusief die in de hersenen. Ook sommige vormen van kanker hebben er mee te maken. Sommige vetzuren zijn absoluut noodzakelijk voor ons organisme. We moeten ze daarom geregeld via onze voeding in ons lichaam opnemen: dagelijks een paar gram. Ze worden dan ook essentiële vetzuren genaamd. Linolzuur en alfa-linolzuur behoren tot deze groep. Het zijn allebei poly onverzadigde vetten, en zijn vooral aanwezig in plantaardige niet gedenatureerde of niet-geraffineerde oliën: noten, hazelnoten  en andere oliehoudende vruchten zijn er rijk aan. In sommige margarines worden ze opgenomen, maar met margarines moet je wel uitkijken, want sommige soorten zijn slechter dan echte boter.

De poly onverzadigde vetten hebben de plezierige eigenschap dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, ook de natuurlijke cholesterol, zodat het voor het lichaam tot een aanvaardbaar en veilig peil komt. Denk aan olijfolie.

Hoe vetten kiezen?

Als je vet op de pan legt om vlees te bakken, dan weet je dat je vet gebruikt. Je weet ook dat een belangrijk deel van dit vet door het gebakken voedsel wordt opgenomen, wat uiteindelijk in je lichaam terecht komt. Ook van sausen weet je dat ze haast puur uit vet bestaan. Mayonaise is een ander voorbeeld van een vetbom, naast de boter die je op de boterham smeert. Maar er zitten meer verborgen vetten in het voedsel dan de vetten die we uitkiezen om als vet tijdens de bereiding van het voedsel te gebruiken.

In heel wat bakkerijen wordt vet aan brood toegevoegd. Koekjes, chocolade, snoepjes, bevatten heel veel verborgen vet en suikers. Meestal worden hiervoor verzadigde vetten gebruikt of transvet omdat ze goedkoper zijn. De kunst bestaat er in uit te maken waar verborgen vetten in zitten en vooral ook te weten welke vetten verzadigd zijn of getransformeerd.

VERZADIGDE VETTEN zitten voornamelijk in dierlijke producten: vet vlees, fijne vleeswaren ofte charcuterie, worst, reuzel ofte smout, boter, kaas, room, melk, maar ook in een aantal plantaardige producten zoals kokosolie, palmolie, gewone margarines, gebak, koekjes, chocolade en pralines, ijsjes, wafels en pannenkoeken enz..

ONVERZADIGDE VETTEN zitten vooral in olijfolie, noten, arachideolie, avocado, gevogelte, sommige plantaardige reformmargarines, maar hier is altijd opletten de boodschap, je moet ook in de reformwinkel altijd het etiket lezen.

POLY ONVERZADIGDE VETTEN zitten dan tenslotte vooral in zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, saffloerolie, margarines en minarines voor dieetvoeding (etiket lezen) en natuurlijk ook vis, zelfs vette vis zoals makreel, haring, sardines. Zoals je ziet hoeft het niet enkel en alleen gebakken spek met eieren te zijn dat ons verzadigd vet aanbrengt, zelfs in een paar plantaardige producten zit verzadigd vet, maar vooral op verborgen plaatsen.

Snoep en gebak beperken is voor velen misschien niet gemakkelijk, maar uiteindelijk voor de meesten de grootste bron van verzadigd vet. Als we verstandig willen omgaan met vetten en onze bloedvaten willen sparen, dan moeten we in de eerste plaats het totale pakket van vetten in de gaten houden, terwijl we er vooral op bedacht moeten zijn transvet te vermijden, dat is het gevaarlijkste. Gevogelte eten is beter dan vlees en vis is eveneens veruit te verkiezen boven vlees. Bovendien kan je beter een goede plantaardige olie gebruiken in de plaats van dierlijk vet of een verzadigd vet als broodsmeersel.

Fijne vleeswaren zijn altijd verdacht, vooral ook omdat veel van die fantasieproducten aangemaakt zijn met puur verzadigd vet. Ze kunnen lekker zijn en heerlijk op smaak gebracht zijn met fijne kruiden, maar uiteindelijk zijn het tijdbommen die misschien ooit ons hart of de bloedvaten zullen opblazen. Met margarines is het dus ook oppassen geblazen, aangezien heel wat soorten geharde plantaardige vetten bevatten. Door het harden hebben ze een andere scheikundige structuur gekregen. De onverzadigde structuur werd opgevuld tot er enkel verzadigd vet overblijft waardoor ze in feite nog slechter zijn dan verzadigde vetten. De gouden stelregel ten aanzien van vetten is dan ook zoveel mogelijk de producten gebruiken zoals ze in de natuur voorkomen. Voor oliën is dat uiteraard van eerste koude persing, zonder dat er toevoegsels in zitten, of zonder dat de plant zelf verhit werd. Olie wordt best ook in donkere afgesloten verpakking bewaard. Blik is beter dan een fles, want zelfs al is het glas donker, dan nog gaan heel wat vitale stoffen verloren door het licht en wordt de olie rapper ranzig. Vanaf dat ogenblik is het product schadelijk.

Hoe te veel cholesterol bekampen?

Cholesterol hebben we nodig, in normale hoeveelheden. Het is een nuttige stof die het lichaam gebruikt voor de opbouw van de celwand. De hersenen zelf zijn trouwens voor meer dan 10 percent opgebouwd uit cholesterol. Het lichaam zelf maakt het grootste gedeelte zelf aan. De stof zelf is niet in water oplosbaar en dus ook niet in bloed. De LDL-moleculen zetten zich af op de vaatwand, de HDL passeren de bloedbaan zonder problemen. Het komt erop aan een juiste balans te hebben. Als te veel cholesterol zich aan de binnenkant van de vaatwand vasthecht, wordt de doorgang steeds nauwer, waardoor uiteindelijk een verstopping kan optreden. Van de vernauwing alleen al kan de patiënt last hebben, doordat te weinig bloed kan passeren. Op die manier zal tijdens een inspanning pijn ontstaan, doordat een gedeelte van het achterliggende weefsel niet voldoende zuurstof krijgt. Als een trombus of bloedprop de doorgang helemaal verspert op het hart, ontstaat een hartinfarct. Gebeurt dit in de hersenen, dan ontstaat een beroerte.

Het cholesterolgehalte kan je dus binnen de perken houden door minder dierlijke en harde vetten, dus minder verzadigd vet te gebruiken, vooral minder transvet (verhitten van onverzadigd vet bijvoorbeeld) maar meer onverzadigd, ja zelfs poly onverzadigd vet.

Het gebruik van vet bereid vlees, chips, koekjes, gebak, moet beslist worden beperkt. Braadvet kan je beter vervangen door olijfolie of kokosolie.

Stoppen met roken is eveneens erg belangrijk, want gebleken is dat rokers meestal een hogere cholesterolspiegel hebben.

In de cholesterolbeheersing speelt de lever uiteraard een belangrijke rol, aangezien de lever verantwoordelijk is voor de aanmaak van cholesterol, terwijl overmatige cholesterol dan weer wordt afgebroken tot galzuur dat met de gal naar de dunne darm wordt afgevoerd, een schitterend voorbeeld van perfecte recyclage gegeven door de schepping

Een paar geneeskrachtige kruiden helpen ook mee aan de cholesterolbeheersing, mocht die te hoog zijn, zelfs nadat je op een verstandig dieet bent overgegaan: look, artisjok en gegiste rode rijst. Deze drie planten zitten in een prima preparaat van Fytobell: Cholefort.

Voldoende lichaamsbeweging is verder belangrijk om de HDL-cholesterol te doen stijgen, waardoor ook een beter evenwicht in de totale cholesterolbeheersing ontstaat. Gezond eten, niet roken en flink wat bewegen in de natuur zijn de aanzet voor een langer, gezonder en dus gelukkiger leven.

Een tip: Cholefort van Fytobell voor een ideale cholesterolbeheersing.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684. Je kan Cholefort ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer