okt 22, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meer griep en verkoudheden door stress

Het zijn geen gewone tijden: het risico op besmetting met corona, de nieuwsberichten, het fakenews, de voortdurende angst die door de media gecreëerd wordt, de eenzijdigheid van het nieuwe, de onduidelijkheid van de toekomst, de onzekerheid over de financiële toestand, onduidelijkheid over het werk, de kinderen, de opflakkeringen van het virus ondanks vaccinaties, de maatregelen van de overheid, kortom er zijn genoeg redenen om zich zorgen te maken of stress te hebben.

Stress is het meest voorkomende probleem in onze maatschappij. Onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel meer dan de helft van de landgenoten te maken heeft met stress. Dat is niet enkel zenuwachtigheid, het is een reeks van elementen en fenomenen waar je als patiënt het slachtoffer kan van zijn.

Om te beginnen maken de bijnieren meer cortisol aan. Dat betekent dat het stressniveau ook kan afgelezen worden van het bloedbeeld na een bloedonderzoek. Stress is goed in noodsituaties, maar die zijn er niet elke dag en elk uur. Dan heb je cortisol en adrenaline nodig om je in veiligheid te brengen. Er zijn hier geen leeuwen meer waar je je moet voor verbergen of op de loop gaan, maar soms is een aanstormende wagen als je de weg oversteekt een goede reden om door stress je leven te redden.

Maar het is niet over een dergelijke stress dat het gaat. Het is het knagende onplezierige, permanent gevoel van onzekerheid, onduidelijkheid dat aan de ziel knaagt en ook op het lichaam zijn invloed heeft.

Stress blijkt een van de belangrijkste oorzaken te zijn van steeds weerkerende verkoudheid en griep. Vooral stress op het werk komt als hoofdoorzaak uit onderzoeken.

Gevolgen

Iedereen kent wel één van de belangrijkste gevolgen van stress: slapeloosheid. Als je er elke dag mee geconfronteerd wordt, maakt het je ziek, haalt je ziel overhoop, veroorzaakt hartkloppingen, of hoge bloeddruk, of moeilijke spijsvertering, of een vermindering van de immuniteit en dus grotere vatbaarheid voor infectieziekten. Jawel, je kan gemakkelijker een verkoudheid en griep en dus ook corona krijgen als je in gevangen wordt gehouden in de greep van stress.

Typisch voor stress is dat er zowel psychische, emotionele als lichamelijke kenmerken of symptomen zijn. Het begint met onrust, een knagende onzekerheid, een onduidelijk gevoel van onbehagen. De personen die onder stress gebukt gaan, hebben een enorm negatief zelfbeeld, ze zien het niet meer zitten en wijten dit volledig aan zichzelf. Op de duur evolueert dat naar onverschilligheid en lethargie: je kan niet meer beslissen iets te ondernemen., de onzekerheid en nadien de onverschilligheid nemen toe. Ook de concentratie vermindert, je vergeet afspraken of taken die je beloofd hebt uit te voeren, je werkvolume gaat erop achteruit en je gaat je meer en meer terugtrekken en dat laatste is iets wat je beter niet doet, want vrienden en familie kunnen in die omstandigheden de beste hulp voor je zijn.

Omring je met vrienden en familie

In de plaats van je terug te trekken en de problemen door je vereenzaming te laten toenemen, kun je beter meer contact nemen met goede vrienden, met collega’s op wie je kunt steunen en je familie weer raadplegen. Zij zijn het die je door de moeilijke periode heen kunnen en zullen loodsen. Want de mensen in je omgeving zijn nu erg belangrijk

Schrijf op wat je hindert en wat je zelf denkt ertegen te kunnen ondernemen. Piekeren heeft geen zin, want dan blijven je gedachten in een kringetje ronddraaien.

Je moet ook realistische doelen stellen, een werk, een hobby, een sport.

Vooral lichamelijke beweging, liefst in de natuur zal je snel frisse gedachten geven en je depressieve gevoelens laten wegebben. Sport in de natuur is altijd beter, dan dezelfde sport in een fitnesszaal. Gezonde lucht opsnuiven in een veilige omgeving is nu van groot belang.

Probeer ook de problemen te relativeren, ze blijven niet eeuwig duren.

Zoek positieve mensen op, die je op jouw niveau kunnen helpen nadenken. Laat je niet overrompelen door nieuwsberichten en vermijd ze desnoods. Het nieuws is uitgezocht om er geld aan te verdienen: negatief nieuws verkoopt, positief nieuws niet. In tijden van crisis verkopen dagbladen en weekbladen veel meer, dan in een zogenaamde “komkommertijd”. Desnoods wordt het negatieve gevoel gecreëerd en vooral aangedikt en aangewakkerd. Laat er je niet door overrompelen. Positieve mensen zien voor alles een oplossing. Zoek ze op!

Geen energie

Het is bekend dat stress een energievreter is. Als je bovendien slecht slaapt, ben je ’s morgens al vermoeid vooraleer de dag begint, heb je geen fut en kan je niet aan je taak beginnen. Je hebt jezelf niet meer onder controle en het wordt een vicieuze cirkel. Je slaapt slecht omdat je piekert en je piekert omdat je slecht slaapt. Las daarom elke dag een wandeling in om frisse gedachten te krijgen. Verander ook je voeding: eet gezonder, d.w.z. meer fruit en groenten, ook omwille van de vitamine C. Want mensen die onder stress staan hebben een tekort aan vitamine C. Daardoor gaat ook hun immuniteit erop achteruit en worden ze gemakkelijker het slachtoffer van verkoudheden en griep en corona. Virussen en bacteriën houden van mensen met een verminderde immuniteit.

Meer griep en verkoudheden

Je zou het bijna vergeten dat er ook nog andere kwalen bestaan in deze coronatijden, maar in Duitsland werd in het najaar een onderzoek afgerond naar de afwezigheid op het werk door ziekte en werd ook nagegaan wat de meest gevraagde geneesmiddelen zijn in de EHBO-afdeling van grote firma’s. Meestal waren hoofdpijn en verkoudheid verantwoordelijk voor ziekteverzuim en de huismiddeltjes die werden gevraagd, hadden ook hierop betrekking.

Tegelijk werd nagegaan welke personen vaak afwezig waren en waarom. Hierdoor kwam aan het licht dat griep en verkoudheid de belangrijkste factoren waren en dat STRESS de grote verantwoordelijke was.

Personen die onder stress stonden, bleken gemakkelijker vatbaar voor deze infectieziekten. Bijna zestig percent van de ondervraagden gaf toe minstens eenmaal per week onder zware stress te staan. De belangrijkste oorzaak hiervan is het werk of het beroep, dat voor 25 percent verantwoordelijk is voor de ziekte. Verder is er nog het verkeer 15 percent, financiële problemen of zware druk met afbetalingen van aankopen 10 percent, de partner of echtgenoot of echtgenote voor 8 percent, zorgen om de kinderen voor 7 percent en verder een variatie van factoren voor 6 percent. Gebrek aan planning en overschatting van de problemen liggen aan de basis van de moeilijkheden. Uitpraten van problemen, naast een betere planning, een duidelijk levensdoel en het delegeren van taken in het gezin en daarbuiten kunnen goede aanzetten zijn om van stress en dus ook van voortdurende verkoudheid en griep af te komen.

Slaap en ontspanning zijn trouwens even belangrijk om het lichaam te laten herstellen van de opgelopen schade en de stress. Door een herstellende slaap worden de natuurlijke afweerkrachten in het lichaam gemobiliseerd. Goed slapen, ontspannen en een goed middel om de immuniteit op te krikken is het beste wat je kan doen en dus de beste preventieve maatregel die kan genomen worden. Een ontspannend bad ’s avonds kan ook wonderen doen en de slaapbereidheid verbeteren. Tenslotte is vitamine C de belangrijkste anti-stress vitamine en tegelijk een beschermer van de lichaamscel. Wie voldoende vitamine C neemt zal dus zowel minder te lijden hebben van stress en van infectieziekten, dus ook van verkoudheid en griep.

Een tip: Immunibell van Fytobell, dat ook vitamine C bevat.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

De stress zal van je afvloeien!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer