mei 16, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder kans op zware corona bij voldoende vitamine D

Men weet wel dat het om een virus gaat, dat de besmettingsgraad sterk en agressief is, dat onderliggende kwalen bij oudere mensen het gevaar op ernstige complicaties en overlijden vergroten, dat kinderen de problemen doorgaans moeiteloos doorstaan, dat er nu toch ook connotaties zijn met de ziekte van Kawasaki waardoor bepaalde kinderen ook zeer ernstig ziek kunnen worden, maar ook dat sommigen immuniteit opbouwen zonder te beseffen dat ze besmet zijn geweest.

Een vreemde en tegelijk een beetje beangstigende situatie die bij veel mensen vragen oproepen: het is oorlog tegen een onzichtbare vijand en dat is door de Franse president Macron goed verwoord.

Ondertussen zitten de wetenschappers niet stil: zowel zij die een vaccin willen maken, zij die er willen aan verdienen, maar ook pure wetenschappers die willen uitzoeken wat er precies aan de hand is met het virus, waarom het sommigen treft en anderen niet en of er beschermende maatregelen zijn en zo ja, welke.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat corona veel ernstiger is en zelfs leidt tot meer fataliteit bij mensen met een te lage vitamine D-spiegel. Profiteer daarom van de zon in de natuur en bij tekorten gebruik een goed vitamine D-supplement.

Men heeft dus al gezien dat de ernst van de problemen gecorreleerd is aan de leeftijd. Hou ouder men is, hoe zwakker de weerstand en hoe sterker de symptomen en het risico. Vandaar dat de besmettingen met fatale afloop het grootst waren in verzorgingsinstellingen en in ziekenhuizen. Want een groot deel van de besmettingen is ook in het ziekenhuis gebeurd. Door artsen werd trouwens ook gewaarschuwd dat bepaalde oplossingen wel eens erger zouden kunnen zijn dan de kwaal: de intubatie, coma en kunstmatige beademing zijn niet zo onschuldig voor kwetsbare mensen.

Het verhaal wordt nog driester als blijkt dat artsen die al oplossingen hadden met supplementen zoals zink, vitamine D en het middel Hydrochorolquine en daarmee succes hadden geboekt (Nederland) plots wordt afgeblokt door de overheid en hen verboden wordt deze middelen nog voor te schrijven, hoewel bij de arts in kwestie alle patiënten op vier dagen genezen werden. Dat is niet van aard om geen bijbedoelingen bij de al moeilijke situatie te vermoeden.

Waar is men het dan wel over eens? Dat de eigen weerstand of immuniteit een zeer grote rol speelt in de kwetsbaarheid en de reactie op de besmetting. Hoe sterker men is, des te meer kans heeft men om een coronavirus probleemloos te boven te komen.

Wat heeft men nog gezien? Dat er een relatie is tussen het niveau van vitamine D in het bloed en de ernst van een besmetting.

In landen waar de bevolking een laag vitamine-D-gehalte in het bloed heeft, is zowel de besmettingsgraad als het sterftecijfer hoger. Er werd eerst wat laatdunkend over gedaan, maar de statistieken uit tien landen moeten toch tot nadenken stemmen.

Een team van vorsers van de Northwestern University in de Verenigde Staten toont aan dat er wel degelijk een relatie is tussen de vitamine D-spiegel en zowel de ernst van de ziekteverschijnselen als de kans op overlijden als gevolg van Covid-19 oftewel corona.

Ze hebben daarvoor gegevens uit China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Iran, Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderworpen aan statistische analyses. De sterfte was hoger in landen zoals Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In die landen was de gemiddelde vitamine D-spiegel lager dan in landen die minder getroffen zijn door Covid-19.

De conclusie is, dat vitamine D erg belangrijk is voor de immuniteit. Dat is ook de reden waarom bij oudere mensen de sterfte en de problemen groter waren: ouderen hebben doorgaans een gemiddeld te lage vitamine D-spiegel in het bloed. Daardoor is de aanvankelijke reactie van de immuniteit te zwak (door een tekort aan zink, maar vooral te weinig vitamine D) waarna een te heftige reactie optreedt, de zogenaamde cytokinestorm.

Ook obesitas of zwaarlijvigheid is een ernstige risicofactor. Men heeft namelijk vastgesteld dat zwaarlijvige personen ook doorgaans een veel te lage vitamine D-spiegel hebben.

Deze Amerikaanse studie bevestigt de gegevens van Europese landen. Precies in noordelijke landen zoals Scandinavië zijn er minder overlijdens en minder ernstige complicaties, terwijl de zuidelijke landen zoals Spanje, Italië en Frankrijk bijzonder hard getroffen zijn. Toch heeft Spanje meer zon dan Noorwegen. De reden is: zuidelijke landen houden de zon buiten, ze vieren de siësta. Veel ouderen wonen in donkere steegjes in verpauperde steden. In het noorden van Europa worden ook meer vitamine D-supplementen gebruikt en profiteert men van elk straaltje zon.

Wat is dan de oplossing?

Zorg goed voor jezelf, profiteer van het mooie weer, ga buiten in je tuin, ga wandelen in de natuur, neem een verstandig zonnebad en geniet van de vitamine D.

En wil je zeker zijn dat je vitamine D-waarden in orde komen: gebruik een goed natuurlijk supplement: vitamine D van Fytobell. En misschien is het niet slecht om je vitamine D-spiegel even te laten bepalen door je arts.

In elk geval hou je gezond: profiteer van de zon en gebruik een goed middel.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527. Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com en via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer