apr 14, 2023 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe best omgaan met angstgevoelens?

Vorige week raakten de resultaten van de BELHEALTH-studie bekend, het “Belgian Health and Well-Being Cohort”, waarin gepeild werd naar de stressbestendigheid van de Belgische bevolking. Daarin speelden volgens Medi-Quality verschillende elementen een rol: de oorlogsdreiging, de financiële onzekerheid en de stijgende prijzen van energie brandstof en elektriciteit, de klimaatsverandering en de wijze waarop de media ons daarvoor verantwoordelijk stellen, de negatieve berichten in de pers over de oorlogsdreiging en de verschrikkelijke situatie in Oekraïne, de Russische manier van handelen en de Chinese dreiging en tenslotte nog de voedselbevoorrading en de prijzen voor het dagelijkse brood die de pan uit swingen. Het is inderdaad niet om er vrolijk van te worden. 

Iedereen heeft te maken met stress. Vooral huisvrouwen die een baan hebben, staan vaak onder hoge druk. Bovendien zijn de wereldomstandigheden oorzaak van veel angst. Voldoende vitaminerijke kost kan helpen om de negatieve invloed van stress en angst te weerstaan. Ontspanning en het praten over zijn problemen zijn belangrijke maatregelen om van stress verlost te geraken.

Merkwaardig is wel dat tijdens de quarantaine de stressgevoeligheid en de depressiviteit die daaruit kan volgen, lager was dan nu. Er zijn nu driemaal zoveel depressies dan tijdens de quarantaine en het begin van de pandemie. Dat wijst erop dat verschillende negatieve feiten in de wereld een cumulatief effect ressorteren. Ook de angstgevoelens namen toe, ook onder jongvolwassenen en onder alleenwonenden en meer bij vrouwen dan bij mannen en vooral ook meer onder mensen met een lagere opleiding en ook een minder betaalde baan. Dat wijst erop dat angst om in financiële nood te geraken bij hen groter is. De stijgende prijzen voor verwarming en stroom zijn daar natuurlijk niet vreemd aan en tegelijk de oorlog in Oekraïne.

Angst

Angst bleek in de helft van de gevallen een dominante factor te zijn. Bij jongeren bleek dat vooral de klimaatverandering te zijn, maar dat kan het gevolg zijn van informatie die in scholen wordt gegeven en waar een sterk accent wordt op gelegd. De politieke beïnvloeding speelt uiteraard ook mee. Bovendien mag niet uit het oog worden verloren dat heel wat instanties en niet in de minst de politieke ook garen spinnen uit de angstgevoelens van mensen. Veel mensen bleken ook ontevreden te zijn met de wijze waarop ze hun leven leiden of moeten leiden en het soms niet meer georganiseerd krijgen.

Veel grootouders zijn ook angstig over wat hun kleinkinderen in de toekomst nog te wachten staat en hoe ze hun leven georganiseerd zullen krijgen en of ze nog een gelukkig leven kunnen leiden. De druk van de politiek en de maatregelen die worden aangekondigd zijn er niet vreemd aan: de bemoeizucht van de overheid, de negatieve informatie over geld en financiën, de controles, de beperkingen in verband met erven, de toegankelijkheid van financiële instellingen, de voorwaarden die steeds strenger worden op elk gebied, het is er allemaal niet vreemd aan.

Hoe omgaan met angst?

Je kunt de nadelen van angst en stress beperken en daarom moet je je eigen levenswijze grondig onder de loep nemen. Door enkele dingen in het dagelijkse leven te veranderen of bij te sturen, kun je al heel wat positieve ervaringen bereiken. Doorgaans zijn dat heel eenvoudige dingen:

 • Slaap voldoende, acht uur is een mooi streefdoel. Op tijd naar bed en op vaste tijd opstaan.
 • Eet voldoende vitaminerijke kost, dat betekent vooral vers voedsel, geen fabriekskost.
 • Gebruik absoluut geen drugs, geen alcohol en geen tabak.
 • Blijf actief en verlang niet te gauw naar je pensioen.
 • Beweeg dagelijks en zet minstens vijf- à zevenduizend stappen.
 • Vermijd cafeïne, want dat kan agiterend werken.
 • Vermijd suikerhoudende producten, het geeft je een kick, maar het put je nadien uit.
 • Neem eventueel bijkomende supplementen van vitamines.

Invloeden en reacties

De heftigheid waarmee bepaalde reacties tot ons komen en de vroegere ervaringen van de patiënt, samen met de genetische aanleg, de leeftijd en de voeding, naast het geslacht, zullen een rol spelen in de wijze waarop stress ontstaat en van invloed kan zijn op het organisme. Als we er rekening mee houden dat vooral in het alarmstadium, de eerste fase dus, zich een reeks biochemische processen afspeelt, waarin o.m. vitamines een belangrijke rol spelen, kunnen we er dus ook een gunstige invloed op uitoefenen.

Stresshormonen door angst

Als stress optreedt, worden in het lichaam stresshormonen vrijgemaakt, waardoor de prestatie- en reactiecapaciteit toenemen. Via adrenaline wordt meer glucose naar spieren en hersenen gestuurd, wordt de hartfrequentie opgedreven door noradrenaline, evenals de bloeddruk, die verhoogt.

Ook hormonen zoals corticoïden nemen aan dit proces deel. Omdat we nu weten dat verschillende vitamines aan de opbouw van deze hormonen deelnemen, kunnen we via het innemen van voldoende vitamines invloed uitoefenen op het hele stressgebeuren.

 • Vitamines A spelen een rol bij de biosynthese van corticoïde-hormonen.
 • Vitamine C beïnvloedt de productie van adrenaline, noradrenaline en corticoïden
 • Vitamines van het B-complex spelen een rol spelen in het metabolisme van proteïnen, koolhydraten en vetten.

Noodzakelijk voor de energie

Vitamines zijn dus van belang bij het opwekken van energie en bij de verdediging van het organisme tegen stress. Hoeft het nog gezegd dat evenwichtige voeding, met voldoende vitamines, die gehaald worden uit een evenwichtig samengesteld dieet van levensbelang zijn? Dat ze niet alleen onze gezondheid in ruime mate beïnvloeden, maar dat ze bovendien zelfs ons leefcomfort en geluk mee helpen bepalen. Aan stress kan niemand eigenlijk ontsnappen, maar naarmate we onze conditie verbeteren en ons gezonder voeden, zullen we ook gemakkelijker tegen stress bestand zijn en er vooral niet onderste boven door worden gehaald.

Stress kunnen we dus wel degelijk in de hand houden, vooral door wat we in onze mond stoppen.

Vitamines

Vitamine C is rijk voorradig in alle groene groenten en vruchten, die liefst zo vers en onbehandeld mogelijk moeten worden verbruikt. Laat geperste, gemalen, gewassen of geschilde vruchten en groenten ook niet te lang in het zonlicht achter, want UV-licht vermindert ook het aantal vitamine C in deze producten. Verhitten vernietigt ze ook.

Eet dus dagelijks minstens eenmaal verse rauwkost, hetzij vruchten, hetzij groenten, hetzij allebei, maar dan niet bij dezelfde maaltijd, want patiënten met gevoelige ingewanden kunnen daardoor last krijgen van darmgassen.

Vitamine A vind je zowel in wortelen, (onder de vorm van provitamine die in de lever wordt omgezet) als alle rode groenten en knollen; dus ook rode bietjes, paprika’s en tomaten. Ook kool is rijk aan vitamine A. Lever, levertraan, melk en eierdooier is een goede leverancier van vitamine A.

Tenslotte vind je vitamine B en dan voornamelijk B1 die zenuwbeschadiging voorkomt, in zilvervliesrijst, maar dan ongepelde rijst, volkorenproducten, noten, tomaten, kaas, gist, tarwekiemen, lever, nier, eigeel en groene groenten. Vitamine B2 voortkomt trouwens ook scheurtjes aan de mondhoeken, vandaar dat yoghurt, gist en tarwekiemen zeer belangrijk zijn. Zoals je ziet heb je meer in handen dan je denkt.

Als je last hebt van overprikkelde zenuwen, begin dan uiteraard met de stressfactoren te vermijden, maar vooral ook met je levenswijze te bekijken, te zien of je wel gezond eet en na te gaan of je er iets ten goede kan aan wijzigen. Op die manier krijg je de stress onder controle en kan die niet langer je leven vergallen. Dat wensen we jullie van harte toe.

En een tip voor een goede multivitamine met mineralencomplex is Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532.

Of je kunt Mineravit van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde