Eigenlijk zijn we nog bij de “goeie”, want we mogen nog naar buiten, ondanks de strenge Coronamaatregelen. Er zijn landen die het minder goed getroffen hebben: Spanje, Italië, Frankrijk. Daar mag je enkel buiten om voedsel te kopen, naar de dokter te gaan of naar het ziekenhuis. Zelfs wandelen in het park is verboden, sport in openlucht al helemaal, ook niet in het resort als je een huis hebt in een woonerf of een villa in een resort. Voor velen zijn het luxegevangenissen. Voor anderen zijn het heel triestige dagen: ze mogen nog van geluk spreken als ze een balkonnetje hebben om wat buitenlucht te happen, te applaudisseren ’s avonds of een stukje opera te zingen of te beluisteren: Italië is ver van te benijden.
Wij mogen wel geen nutteloze verplaatsingen maken, maar we mogen nog buiten, in het park, in het bos, gaan wandelen, lopen of met de elektrische fiets racen. Wat aan die laatste vorm van “sport” nuttig is, lijkt ons een raadsel, maar het is in elk geval een buitenactiviteit in de nu zeker gezondere lucht.
We zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig. Daarom is het van belang om in crisismomenten mekaar te helpen, te ondersteunen en contact te houden, zelfs per telefoon of met de computer. Dat helpt zeker al een heel eind tegen de stress.
Dat er nog altijd mensen zijn die de sociale maatregelen niet toepassen, is onbegrijpelijk. Ze brengen niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar.
Voor wie de maatregelen wel strikt toepassen, is het wel niet de prettigste tijd van hun leven. Zelfs mensen die oorlog of meerdere oorlogen hebben meegemaakt, beweren dat dit erger is, omdat de vijand nu onzichtbaar is en willekeurig toeslaat. Je kan je niet verenigen om hem te verslaan, je kan hem enkel ontwijken, terwijl je ook daar geen zekerheid over hebt.
Dus slaat de stress toe en dat is zeker helemaal begrijpelijk en normaal. Je mag je alleen niet laten overrompelen door de onzekerheid en dus moet je zekerheden inbouwen in je leven, of met andere woorden “plannen”.
Als je jezelf laat leven door het toeval en de omstandigheden, word je beslist depressief en ga je van langsom minder uitrichten en krijg je steeds minder perspectief. De overheid probeert dat nu wel wat in te bouwen door een datum voorop te stellen waarbij de lockdown-maatregelen zouden worden versoepeld of opgeheven, maar daar bestaat zeker gerede twijfel over. Laat je dus niet vastpinnen. Maar stel wel een dagelijks programma op, met een duidelijk schema.
Dat betekent:
- Op een vast uur opstaan en op een vast uur gaan slapen.
- De maaltijden moeten op een exact uur worden voorzien en iedereen van het gezin moet er tegelijk op aanwezig zijn, tenzij ze buitenshuis moeten gaan werken.
- Bouw tijd in voor een pauze: een lekker kopje thee of koffie.
- Maak van de gelegenheid gebruik om bij te praten. Want we zijn sociale wezens en we hebben anderen nodig: PRATEN helpt!
- Bel elke dag iemand uit je vriendenkring of familie op, en zeker mensen met wie je anders geregeld contact onderhield.
- Neem contact met je ouders, grootouders, familieleden per telefoon of via de computer of iPhone.
- Vergeet je vrienden, collega’s niet met wie je geregeld samenkwam en maak afspraken voor na de coronatijd.
- Zorg voor voldoende voedsel voor je gezin, zodat je niet om de haverklap naar buiten moet.
- Werk elke dag iets af in je woning: poetsen, ordenen, klasseren, schilderen, herstellen.
- Eet gezond, rook niet, gebruik geen alcohol en mijd suiker en frisdrank.
- Maak elke dag een wandeling, desnoods in je tuin, maar liefst van al in je eigen omgeving en neem de auto niet om te gaan sporten.
En natuurlijk mag je hulp verwachten van de natuur om de stress de baas te kunnen.
Een tip: Stressbalans van Fytobell, met enkele natuurlijke ingrediënten en extracten. Je wordt rustiger, krijgt weer vat op jezelf en de toestand en je kan er weer in geloven.
Je vindt Stressbalans van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2730-232. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.