dec 28, 2023 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van winterse feestdip? Zo los je het op

Het was en is geen jaar om vrolijk van te worden. Elke dag wordt het negatieve nieuws aangedikt, groeit de angst en maken veel mensen zich voortdurend meer zorgen. Sommigen zien echt geen licht meer aan het eind van de tunnel. Dat tunnelzicht dat eindigt op duisternis lijkt wel contradictorisch in deze periode van muziek, vrolijkheid, lichtjes en gedwongen feestelijk gedoe.

Een winterdip komt veel voor, maar door de angsten en onrust die over de wereld razen krijgen ontelbare mensen het benauwd en vragen ze zich af hoe dit op te lossen is. Kunstmatige feestvreugde is geen blijvend antwoord op fundamentele onrust.

Veel mensen zien er tegenop. Ze hopen dat de feestweken snel voorbij zullen zijn, want ze slagen er niet in zich feestelijk te voelen in deze tijd. Dat was vroeger een zeldzaamheid, waarbij sommige mensen en gezinnen per se niet mee wilden doen met de gedwongen hoera-sfeer van lichtjes en zoeterig gedoe met de eindejaarsperiode die eigenlijk maar een laagje vernis voor de ziel was. Zich goed en gelukkig voelen hangt namelijk niet van de periode van het jaar af, noch van de commerciële klater die errond hangt, maar heeft diepe fundamenten in de echtheid van de ziel: echte vriendschap, eerlijke familiebanden, gezelligheid op basis van wederzijdse waardering en gelukkig samenzijn. Dat is typisch voor de mens, dat is ook nodig. En daarom moeten we op mekaar vertrouwen en mekaar helpen, niet op een paar dagen of weken per jaar.

Op iemand kunnen rekenen, is van kapitaal belang om zich gelukkig te voelen, zich gewaardeerd te weten en vooral daardoor gezond te blijven en een menselijk en mooi en gelukkig perspectief te hebben.

Dat gaat niet zonder goede vooruitzichten, goed nieuws en prima voorspellingen. 

Angst

Tegenwoordig is vooral het tegendeel waar. Er gaat geen dag voorbij of er wordt weer angst gezaaid. Is het niet vanwege de oorlogsdreiging, weliswaar ver van ons bed, maar elke dag komt die een kilometer dichterbij. Recent nog een topfunctionaris van het Belgische leger die waarschuwde dat het niet denkbeeldig is dat wat nu verder van ons gebeurt, ook wel eens ons zou kunnen overkomen.

Daarnaast is er het klimaat. Wij zijn de schuldigen, want wij stoken vuurtje, we verwarmen ons meer brandstoffen die fijnstof uitstoten, de atmosfeer beïnvloeden en dus de klimaatrampen veroorzaken. Ondertussen zwijgen we over andere rampen waar we rechtstreeks iets kunnen aan doen door het te weigeren: ongezond eten, roken, alcohol en drugs gebruiken.

Wie kun je in deze vertrouwen? De overheden? De wereldautoriteiten? De belangengroepen en de activisten? Hebben zij ooit de wereld verbeterd, de mensen gelukkiger gemaakt, een perspectief geboden voor betere tijden? Hetzelfde met sommige religies of filosofische stromingen die de mensheid een heerlijk leven beloven, niet nu maar zogenaamd in het hiernamaals… dan moeten zij er niet voor zorgen.

Het maakt dat de mensen depressief worden, pessimistisch, in een winterdip zitten en aan de feestweken niets meer hebben. Niemand meer geloven en beloften niet vertrouwen.

Wat doe je eraan?

Merk je dergelijke angsten en depressies op in je omgeving, bij gezinsleden, bij vrienden?

  • Bied een helpende schouder, spreek woorden van troost en help mensen in nood, dat geeft een goed gevoel voor jezelf.
  • Ga wandelen in de natuur, dat brengt licht en warmte in deze donkere dagen.
  • Slaap goed, maar neem geen alcohol om zogenaamd beter te slapen. Het verstoort de slaap
  • Eet meer fruit en groenten en drink water of thee.
  • Praat over je angsten en problemen met iemand die je vertrouwt, dat lucht op.
  • Een goed gesprek bij een gezond hapje is meer waard dan rumoerige feestnachten.

En een hint om uit de spiraal van onrust te komen en de dip vaarwel te zeggen: de natuur staat paraat om je te helpen dankzij een plantje dat het zonlicht weer in je gemoed brengt: Sint-Janskruid of Hypericum.

Een tip: Hyperibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-938 voor de apotheek.

Ook te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer