sep 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl er duidelijk mee te maken heeft. Merkwaardig is dat als mensen uit een ontwikkelingsgebied naar het westen verhuizen en de eetgewoonten en levensstijl overnemen ze dezelfde risico’s lopen als onze bevolking. Dat gebeurt niet als ze zich aan hun traditionele oorspronkelijke gewoonten houden.

Datzelfde zag men al eerder met borstkanker bij vrouwen uit Japan. Verhuisden ze naar het westen en leefden ze volgens onze stijl, dan kregen ze dezelfde problemen.

Dat is precies wat zich ook voordoet met hart- en vaatziekten: hartinfarct, beroerte, ischemische klachten. Tot daar het minder fraaie nieuws. Het goede nieuws is, dat het wel degelijk zin heeft zijn levenswijze bij te stellen opdat de vervelende ervaringen zouden wegblijven.

En die levensstijl veranderen hoeft niet echt veel moeite te kosten en niet loodzwaar te zijn, tenzij je niet meer roken als een onoverkomelijke hindernis zou beschouwen.

Je levensstijl bepaalt of je risico op hartinfarct zal verminderen of vergroten.

Hoe pakken we dat aan?

Vrouwen lopen tegenwoordig evenveel gevaar als mannen, soms zelfs nog meer. Ze roken meer, combineren dat vaak met de anticonceptiepil en drinken evenzeer en gebruiken bovendien meer snoep, gebakjes, tussendoortjes, kortom troostende snuisterijen en dus gesuikerde zoete producten. Daarbovenop zijn de stress door de vaak dubbele taak, te weinig slaap en emotionele problemen nog een bijkomende uitlokkende factor. Toch is er geen reden voor wanhoop. Je kan er wat aan doen, vooral nu je de oorzaken op een rijtje hebt. Maar er is meer. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een paar vitamines zijn die hartinfarct kunnen helpen voorkomen.

Vermijd de mini-ontstekingen

Men ging er van uit dat cholesterol de grote boosdoener is die meehelpt aan het ontstaan van atherosclerose en daarna aanleiding geeft tot hartinfarct. Die tijd is nog niet helemaal voorbij, hoewel recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de cholesterol precies daar te hulp komt waar schade dreigt te ontstaan door mini-ontstekingen. Die ontstekingen in de bloedvaten verzwakken de vaatwanden en dus komt cholesterol als een soort pleister, een soort patch ook wel “rustine” genoemd om de vaatwand te behoeden voor een soort “klapband”. Als je de cholesterol bestrijdt, verjaag je eigenlijk de brandweer van een brand die ze wil blussen. Je moet er evenwel alles aan doen om te beletten dat er brand kan ontstaan en dus de mini-ontstekingen bestrijden. Hoe kan je beletten dat de vaatwanden beschadigd worden door ontstekingen of mini-ontstekingen waardoor cholesterol als redmiddel zich gaat ophopen en je het risico loopt dat op den duur het bloedvat gedeeltelijk of geheel wordt afgesloten. Op dat moment is een beroerte of een hartinfarct niet ver weg meer?

Levensstijl veranderen

Het heeft natuurlijk alles te maken met een ongezonde, moderne levensstijl. Uiteraard is er altijd een erfelijke factor, maar het risico daarvan kan je gevoelig verminderen door gezonder te gaan leven.

Wat kan je doen?

Als je een beetje gaat zoeken op het internet vind je als eerste maatregel dat je de cholesterol moet verlagen. Dat doe je volgens hen bij voorkeur met allerlei middelen. Eigenlijk is dat het paard achter de wagen spannen. Je moet beletten dat er cholesterol nodig is en dus zijn er andere maatregelen nodig dan big farma een plezier te doen.

1– Om te beginnen is een van de belangrijkste factoren van ontstekingen in de bloedvaten het rookgedrag. Stop er meteen mee. Er is geen enkel voordeel aan, integendeel. Het veroorzaakt kanker, maar ook ontstekingen in de bloedvaten. Mannen die roken hebben viermaal meer kans op een hartinfarct en rokende vrouwen zelfs negenmaal meer dan vrouwen die niet roken. Bovendien is borstkanker ook gerelateerd aan roken.

2– Lange tijd werd gedacht dat de terpenen, iso-flavonen en resveratrol in wijn gunstig was voor de bloedvaten. Niet dus! Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol al schadelijk zijn. De resveratrol en iso-flavonen in thee, koffie en vruchten heeft wel een beschermende werking. In de plaats van wijn, geniet van druiven, dat is gezonder!

3– Doe iets aan je overgewicht. Elke tien kilo die erbij komt, verdubbelt je risico. Eigenlijk is je ideale gewicht, dat wat je had op je achttiende, tenzij je ook dan al obees was natuurlijk. Bovendien hebben personen met overgewicht ook een verhoogd risico op diabetes en een verhoogde bloeddruk, ook al risicofactoren voor een hartinfarct of beroerte.

4– Beweeg, wandel, fiets, zwem, ga stappen of sporten. De bloedsomloop wordt geactiveerd door lichamelijke activiteit. Een sedentair leven is een serieus risico voor allerlei kwalen, maar het verhoogt zeker je cardiovasculair risico.

5– Hou je bloeddruk in de gaten. Die zou best niet hoger zijn dan 140/80. De belangrijkste oorzaak van hoge bloeddruk, naast een erfelijke factor, is roken, alcohol, stress en een verkeerd dieet. Eet meer groenten en vruchten, minder suiker, wat look en ui-achtige groenten, meer bessen en appelen en wat minder junkfood en fantasiekost. Dat zal je bloeddruk zeker ten goede komen.

6– Vermijd stress. Het verhoogt de bloeddruk, en veroorzaakt mini-ontstekingen in de vaten. De cortisol beschadigt de vaten.

7– Slaap voldoende en bouw regelmaat in je leven. Zorg voor rust in je omgeving, in je slaapkamer, in je bureau, in je geest. Dan krijg je rust en dat is belangrijk in de preventie van hart- en vaatziekten.

8– Kies voor gezonde vetten: olijfolie, kokosolie. Gebruik die ook als vinaigrette. Lust je eieren? Geen probleem! En vette vis is ideaal vanwege de Omega-3 vetzuren. Die geven niet enkel een rustiger gemoed, ze beveiligen ook de bloedvaten. Eet minstens tweemaal in de week vis. Meer mag ook. Gebruik onverzadigde vetten, die je meestal bij de plantaardige oliën aantreft, maar kies producten met plantaardige oliën die niet gehard zijn, anders is het onverzadigd vet, kunstmatig verzadigd gemaakt en dat wordt transvet. Vermijd rood vlees en transvetten. Geraffineerde oliën zijn niet goed voor het lichaam. Eet alles zo natuurlijk mogelijk.

9– Eet noten, het zijn gezonde eiwitten en ze bevatten Omega-3 vetzuren.

10– Naast fruit en groenten kan je best volle granen gebruiken. Eet niet te veel, maar zorg dat je van alles voldoende hebt.

Vitamines helpen

Onderzoek toont aan dat er twee vitamines zijn die helpen bij de bescherming tegen hartinfarct. Een daarvan is de vitamine A. Om die reden is een wortelslaatje een goed begin. Je kan rauwe stukjes wortel ook als knabbeltje in een dipsaus gebruiken. Lekker en gezond tussendoor! Provitamine A die in wortelen zit, beschermt niet alleen tegen kanker, ook tegen hart- en vaatziekten. Lust je geen wortelen, neem dan paprika’s. Vitamine A neutraliseert namelijk de vrije radicalen die de stofwisseling vergiftigen en aderverkalking in de hand werken.

Daarnaast is er ook de vitamine E. Die vind je vooral in tarwekiemen. Ze is de vitamine van de jeugd, stimuleert de geslachtshormonen en houdt de bloedsomloop elastisch en jong. Je kan tarwekiemen dagelijks gebruiken in de muesli bij het ontbijt. Het is nog lekker ook. Zo zie je dat eenvoudige dingen uit de natuur je kunnen helpen gezond oud te worden en… tegelijk jong te blijven.

En vergeet de Omega-3 niet.

Een tip: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Omega-3 visoliecapsules van Nutribell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je hart zal je hartelijk dankbaar zijn!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer