aug 13, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen alcohol of koffie, want die dranken zijn dehydraterend. Dat betekent dat ze nog meer water uit het lichaam drijven. Belangrijk is wel dat het water zuiver is en geen besmettingen kan overbrengen.

Water speelt een cruciale rol in het leven. Zonder water kan zelfs geen leven ontstaan, vandaar dat wetenschapslui onverdroten zoeken naar water op andere, verre planeten in een poging op die manier de oorsprong van het leven uit te kunnen leggen. Het is in elk geval juist dat we zonder water niet kunnen. Ongelukkig genoeg kunnen andere wezens dat evenmin en tot dat ras behoren de eencelligen, de insecten, parasieten, bacteriën waarvan sommige soorten zich graag in een waterachtig milieu ophouden. Water kan op die manier een transportmiddel worden van ziekte en dood.

We hebben dagelijks water, veel water nodig, zuiver water om te drinken, om eten te bereiden, om tanden te poetsen, om voedsel schoon te maken, om gereedschap vrij van ziektekiemen te houden. Zuiver water kan wel vanzelfsprekend zijn in onze woningen: je hoeft het kraantje maar open te draaien en aan alle voorwaarden die we hebben vermeld is voldaan.

We hebben dagelijks voldoende water nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Maar het moet dan wel zuiver en onbesmet water zijn.

Besmettelijk

Dat is niet overal het geval. Er zijn landen, zelfs zeer aantrekkelijke landen op de wereld waar je handen nog „besmettelijker” worden nadat je ze met water hebt gewassen. Voor toeristen die maar beperkte tijd in een land vertoeven is het eenvoudiger: ze kunnen zich voor een paar dagen of weken gemakkelijk bedienen van zuiver water uit flessen, voor zover die niet eerst werden opengemaakt en gevuld met water van andere herkomst. Er zijn namelijk weinig scrupuleuze restaurant- en caféhouders die lege flessen van bronwater hebben nagevuld met water van twijfelachtige kwaliteit.

Om die reden is het veiliger om liever bruisend water te vragen, water waaraan bij de bron of tijdens het oorspronkelijke afvullen koolzuurgas is toegevoegd. Deze belletjes kan niet zomaar iedereen nabootsen en dus is dat water veiliger. En zelfs al krijg je een gesloten fles bronwater, wees dan nog voorzichtig: het glas kan besmet zijn, omdat het gewassen werd in gecontamineerd water, of afgedroogd met een vieze handdoek.

Alcohol is normalerwijze een kiemdodend middel, maar de hoeveelheid alcohol in dergelijke dranken is te miniem opdat bepaalde ziektekiemen compleet zouden gedood worden in besmette dranken.

Eerst koken

Zwemmen in besmet water is een andere infectiebron.

Maar besmetting via drinkwater is het gevaarlijkst van al. Zonder daarom alle problemen op te lossen, kan je drinkwater best minstens vijf minuten lang koken. Dat is de beste methode om iets te steriliseren. Nadien moet het recipiënt waarin werd gekookt grondig worden afgesloten en het water gedurende een paar uur rustig worden afgekoeld. Op die manier zal het zijn oorspronkelijke smaak terugkrijgen. Filtering is niet altijd even effectief als boven vermelde methode, tenzij omgekeerde osmose wordt toegepast, maar dan nog kan je de kookmethode als extra veiligheid toepassen. Als je beide methodes toepast: een fysische filtering, sterilisering door koken en bovendien nog een aanvullend ontsmettingsmiddel toevoegt zoals iodine of chlorine, dan ben je normaal wel veilig.

Ontsmettende tabletten

Als je tabletten gebruikt, moet je wel weten dat chlorine minder effectief is dan iodine in het doden van eencellige wezens zoals amoeben. Je kan in de apotheek daartoe iodine tinctuur van 2 percent kopen en hiervan vier druppeltjes aan elke liter gekookt water toevoegen. Je moet wel 20 minuten wachten vooraleer het te gebruiken. Beter nog is het om 3 uur te wachten. Er bestaan ook nog grotere concentraties van iodine.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen moeten wel oppassen en mogen tijdens de zwangerschap noch tijdens de periode van borstvoeding geen iodine gebruiken.

Als het water gebruikt wordt voor rehydratatie dan moet alleszins zorg gedragen worden voor complete hygiëne. Water moet dan slechts in kleine hoeveelheden worden toegediend en er kan een theelepel honing en wat zout worden aan toegevoegd. Drink in dat geval slechts met kleine slokjes, meng goed met speeksel, anders is de kans groot dat de diarree blijft aanhouden of dat de patiënt moet braken en dan is het vochtverlies nog groter.

Borstvoeding

Als diarree voorkomt bij jonge moeders, dan moeten ze in elk geval doorgaan met het geven van borstvoeding.

Maar wie voorzichtig is en geen risico neemt zal ongetwijfeld de grootste kans hebben veilig en gezond zijn vakantie te beëindigen en stralend naar huis terug te keren.

Tips

  • De grootste bron van besmettingen op vakantie is vervuild water.
  • Let op in exotische restaurantjes. De spijzen kunnen aantrekkelijk zijn maar wel vol bacteriën zitten.
  • In tropische en exotische gebieden kun je maar beter rauwkost en ongeschilde vruchten laten staan.
  • Ook vlees en vis bederven heel snel in warme gebieden.
  • Boots nooit de lokale bevolking en hun manier van eten na, want zij hebben een beter werkend immuunsysteem dan wij toeristen uit het hyper hygiënische westen.
  • Een diarree kan al na een paar uur je vakantie grondig in de war sturen of zelfs helemaal verbrodden. Zwangere vrouwen moeten bijzonder voorzichtig zijn op vakantie en geen experimentjes met voedsel en drank willen uithalen.
  • In hete dagen in zuiderse vakantieoorden wordt doorgaans veel te weinig water gedronken. Drinken is noodzakelijk, maar liefst zuiver en onbesmet water, dus flessenwater als je zeker wil spelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde