Op koude winteravonden is er niets heerlijker dan een warm bad. Je eigen badkamer omtoveren tot een wellnesscentrum is niet enkel goedkoop, het is ook prettig, maar is het wel gezond?
De vraag is welke producten je moet gebruiken die je huid niet uitdrogen en die je nadien niet met een jeukend gevoel en een schilferend effect opzadelen en die het microbioom van de huid respecteren.
Het is belangrijk om een aangename sfeer in de badkamer te creëren. Kies daarom voor rustgevende kleuren, zorg dat de handdoeken en tapijtjes dezelfde kleur hebben: wit doet het altijd, maar ook aardekleuren en beige zijn gegeerd. Wil je iets fris, kies dan groen en wil je het klassiek rustig, dan is blauw uitstekend. Maar meng nooit verschillende kleuren door elkaar, dat schept onrust en verwarring en oogt slordig en ongecontroleerd.
Vermijd ook om potjes, flesjes, zeepjes, zalfjes en parfums zichtbaar achter te laten. Kies een vaste plaats voor al deze bad-ingrediënten en haal ze pas boven als je ze gebruikt.
Te veel zichtbare voorwerpen creëren onrust, terwijl de badkamer precies een oase van rust moet zijn.
Een leuk muziekje (met een radio bij voorkeur op batterijen uit veiligheid), kan de sfeer onderstrepen, tenzij je voor volledige rust opteert, wat uiteraard te verkiezen valt.
Water is een goed reinigingsmiddel, ook voor het eigen lichaam. Lekker baden, is zelfs prettig, maar dan moet je het wel op de gepaste manier doen, met respect voor het microbioom van de huid.
Opgepast met badschuim
Het knisperende geluid van spattende belletjes door badschuim verlekkert velen maar het is eigenlijk nutteloos en in sommige opzichten niet te verkiezen. De badschuimen zijn vaak op basis van detergenten. Ze reinigen wel en geven een vrolijke sfeer, maar in feite zijn ze niet gezond voor de huid, omdat ze die te veel ontvetten. Daardoor veroudert de huid eerder, dehydrateert en zo ontstaan sneller rimpels. Sommige producten zijn ook irriterend en voor wie gevoelig is, zijn ze te mijden, want een schilferende droge huid is niet prettig, maar het is ook ontsierend.
Zelfs de natuurlijke wasmiddelen zijn niet altijd nodig en je kan maar beter gewoon genieten van water. Wil je toch een lekker gevoel, voeg dan wat kokosolie toe aan het badwater. Overdrijf er niet mee, want de olie gaat snel boven drijven en dan krijg je de badkuip minder gemakkelijk weer schoon. De kokosolie zal de huid gemakkelijker hydrateren en een heerlijke zachtheid achterlaten.
Je kan ook wat zout toevoegen (bij voorkleur zeezout), omdat dit hetzelfde effect geeft als een zeebad, wat huidvriendelijker is dan de detergenten. Het is ook beter voor mensen die gevoelig zijn voor eczeem en schilferende huidziekten. Denk aan psoriasis.
We gebruiken te veel zeep
De reclame wil ons laten geloven dat we ons niet kunnen reinigen zonder zeep en dat we die dagelijks moeten gebruiken. Niets is minder waar. De huid heeft van nature een reinigend vermogen op voorwaarde dat de beschermende zure mantel gerespecteerd wordt. Zepen breken die af. Eigenlijk volstaat water, zelfs voor de intieme plaatsen. Ook oksels en genitaliën kunnen voldoende gereinigd worden met water, je hebt er geen speciale producten voor nodig. Zeep en detergent zal in veel gevallen de zuurtegraad van de huid verstoren, waardoor gemakkelijker huidproblemen en zelfs schimmelziekten kunnen ontstaan. Is dit toch gebeurd, dan kun je de huid spoedig herstellen met een natuurlijk zuur product zoals citroensap, appelazijn en melkwei.
Wil je de huid scrubben, gebruik dan gewoon wat zeezout of een ruwe handschoen. Daardoor zal de celvernieuwing sneller zichtbaar worden en een jonge, frisse huid tevoorschijn komen. Belangrijk is wel dat de huid gehydrateerd wordt en blijft. Dat doe je in de eerste plaats door voldoende te drinken: twee liter water per dag. Thee en liefst groene thee mag ook. Een koffietje als genotsmiddel hindert niemand en ook je huid niet. Wat wel nadelig is voor de huid: tabak en alcohol.
Vraag het aan schoonheidsspecialisten: die hebben meteen door wanneer iemand alcohol drinkt en rookt. Niets veroudert de huid meer dan deze middelen, ook omdat ze vocht aan de huid onttrekken en een goede doorbloeding hinderen.
Te veel douchen en baden is ook niet goed
Hoe prettig het ook mag zijn: te veel baden en douchen is ook niet goed voor de huid, omdat warm water zowel vocht als vet onttrekt aan de huid. Kijk eens naar je vingertoppen als je een tijdje in een warm bad hebt gelegen: ze rimpelen. Die rimpels zijn een teken dat de huid gedehydrateerd is en dus eigenlijk aan het verouderen is. Maar ook te vaak en te warm douchen is niet zo best. Vroeger, zeg maar vlak voor en vlak na de oorlogstijd was het de gewoonte dat de mensen slechts éénmaal per week in bad gingen, als ze al een bad hadden. Kortom ze wasten zich maar eens in de week grondig. Dat lijkt niet zo proper, maar toch is het dat wel, want de huid heeft een groot zelfreinigend vermogen dankzij de juiste bacteriën. Een goed microbioom is zowel in- als uitwendig van belang. Het is natuurlijk heel plezierig om in bad te gaan en te douchen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de beschermende mantel van de huid gerespecteerd wordt.
Iemand die al last heeft van eczeem moet zichzelf maar eens onderzoeken nadat die uit het warme bad of van onder de warme douche is gestapt. De huid begint nadien nog meer te schilferen, omdat die uitgedroogd is.
Hydrateren met Aloë Vera
Niets is dan wel gezelliger en prettiger dan een heerlijk geurend, warm bad in zijn eigen wellness-kamer… maar het is wel tegelijk jammer dat het de huid niet zo goed bekomt. Om te beginnen omdat warm water niet te best is voor de huid en verder omdat de meeste zepen, shampoos en badproducten sterk detergent zijn en de huid ontvetten en bovendien de zure beschermmantel op de huid ruïneren. Het bad zelf mag dan wel prettig zijn, maar het is toch maar vervelend dat de huid er minder gezond uit komt.
Je kan natuurlijk heel dure producten kiezen die de huid zijn natuurlijke bescherming laat behouden, maar de luxe van het bad wordt dan wel een dure luxe. Dat hoeft niet. Je kan met een heel eenvoudig, goedkoop en gemakkelijk bereikbaar product toch al het prettige en het goede van een gezond bad bewaren: voeg aan het warme badwater een liter volle verse melk toe. Zo krijg je voortaan geen last meer van de funeste effecten van te kalkrijk water en bovendien houdt het de huid gaaf, jong en vooral zacht. Baden wordt een puur plezier en geeft je een gratis verjongingskuur!
En na het bad: de huid een hydraterende balsem geven, zodat die jong, mooi en gaaf blijft.
Een tip: Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Het natuurlijke extract van de plant Aloë Vera zal de huid teruggeven, wat het bad ervan weggenomen heeft: vocht en jeugd.
Je kan de Aloë Vera-crème van Ellen Dee gemakkelijk online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.