dec 3, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Eczeem: lastig, maar doorgaans onschuldig

De huid is het enige orgaan van het lichaam waarmee je open en bloot rondloopt. Bij wijze van spreken natuurlijk, want het grootste gedeelte van de huid wordt bedekt door kleding. Dat is zeker zo in de winter, hoewel we in de zomer lichter gekleed gaan, meer huidgedeelten aan de zon blootstellen, soms in badkleding rondlopen. Misschien daardoor dat we in het zomerseizoen minder last kunnen hebben van eczeem.

Hoe uit zich eczeem? Meestal begint het met jeuk, dan rode vlekken die kunnen migreren van de ene plaats op het lichaam naar de andere.

Je kan merken dat het verandert al naargelang het tijdstip van het jaar, het voedsel, of producten waarmee je in contact bent geweest. Meestal merk je dat je er in de winter meer last van hebt terwijl op plaatsen waar de huid gemakkelijker bezweet is, er ook eerder problemen ontstaan. Kunnen we met een zalfje de zaak behandelen of hoe pak je dat aan?

Het begint eigenlijk inwendig.

Huishoudproducten zoals afwasmiddelen en poetsmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken en eczeem doen ontstaan. De zon is meestal gunstig voor eczeempatiënten toch is er nog een aantal dat helemaal niet in de zon mag. Het komt er op aan de zure beschermmantel van de huid niet te beschadigen.

Flora

De huid vernieuwt zich continu. De huidgedeelten die we vandaag zien, werden een maand geleden geboren of aangemaakt. Eigenlijk wemelt het van de bacteriën op de huid. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Samen met gisten vormen ze het microbioom. Je kan het vergelijken met het microbioom in de darmen. De samenstelling van de bacteriën vormen de flora en die bepalen voor een groot stuk onze gezondheid. Dat is ook zo voor de huid: de huidflora kunnen we ze noemen. Je hebt dus wel degelijk invloed op die flora, zowel inwendig als uitwendig, door wat je eet, door wat je erop smeert, door invloeden van klimaat, lucht en zon en ook door wat je denkt. Dat laatste merk je doordat in geval van serieuze stress de nadelen van eczeem sterker worden gevoeld.

Eczeem uit zich meestal met jeuk en roodheid. Dat komt omdat er miniontstekingen op de huid voorkomen die de huidzenuwen prikkelen. Dat is de jeuk. Krabben geeft een paar seconden verlichting, maar helpt niet, integendeel, het kan de zaak verslechteren. Het is vervelend, maar eigenlijk onschuldig. Misschien is de oorzaak wel een allergische reactie, maar dat moet je uitzoeken door jezelf goed te observeren: wanneer treedt het op, hoelang duurt het en is er een bepaald ritme in de jeuk en het eczeem.

Zon en vitamines

Zon, vitamine A en vitamine D zijn goed voor de huid. Vandaar dat in het mooie seizoen minder huidziekten voorkomen dan in de winter. Te veel zon en te veel van deze vitamines zijn dan weer schadelijk. Van een gezonde dosering hangt dan ook de gezondheid af. Een stralende huid staat ook garant voor een complete gezondheid, want van de huid is heel wat aflezen. Op de huid zie je niet alleen wie iemand is, het behoort bij zijn of haar verschijning en persoonlijkheid, je kan er ook van afleiden HOE iemand is.

Die kwaliteit van de gezondheid kan je voor een belangrijk deel aflezen van de conditie van het grootste orgaan van het lichaam. Net zoals je dat bij dieren van de vacht kan zeggen of het beest zich goed voelt en ziek of gezond is, kan je ook van de conditie van de menselijke huid aflezen of iemand gezond is.

Een gezonde huid heeft voedsel nodig. Dat kan niet van buitenaf worden aangevoerd. Zuurstof en voedingsmiddelen worden via het bloed tot bij de huid gebracht. Een goede bloedsomloop is dus van essentieel belang ook voor de gezondheid van de huid. Een juiste zuurtegraad oftewel pH van de huid zal ook meehelpen om bacteriën op afstand te houden. We hebben er dus alle belang bij onze huid goed te verzorgen. Mensen met eczeem moeten zich dus eerst afvragen wat er inwendig schort, vooraleer ze naar het laatste noodmiddel grijpen en sterkwerkende zalven op de huid aanbrengen. Dit is slechts lapwerk dat niets verandert aan de oorzaak.

Verschillende lagen

De huid is eigenlijk het grootste orgaan van de mens. Het bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuidse cellen met de vetlaag. Zelfs de opperhuid bestaat al uit meerdere lagen. Die kan verhoornen en naar buiten worden afgestoten. Deze cellen vernieuwen zich voortdurend. De lederhuid is een heel dicht net van bindweefsel dat dooraderd is met bloedvaten en lymfekanalen. De vetweefselcellen zijn in de onderste huidlagen in druiventrosvorm aanwezig.

Huiduitslag merk je uiteraard altijd aan de hoornlaag van de opperhuid. Als er een te sterke verhoorning aanwezig is, vormen zich huidschilfers, de typische eczeemvormen. De oorzaken zijn talloos en daar moet men ook naar op zoek gaan wil men definitieve beterschap verwachten van een probleem dat heel veel patiënten ongelukkig maakt.

Moeilijk is het ook als de huidziekte plots opkomt en dan weer even plots verdwijnt… tenzij men een bepaald ritme kan ontdekken in de huiduitslag: bijvoorbeeld na het eten van chocolade, of aardbeien, of frieten. Er moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen eczeem en erytheem. Erytheem is een irritatie die zich voornamelijk kenmerkt door roodheid, zwelling, terwijl bij eczeem de puistjes openbarsten en vocht vrijkomt.

Cortisonzalf als lapmiddel

Heel wat patiënten zijn geneigd meteen naar de cortisonzalf te grijpen. Ze verdrijven wel het verschijnsel, maar duwen het probleem naar binnen. Niet zelden ziet men dat met een dergelijke behandeling de patiënt astmatische reageert. Maar… velen hebben liever dat nog, dan dag en nacht te moeten krabben. Stopt men met de zalf, dan duikt het oude probleem opnieuw op. Beter is het samen met de arts na te gaan waar de oorzaak ligt. Als het in het voorjaar optreedt, is er veel kans dat een allergische reactie op voedsel de oorzaak is. Ga na of bij het eten van aardbeien of een ander soort voedsel de kwaal ontstaat of erger wordt. Laat ook uitzoeken of het probleem enkel aan de handen, of het gezicht, of de geslachtsorganen of op andere plaatsen optreedt.

Erytheem aan de geslachtsorganen wordt meestal veroorzaakt door waspoeders of wasverzachters waarmee in wasmachines gewassen wordt, terwijl die er onvoldoende worden uit weggespoeld. Een naspoelbeurt méér geven is de oplossing. Ook op andere plaatsen van het lichaam, zoals de rug, de buik, de ceintuur kan het wasmiddel er voor iets tussen zitten. Ondergoed dubbel laten uitspoelen! Draag ook enkel ondergoed of lingerie in natuurlijke vezels, zodat de huid kan ademen en vocht kan afstaan zonder dat de huid geïrriteerd wordt.

Treedt de huidaandoening vooral aan de handen op, dan moet je nagaan of je niet met agressieve stoffen werkt. Het is bekend in de drukkerswereld, de verfindustrie, garages en servicestations.

Ziekte van huisvrouwen

Maar ook de huisvrouw kan met het probleem geconfronteerd worden als gevolg van een sterke ontvetting van de huid op de handen. Door sterke detergenten waarmee ze de afwas doet, wordt het huidvet te fel verwijderd. De huid wordt droog, waardoor schadelijke stoffen makkelijker in de huid kunnen binnendringen. Men kan beter gummihandschoenen dragen om het keukenkarwei op te knappen. Sommigen zijn ook allergisch aan chroom en nikkel en moeten contact met deze stoffen vermijden. De huid deppen met citroensap of appelazijn kan de zure beschermmantel herstellen en de kwaal in vele gevallen snel genezen. Maar voorop staat dat de oorzaken moeten worden vermeden.

En voor de dagelijkse verzorging kan je beste gebruik maken van een crème op basis van natuurlijke ingrediënten.

Een Tip: Huidverzorging-crème met panthenol (provitamine B5) van Ellen Dee. Een natuurlijke basisverzorging voor de hele familie, in het bijzonder voor de droge, ruwe en schrale huid. De crème werkt op de huidstructuur en helpt bij kleine huidbeschadigingen, maar is ook geschikt voor de bijzonder droge huid, bijvoorbeeld bij de voeten, handen en ellenbogen zoals bij eczeem. Ze verzacht en kalmeert de huid, helpt de huid om vocht vast te houden en vult de vochtopslag aan.

Je kan de huidcrème met panthenol van EllenDee voor de basisverzorging van de huid bestellen op www.almed.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer