nov 28, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt.

Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je immuniteit te versterken, kun je die best vermijden.

Het is haast een jaarlijkse gewoonte geworden, bij het naderen van de winter, tot bij het begin van de lente, net op het moment dat de weerstand van de meeste patiënten wat verzwakt is: gesnotter, hoesten, rauwe keel, stem voor de helft kwijt en een doodmoe gevoel, als had je lood in de benen en bij sommigen komt daar bovenop ook hoofdpijn en diarree bij. En bij heel wat mensen slaat dan nog de onzekerheid toe: “het zal toch geen covid zijn, hopelijk”. Wat moet je doen, gauw naar de dokter en vragen om antibiotica?

Geen antibiotica graag!

Als je een wijze arts hebt, zal hij eerst nagaan wat het probleem is en het voorschrijven van antibiotica zo lang mogelijk uitstellen. Die antibiotica zullen zeker niet op het voorschrift komen als de arts vaststelt dat het om een virale aandoening gaat en die kans is heel groot. Er bestaan trouwens honderden rhinovirussen, dat zijn allemaal verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. En dan hebben we het nog niet over griep, covid of andere besmettelijke aandoeningen. Mar de conclusie is eensluidend voor al deze aandoeningen: Antibiotica hebben geen zin, helpen niet en bovendien worden ze op termijn gevaarlijk en richten zich tegen de mens zelf!

Nieuwe pandemie in de maak

Als de remedie erger wordt dan het probleem, dan heb je een dubbel probleem: de kwaal wordt niet opgelost en het middel maakt je zieker, meer zelfs, het ondermijnt je weerstand en vanwege de resistentie is het gevolg dat het voor ernstige aandoeningen waarvoor de antibiotica wel nuttig zouden zijn geweest, helemaal niet meer helpt. De bacteriën hebben zich sterker gemaakt, zijn weerbaarder geworden, kortom ze zijn resistent aan het middel dat hen eigenlijk had moeten liquideren.

Daarvoor wordt nu door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) streng gewaarschuwd. Als we zo doorgaan dan sterven over tien à twintig jaar meer mensen door antibiotica dan er ooit gestorven zijn aan besmettelijke ziekten zoals griep, covid of welke aandoening dan ook. Trouwens tegen griep en covid helpen helemaal geen antibiotica, want deze problemen worden namelijk veroorzaakt door virussen, terwijl antibiotica enkel doeltreffend zijn tegen bacteriën, dat zijn ziekteverwekkers van een heel andere orde.

Elke dag honderd doden

Stel je voor dat elke dag honderd doden zouden sterven als gevolg van een medicijn. Zou het verstandig zijn dat middel te verbieden? Het is als het verhaal van de slang die haar eigen staart opeet, want elke dag sterven inderdaad honderd patiënten in Europa alleen al, als gevolg van het antibioticagebruik. De bacteriën waarvoor de antibiotica werden ingezet, zijn volkomen resistent geworden. Het helpt dus niet meer.

Het is trouwens een vraag die alle patiënten op de operatietafel gesteld krijgen: ”Hoe heb je in het verleden gereageerd op antibiotica”.

Een echt zorgelijke situatie. Medi-Quality berichtte erover en stelt dat de Europese gezondheidsdienst dit beschouwt als een zeer onrustwekkende trend.

Opgelet in ziekenhuizen

Bovendien vermeldde het Europees Centrum voor ziektepreventie en ziektecontrole dat het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van antibioticaresistentie schrikbarend toeneemt. Dat brengt het jaarlijkse aantal slachtoffers dat in Europa overlijdt aan gevolgen van een infectie waartegen geen antibiotica meer helpen op 35.000 à 40.000 slachtoffers.

Oorzaak is het misbruik van antibiotica en vooral van breed-spectrumantibiotica waar veel ziekenhuizen zich schuldig aan maken. Ze willen natuurlijk op zeker spoelen en voorkomen dat na operatieve ingrepen de patiënten het slachtoffer zouden worden van gevaarlijke besmettingen. Maar het middel keert zich tegen de ziekenhuizen en zelfs tegen de maatschappij, zodat bijna over een nieuwe pandemie mag worden gesproken. Vooral de Gram-negatieve kiemen zoals Klebsiella en Acinebacter worden resistent. Op tien jaar tijd is de resistentie bijna verdubbeld. 

Onwetendheid

Artsen weten het natuurlijk wel, maar zijn ofwel zelf het slachtoffer van hun gewoonten, van hun vriendschap met medische vertegenwoordigers, of worden charmant omgepraat door de patiënt zelf, maar… antibiotica helpen totaal niet tegen virussen. Bijna de helft van de Belgische bevolking weet dat ook niet en kent zelfs het verschil niet tussen bacteriën en virussen en zeker niet de manier van besmetting en de reactie van het lichaam.

Toch zijn antibiotica in gevallen van ernstige bacteriële infectie van kapitaal belang, maar slechts een kleine minderheid weet dat om werkzaam te zijn er geen misbruik mag aan voorafgaan. Resistentie is het ergste wat in bepaalde gevallen een patiënt kan overkomen. Vandaar de tienduizenden doden jaarlijks in Europa alleen al.

Veel mensen slikken jammer genoeg op eigen houtje een antibioticum dat voor een ander gezinslid werd voorgeschreven. Er wordt te vaak van uitgegaan dat het een panaché is die snel en efficiënt werkt tegen allerlei ongemakken en ontstekingen. Of soms wordt een antibioticum van een vorige behandeling opnieuw gebruikt. “Het restje kan altijd nog van pas komen”.

Dramatisch

Antibiotica worden trouwens onder verschillende vormen aangeboden zoals zalfjes, poeders, drukouwels. Een aantal daarvan zijn in sommige landen zoals in Frankrijk zonder voorschrift verkrijgbaar. Het is absoluut af te raden, zelfs te mijden om op eigen houtje antibiotica onder welke vorm dan ook te gebruiken. Als ze nog werken liquideren ze weliswaar bacteriën, maar ook de goede en vitale bacteriën. Na een antibioticakuur ontstaat daardoor dikwijls diarree, een darmaandoening, een verminderde weerstand. Het kan weken, zelfs maanden duren vooraleer het lichaam zich daarvan heeft hersteld. Het Europees Geneesmiddelenagentschap is er niet gerust in en schetst een somber beeld van de toekomst. Als de trend zich zoals vandaag doorzet, dan sterven over vijfentwintig jaar evenveel mensen als de gehele bevolking van België: meer dan tien miljoen slachtoffers per jaar!

Aanval op de darmflora

Antibiotica zijn ontworpen om bacteriën te liquideren. Het probleem is dat ze niet erg selectief zijn, want ze hebben het evengoed op de noodzakelijke en goede bacteriën gemunt. Die huizen in ons darmstelsel en bepalen de gezondheid van de darmflora. Wie gezonde darmflora heeft, bezit ook een sterke immuniteit. Die vijftien kilogram bacteriën kunnen beslissen over ziekte en gezondheid, over leven of dood. Als we de antibiotica daarvoor vrij spel geven, zijn we niet goed bezig.

Ook het wereldvermaarde blad “Nature” schetste een somber beeld van de toekomst en hekelde de multi-resistentie van bacteriën tegenover antibiotica.

Ook de WHO riep de internationale gezondheidsverantwoordelijken op om de medici overal bewust te maken van de problemen en sprak over een “stille pandemie” die zich geruisloos maar efficiënt en dodelijk aan het uitbreiden is.

Hoe pak je het aan?

  • Slik nooit op eigen houtje en zonder voorschrift antibiotica
  • Laat je arts eerst nagaan of er geen andere uitweg is dan het voorschrijven van antibiotica.
  • Maak je darmflora gezond en geef ze voedsel dat daarvoor geschikt is.
  • Mijd geraffineerde kost, junkfood, tabak, alcohol.
  • Maak gebruik van gefermenteerde voeding (zuurkool, yoghurt enz…)
  • Eet meer groenen en fruit en mijd snelle suikers.
  • Beweeg dagelijks.
  • Maak gebruik van natuurlijke middelen.

Een tip: Gebruik goede bacteriën om je darmflora te versterken.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je darmflora en je immuniteit zullen tevreden zijn, de bacteriën niet en… dat is de bedoeling.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer