okt 4, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stijve nek: warmte en Curcuma helpen snel

Er is haast niemand die nooit rugklachten heeft gehad, of stijfheid van de spieren in de hals, problemen met de schouders, of al eens een stijve nek heeft. We hebben ook meestal een totaal onnatuurlijke houding: op kantoor, in de auto, aan de studietafel, voor televisie, zelfs voor onze ontspanning. We liggen graag languit gerekt in de luie zetel, zelfs terwijl we tv kijken of de iPhone of smartphone hanteren en dat kan uren duren. We zijn ons meestal niet bewust van de oncomfortabele houding en van het resultaat dat daaruit voorkomt voor rugspieren, het skelet en de nek. Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken van nekklachten. Gewoonlijk gaat het probleem vanzelf na een paar dagen over.

Het kan zelfs al op zeer jonge leeftijd toeslaan, zeg maar tussen de zestien en de twintig jaar. Het is dan meestal het gevolg van verkrampte spieren, van verzuring en een enkele keer is er iets ernstigs aan de hand, n.l. hersenvliesontsteking, maar gelukkig is dat een grote uitzondering, een uiterste zeldzaamheid.

De oorzaak moet dus gewoonlijk op een andere plaats worden gezocht en daar kunnen we best gelukkig mee zijn.

Nekklachten komen veel voor, zelfs onder jonge mensen. Een stijve nek is een bijzonder pijnlijke aandoening. Warmte onder allerlei vormen is er goed voor. En Curcuma zal je snel van het probleem afhelpen.

Meer rugpijn dan nekklachten?

Rugpijnen komen vooral voor als gevolg van onze moderne werk- en leefwijze. De behandelingen ervan zijn legio: chiropraktijk, fysiotherapie, massage, oefeningen, ostheopatische manipulatie, inspuitingen allerhande, zelfs heelkundige ingrepen. Nekklachten komen haast evenveel voor en toch wordt er veel minder aandacht aan geschonken.

Men beschouwt het meestal als een vervelend probleem van voorbijgaande aard, en dat is het gewoonlijk ook. In ernstige gevallen zal men een arts opzoeken om het bevrijdende spuitje te krijgen dat de patiënt moet verlossen van de pijn. Die pijn kan bijzonder erg zijn, de minste schok of beweging kan een marteling zijn. Dit probleem is niet enkel gereserveerd voor patiënten op leeftijd, zelfs zeer jonge mensen hebben er al mee te maken. Maar als het optreedt wat kan je er dan best mee doen?

Ook bij hersenaandoening

Nekkramp kan optreden ten gevolge van verschillende aandoeningen en mag niet verward worden met de stijve nek die soms ook wel eens – zij het verkeerdelijk- torticollis wordt genoemd. Nekkramp kan optreden als gevolg van spijsverteringsstoornissen, een lever- en galaandoening, zelfs een beginnende meningitis kan zich aankondigen met nekkramp en een stijve nek. Ook voortdurende stress en houdingsfouten zijn oorzaak van nekklachten.

Het is dus van belang dat de arts een goede diagnose stelt vooraleer met een behandeling kan worden begonnen. Vooral als de kwaal bij kinderen optreedt, is het nodig dat een arts wordt ontboden om zekerheid te hebben dat het om geen ernstige aandoening gaat. De echte torticollis is een probleem dat bij de geboorte ontstaat en berust op het ontstaan van bindweefsel vorming in de sternocleidomastoideus, die we gemakkelijkheid halve de halsspier zullen noemen. De spier is te kort waardoor het hoofd opzij wordt getrokken en naar voren kantelt. De behandeling bestaat uit een chirurgisch ingrijpen, waardoor de spier wordt losgemaakt van haar inplanting op het borstbeen en het sleutelbeen. Het is van belang dat deze operatie tijdig gebeurt, anders kan misvorming ontstaan en zelfs een vreemde gelaatsuitdrukking er het gevolg van worden. Verschillende aandoeningen van de halswervelzuil worden ook verkeerdelijk als torticollis beschouwd, waarvan de bekendste de stijve nek is.

Warmte is goed

De acute stijve nek is een bijzonder hinderlijke en pijnlijke aandoening. De oorzaak hiervan moet gezocht worden in een overrekking van de nekspiervezels. Het kan dus al optreden als gevolg van turnoefeningen, het heftig draaien van de hals, het forceren van de halsspieren. Maar ook koude kan onrechtstreeks aan de basis van het ongemak liggen. Men begint te turnen zonder voorafgaandelijke opwarming, een roloefening, een te heftige beweging met het hoofd ’s morgens na een koude op de spieren en men heeft het zitten.

Rust en warmte zijn de beste remedies. Je kan de zaak verzachten en dus genezing bespoedigen door alle vormen van warmte toe te passen: massage van de halsstreek, toepassing van verwarmende zalven, hete kruik in de nek, langdurig onder de warme douchestraal staan en terzelfder tijd met de hals de spieren soepel maken; een infraroodlamp, een saunabeurt. Ook chiropraktijk wil wel eens helpen, omdat op die wijze het skelet in zijn fysiologisch juiste positie wordt gedwongen. Ook met neuraaltherapie kan heel wat worden bereikt. Maar als de spieren zijn aangedaan, helpt alleen tijd, rust en warmte. Wees dus voorzichtig met heftige spierbewegingen, vooral ’s morgens als je uit bed stapt en de spieren nog onvoldoende doorbloed zijn. Hetzelfde als je kou hebt gevat of lange tijd in de kou hebt gestaan. Datzelfde syndroom doet zich voor als je met je autoruit open hebt gereden: spieren afgekoeld, kramp erin, een heftige beweging en de zaak zit vast voor een paar dagen. Niets ernstigs dus, wel pijnlijk. Je kan alleen proberen het te voorkomen.

Curcuma helpt

Vooral als je een dagje ouder bent moet je voorzichtiger zijn. Artrose, osteoporose of een nekhernia kunnen de zaak verergeren. Vaak is verzuring een van de oorzaken. Alkaliserend voedsel is dan de redding: meer groenten en vruchten, minder vlees, minder suiker (liever geen) best volkoren en geen alcohol. Eet liever eens vis, vanwege de Omega-3 vetzuren. En doe oefeningen, maar denk eerst aan een opwarming van de spieren.

Wat kan je doen?

  • Voorzichtig rollen met het hoofd, terwijl de nekspieren maximaal uitgerekt worden.
  • Hals voorover, achterover en zijwaarts kantelen.
  • Alle ontspanningsoefeningen zijn goed, ook dansen.
  • Een warm bad en een warmtekussen met kersenpitten kunnen wonderen doen.
  • Heb je de ruimte, denk aan een infrarood-sauna.
  • Ga geregeld wandelen. Dat gebeurt wel met de benen, maar het ontspant en je gaat een fysiologisch correctere houding aannemen.
  • Heb je bureauwerk, sta dan elk uur voor minstens vijf minuten op en doe wat oefeningen.
  • Voorkom en behandel stress en slaap voldoende op een relatief harde matras en… een goed hoofdkussen.
  • Denk aan Curcuma, omdat dit ideaal is tegen ontstekingen en pijn van spieren en gewrichten.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Je halsspieren zullen nog nooit zo soepel hebben aangevoeld!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer