Misschien heb je het ook al meegemaakt: plots loopt je kelder onder water, of staat de keukenvloer helemaal nat, of loopt de lavabo oftewel de wastafel over, of loopt het afvalwater van de wasmachine niet meer door? Dat zijn dingen die dagelijks gebeuren en veroorzaakt worden door slecht onderhoud van de afvoerbuizen, of een sifonput die verstopt raakt en waar je niet meer bij kunt. Dat is uiteraard hoogst vervelend, want soms is de verstopping zo erg dat je er de brandweer moet bijhalen om de kelder leeg te hozen of te pompen.
De oplossing ligt gewoon in de preventie. Om te beginnen moet je nagaan of je sifonputten bereikbaar zijn. Is dat niet het geval, dan moet je die laten verplaatsen, of ervoor zorgen dat er tenminste een deksel is waar je bij kan zodat je zelf met een rioolrat en een hogedrukreiniger de boel kan ontstoppen of er een gespecialiseerde firma kunt bijhalen. Elk afvoerputje zou eigenlijk bereikbaar moeten zijn, want daar hoopt het vuil zich op en kan de boel blokkeren.
Zuiveringszout oftewel natriumbicarbonaat kan samen met azijn een wondermiddel zijn om een verstopte afvoer of leidingen weer open en schoon te maken. Het is tegelijk ideaal om waspoeder te sparen en de was toch mooier en hygiënischer te maken.
Doorgaans ligt de oorzaak bij een mengeling van keukenafval, etensresten en detergent gebruikt in de keuken, de vaatwasser en vooral de wasmachine. Daar komen dan ook nog eens vezels van kleding bij en korrels van voedsel of verpakking van groenten en vruchten. Dat alles maakt een koek die de aflopen kunnen verstoppen, maar ook de sifonputten afsluiten. Het gevolg: het water kan niet meer weg. Dan ben je gelukkig als het afvoerputje bereikbaar is en de put kan worden leeggepompt of leeggeschept, en hetzelfde met de sifonput. Dat is eigenlijk een geurafsluiter dat gebaseerd is op het principe van de communicerende vaten: het water in kokers die met elkaar in verbinding staan, zal altijd op hetzelfde niveau komen. Maar als zich op de bovenlaag een harde koek vormt, is dat niet meer mogelijk en wordt de afvoer van het water belet.
Preventie is hier het toverwoord. Om te beginnen wordt vaak te veel detergent of waspoeder gebruikt in de wasmachine. Doorgaans volstaat de helft en dat is zeker het geval als je de wastemperatuur verhoogt. Het wasgoed zal zuiverder zijn en hygiënischer en bovendien volstaat de helft van het waspoeder of de was-gel. Vooral waspoeder heeft de neiging om zich aan andere stoffen te binden zoals elementen in het afwaswater van de keuken. Er komen brokken in de leidingen en de putten die er uit zien als piepschuim en die je echt mechanisch moet verwijderen: met een schop, met hoge druk, met de hand.
Probeer eens wat minder waspoeder te gebruiken, laat een hogere temperatuur het werk doen en bovendien mag je niet vergeten dat de was vooral schoon worden gemaakt door het draaien van de wastrommel en het feit dat het wasgoed tegen elkaar wrijft. Op die manier werd trouwens vroeger met de hand en een wasbord gewassen.
Als je minder waspoeder gebruikt, dan kan je de was toch heerlijk laten ruiken door gewoon witte azijn in de wasmachine te doen. De was zal zuiverder zijn, met minder waspoeder en zal heerlijk ruiken en… de leidingen raken niet zo gauw meer verstopt.
Hoe kan kun je dan de leidingen weer open maken? Met hoge druk als je dat hebt, maar ook gewoon door ’s avonds wat bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat in het roostertje te kappen en er een flinke scheut gewone azijn aan toe te voegen. Het geheel zal wel bruisen, maar dat is ongevaarlijk. Daardoor zullen de leidingen weer opengemaakt worden zonder gevaarlijke chemicaliën.
Je mag die natriumbicarbonaat niet meteen mengen met azijn, anders begint het al te bruisen vooraleer je het gebruikt hebt. Eerst het poeder in de afvoer en dan pas de azijn er achteraan. Je wasmachines zelf zoals de rubberen dichtingsring rond het venster kun je ook regelmatig schoonmaken met azijn. Het ontkalkt en maakt proper en is hygiënisch, goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Op die manier zal je veel ellende kunnen voorkomen.