dec 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vitamines om langer en gezonder te leven

Veel mensen staan er niet bij stil, maar de voeding is niet meer wat ze zou moeten zijn: lekker, maar vooral ook gezond. Zo zijn veel huismoeders ervan overtuigd dat het gezin, en de kinderen gezond voedsel voorgezet krijgen, terwijl er eigenlijk een vitaminetekort ontstaat. Ze schrikken dan ook als de huisdokter aan de kinderen vitamines voorschrijft, want “we eten toch gezond”….

Kinderen eten niet graag rauwkost en zijn meestal ook niet dol op fruit en het is dan ook niet te verwonderen dat er tekorten ontstaan, vooral ook als er veel gesuikerde producten worden gegeten.  Dus kan het gebeuren dat er een vitaminesgebrek ontstaat dat men precies daarom altijd moe is, zich moeilijker kan concentreren en regelmatig verkouden is. Wat is eraan te doen?

Het klinkt verwonderlijk, maar heel wat mensen hebben inderdaad last van vitaminetekort, ondanks het feit dat nooit voorheen zoveel fruit en groenten de winkelrekken sieren. Schuld daaraan hebben niet enkel onze voedingsgewoonten, want fastfood bevat doorgaans te veel vet en suiker en te weinig vezels en vitamines, en anderzijds zijn onze gewoonten van dien aard dat we meer vitamines nodig hebben dan we tot nog toe hebben aangenomen: sporters, ouderen, rokers, mensen die voortdurend onder stress moeten werken en leven en zwangere vrouwen hebben soms meer vitamines nodig dan normaal in ons voedingspakket voorradig is. Zeker ook in tijden van grote besmettingen zoals nu met corona.

Veel mensen en ook kinderen hebben een tekort aan vitamines zonder het te weten. Ze zijn niet goed beschermd en ze functioneren niet optimaal!

Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de bevolking een of andere vorm van vitaminetekort heeft. Er zijn risicogroepen bij wie dit te kort meer uitgesproken is. Zo lijken rokers een absoluut tekort aan vitamine C te vertonen. Deze sterke antioxidant zou hen nochtans goed van pas komen als extra bescherming tegen hart- en vaatziekten en kanker. Natuurlijk zijn de typische gebrekziekten door vitaminetekort zoals scheurbuik (door een tekort aan vitamine C) niet meer op grote schaal van toepassing voor de bevolking. Lichtere vormen waarbij de eigenschappen niet zo duidelijk zijn, daarentegen wel. Als zo’n tekort jarenlang ongemerkt blijft aanslepen, kan de gevreesde ziekte nummer één toeslaan: hart- en vaatproblemen en… ook kanker.

Niemand legt echter gemakkelijk de link tussen algemene vermoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan fitheid, gebrek aan concentratievermogen, gebrek aan alertheid en zin om erin te vliegen en anderzijds een licht vitaminetekort. Toch is het mogelijk om die tekorten ook al via een eenvoudig bloedonderzoek vast te laten stellen. Want niet altijd zijn meteen de oorzaken duidelijk voor de patiënt. Vermoeidheid en lusteloosheid kunnen ook al het gevolg zijn van een tekort aan slaap, door te veel stress op het werk, door emotionele problemen tussen de partners of met de kinderen. Een onderzoek bij de arts kan hierover klaarheid brengen.

Extra vitamine C ofwel door meer vruchten te eten – vooral kiwi’s, want die bevatten driemaal meer vitamine C dan citroenen – ofwel door extra vitamine C te slikken, of beter nog beide systemen toe te passen, kan daar snel iets aan verhelpen.

Gevaarlijke groepen

Er is vaak niet enkel een tekort aan vitamine C, want ons voedingspakket is samengesteld op basis van de smaak en niet op grond van gezondheidsoverwegingen. Veel kinderen hebben ook een tekort aan vitamine D, (zeker in coronatijden) terwijl heel wat jonge vrouwen best wat foliumzuur, (vitamine B) kunnen gebruiken en zeker als ze moeite hebben om zwanger te worden.

Uiteraard is de leeftijd en de leefwijze van belang voor het bepalen van de hoeveelheid vitamines, of de tekorten. Rokers hebben allemaal een tekort aan vitamine C. Zij zouden dus de eersten moeten zijn om meer fruit te eten. Het is precies die groep die het minst fruit eet, want het smaakt veel minder als je rookt. Zij lopen dubbel gevaar. Rokers ontbijten ook minder: een kop koffie, een croissant of een klein broodje en natuurlijk de onvermijdelijke sigaret. Hun gezondheid loopt groot gevaar. Ondanks het feit dat roken op zich al levensgevaarlijk is, leiden rokers ook een absoluut onveilig leven doordat ze minder gezond eten, geen regelmaat hebben bij het eten en zelden bewegen, laat staan aan sport doen.

Veilig

Vitamine C is de meest populaire vitamine. Ze zit in alle groenten en vruchten. Je kan er eigenlijk niet mee overdrijven. Vitamine C is een sterke antioxidant, het gaat veroudering en ziekte tegen. Het wordt ook aan heel wat voedingsmiddelen als bewaarmiddel en tegen bederf toegevoegd. Zelfs bereid vlees zoals charcuterie bevat vitamine C als extra bewaarmiddel, naast andere zuren zoals wijnsteenzuur bijvoorbeeld. Er zijn vitamines die helemaal niet, of slechts in beperkte mate aan voeding mogen worden toegevoegd, omdat overdosering wel gevaarlijk kan zijn. De vitamines A, D en foliumzuur mogen niet in onbeperkte mate worden toegevoegd. Naast het feit dat ze schade kunnen aanrichten is voor sommige producten nog niet duidelijk of hoge dosering wel extra winst voor de gezondheid oplevert. Vandaar dat het nuttig is voedingssupplementen altijd onder dokterstoezicht te nemen. Ouderen bijvoorbeeld hebben wel meestal vitamines- en mineralentekort, maar op eigen houtje B12, vitamine A en D slikken kunnen de ongemakken waartegen de producten genomen worden, ook precies vergroten.

Ouderen moeten zichzelf observeren

Bij het ouder worden neemt de behoefte aan energie af, maar niet aan vitamines en mineralen. Bij de samenstelling van hun voedingspakket zouden 60- en 70-plussers dan ook alert moeten zijn: minder transvet, minder geraffineerde koolhydraten, maar meer vitamines en mineralen: groenten en vruchten komen dus op de eerste plaats. Voor tekorten kunnen zij een beroep doen op supplementen, maar best in overleg met de arts.

Zo is het bekend dat bij de ouderen het vermogen om vitamine D uit het zonlicht aan te maken afneemt. Dus kan een gecontroleerd supplement nuttig zijn. Levertraan is een goede leverancier. Maar een goed supplement is ook interessant, zoals vitamine D van Fytobell. Ouderen moeten ook zichzelf goed observeren, omdat de extra signalen die ze van het lichaam nodig hebben niet altijd tijdig komen: zo neemt het dorstgevoel bij ouderen snel af, waardoor ze minder gaan drinken, maar dan ook snel last hebben van dehydratatie zonder dat ze het merken. Niet enkel een blaasontsteking kan daardoor gemakkelijker opzetten, maar ook hoge bloeddruk is op die manier niet denkbeeldig. Goede leefgewoonten zijn bijzonder na te streven met een regelmatige leefregel en een gezonde gewoonte die men van in de jeugd heeft aangeleerd en gevolgd.

Ouderen hebben doorgaans ook een calciumtekort. Het gebruik van zuivelproducten is in deze leeftijdsgroep niet erg populair. Bovendien hebben velen er schrik van omdat ze denken hun cholesterolspiegel te verhogen. Gefermenteerde melkproducten en vooral geitenkaas zijn een interessante leverancier van calcium en als de zuivel gefermenteerd is levert die ook probiotica aan, heel goed voor gezonde darmflora. Op die manier zullen ze ook meer vitamine B12 naar binnen krijgen, een andere vitamine waaraan ouderen doorgaans een gebrek hebben.

Een tip: Ester C van Fytobell, de vitamine C die best absorbeert zonder maagklachten.

En vitamine D van Fytobell om het tekort aan zon te compenseren en je veiliger te stellen tegen besmettingen.

Ester C van Fytobell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Vitamine D van Fytobell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Of je kan zowel Ester-C als vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer