Er kan iets zwaar op je lever liggen, maar ook je maag kan tegensputteren. Wie heeft er nooit eens last van maagproblemen? Voedsel dat niet correct werd bewaard, te veel gegeten, te schrokkerig geweest, of gegeten in onrustige omstandigheden… of gegeten omdat het nu eenmaal moest op uitnodiging van familie of vrienden die de feestweken met grote volumes voedsel wilden aanpakken. Een feest kan op die manier ellendig evolueren.
Het overkomt iedereen wel eens. Dat voedsel niet goed bekomt, dat je zure oprispingen krijgt of maagpijn na de maaltijd. Daar bestaan verschillende middelen voor: van alkaliserende zouten tot protonpompremmers. Daar moet je wel mee uitkijken en nooit zonder doktersadvies experimenteren, want sommige dingen kunnen op termijn schadelijk zijn.
Gelukkig is de natuur intelligenter ontworpen en kunnen we meer vertrouwen stellen in de remedies die ons aangereikt worden door de natuur, om de spijsvertering gemakkelijker te laten verlopen.
Je moet natuurlijk wel heel zeker zijn dat het over maagproblemen gaat, want veel mensen vooral ouderen klagen over last aan de maag, terwijl het eigenlijk hartproblemen zijn.
Een gerontoloog vertelde ons ooit: “als een oudere klaagt over last aan de maag, onderzoek dan zijn hart en als een jongere je consulteert voor hartklachten, onderzoek dan zijn maag.” Dat betekent dat er vaak verwarring is over de plaats en de wijze waar en waarop het ongemak ervaren wordt en de echte oorzaak ervan.
Maar we nemen aan dat het om echte maagklachten gaat en dat de patiënt dus last heeft met de spijsvertering. Ook een ontsteking van de maag valt daaronder, hoewel de laatste tijd verwezen wordt naar een bacterie als oorzaak: de helicobacter pylori. Merkwaardig is dan wel dat iedereen deze bacterie herbergt en er slechts een beperkt aantal mensen last van krijgt.
De immuniteit en de sterkte van de weerstand bepalen ook hier of je ziek wordt.
Last aan de maag kun je doorgaans voorkomen door een gezondere leefstijl:
- Rook niet en drink vooral ook geen alcohol, vooral geen spirits, jenevers, aperitieven enz.
- Vermijd stress, sterke koffie en zwarte thee.
- Eet langzaam en kauw grondig.
- Drink niet te veel tijdens de maaltijd.
- Doe iets aan je zwaarlijvigheid.
- Neem niet te veel medicijnen, en slik geen pijnstillers.
- Eet of drink nooit te hete spijzen en dranken, die kunnen de slokdarm blijvend beschadigen.
- Eet niet te veel soorten voedsel tegelijk, dat kan gisting veroorzaken.
- Rust wat na het eten en doe vooral dan geen zwaar werk.
- Eet veel groenten met vezels.
- Eet niet vlak voor bedtijd.
- Slaap voldoende en maak dagelijks een wandeling.
- Praat problemen uit.
- Neem een goed natuurlijk middel om de spijsvertering te bevorderen: munt, Nasturtium, mariadistel, bosbes, karwij zijn je bondgenoten voor een vlotte spijsvertering.
Een ideale tip: Nasturan van Fytobell met CNK-bestelnummer 2991-479 voor de apotheek.
Je kunt Nasturan van Fytobell ook bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Zo krijg je je maag onder controle.