apr 27, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Verwaarloosde griep gevaarlijk voor je hart

Het hart is toch wel een van de belangrijkste organen in het lichaam. Logisch dus dat iedereen bang is ooit een probleem te krijgen aan het hart. En toch is niet iedereen zo bedacht alle fouten die problemen veroorzaken uit de weg te gaan. Denk maar aan roken. Ondanks de enorme schade die tabak veroorzaakt, blijven velen hardnekkig doorgaan. Maar er zijn ook oorzaken van hartproblemen die veel onschuldiger zijn en waar je niet altijd vat op hebt. Kleine oorzaken, maar grote gevolgen zouden we durven zeggen.

Verkoudheid en hart

Wie heeft er af en toe eens geen verkoudheid? Vooral in de winter gebeurt het geregeld dat men te maken krijgt met verstopte neus, keelpijn, angina, ontsteking van het strottenhoofd of de stembanden met heesheid tot gevolg, en de bronchen. Hoest is één van de vele kenmerken van een verkoudheid. Daar kan ook nog griep bij komen, of alle vorige verschijnselen kunnen een begeleidend symptoom zijn van griep, waarbij ook nog koorts, zwakte, hartkloppingen en ademnood kunnen worden gevoegd.

Hartontsteking is een ernstige ziekte en moet onder dokterscontrole worden behandeld. Verwaarloos nooit griep of verkoudheid, er kan een hartontsteking door ontstaan.

Verkoudheid en zelfs griep worden niet altijd ernstig genomen. Het zijn problemen die je niet doodziek maken, maar je voelt je toch ook weer niet gezond genoeg om bergen te verzetten. Velen willen die bergen dan toch verzetten, ze gaan gewoon verder naar kantoor, doen hun zaken als tevoren of slepen zich op commando van de ouders ziek naar school. Niet verstandig!. Je kweekt geen zwakke kinderen door hen als ze ziek zijn van school thuis te houden. Blijf je ondanks alles toch druk bezig of jaag je de kinderen toch de weg op en naar school, dan kan een hartspierontsteking wel eens het gevolg zijn en dat is niet zo licht te nemen.

Hartdood bij jonge mensen

Artsen gaan er van uit dat de grootste oorzaak van hartdood bij jonge mensen, het gevolg is van een niet verzorgde of zelfs een niet opgemerkte hartspierontsteking. Plotse hartdood hebben we ook gezien in deze coronaperiode en vooral dan bij jonge mensen.

Ouders denken soms lichtzinnig dat een verkoudheid zichzelf geneest en een griep wel vanzelf overgaat. Dat is meestal waar. Tegen griep kan je niet veel beginnen, en antibiotica helpen al helemaal niet. Dat doet eerst en vooral meer kwaad dan goed want antibiotica hebben geen vat op virussen, daar kan enkel een goede immuniteit iets aan doen. Je kan dus maar beter geen nutteloos en niet-ongevaarlijk medicijn slikken, misschien heb je het ooit later voor een ernstiger kwaal nodig en dan heb je er misschien gewenning tegen opgebouwd, zodat het op dat moment niet meer werkzaam is.

Dat wil niet zeggen dat griep niet moet worden verzorgd. Rust is een eerste maatregel. Dat betekent in geval van griep bedrust en bij een ernstige verkoudheid is dat ook verstandig.

Bij griep en verkoudheid helpen nog best van al een zweetkuur, ondersteund met kruidenthee, vasten- en sapkuren. Van griep moet normaal op een paar dagen tot een goede week het ergste voorbij zijn.

Een verkoudheid ook. Duurt het langer en blijft de koorts hoog, dan moet je een arts raadplegen. Hartpatiënten, oudere mensen of in geval van een zwakke gezondheid moet je echt wel uitkijken.

Gevaarlijke hartontsteking

Complicaties van griep moeten niet worden onderschat. Net als bij acute gewrichtsreumatiek en angina kunnen deze virussen ook de hartspier aantasten en een zogenaamd endocarditis oftewel hartspierontsteking veroorzaken. Een levensgevaarlijke toestand, omdat op dat ogenblik de hartspier verzwakt is en een serieuze inspanning niet aan zal kunnen. Wordt het hart toch fel belast, dan dreigt plotse hartdood. Vandaar dat angina en acute gewrichtsreuma grondig moeten worden verzorgd en met griep en verkoudheid is dat ook het geval. Je mag niet het risico lopen op een hartspierontsteking. Zelfs als de ziekte gunstig evolueert, dan nog blijft het risico bestaan op een achterblijvend letsel aan de hartkleppen.

Soms kan ook het hartzakje, dat is het vlies dat de hartspier omgeeft, met vochtophoping tot gevolg. Er treedt dan hoge koorts op, kortademigheid, pijn achter het borstbeen, snelle pols, hartkloppingen en grote zwakte. Soms wordt dit verschijnsel zelfs verward met hartinfarct.

Koele kompressen op de hartstreek, maar geen ijs, rust en een koortsdieet kunnen verlichting brengen.

Volkomen rust

De symptomen van een hartspierontsteking zijn snelle pols, hartkloppingen, druk op de borst, een gevoel van enorme zwakte en snelle vermoeidheid. Men is eigenlijk tot niets meer in staat. Sommigen blijven doorgaan met sport, naar school fietsen. Dit kan fataal aflopen!

Bij het grootste deel van jongeren die sterven aan hartdood, is het probleem begonnen met hartspierontsteking. Het is nog gevaarlijker als de ziekte onopgemerkt blijft. Men heeft dus niet altijd hartkloppingen, of pijn in de borst. Een gevoel van grote vermoeidheid. Er compleet door zitten kan ook al een aanduiding zijn, vooral als dit volgt op een griep of een serieuze verkoudheid die moeilijk genas. Alertheid zonder overdreven paniek is gepast, want niet elke vermoeidheid is het gevolg van hartspierontsteking natuurlijk.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien percent van de hartdoden het gevolg is van een ontsteking van de hartspier. Het gebeurt wel meer dat een jongere die naar school fietst of aan sport doet, plots dood valt zonder dat die tevoren hartklachten heeft gehad. Of dat een jonge voetballer tijdens een sportwedstrijd plots als aan de grond genageld blijft staan en ter plekke bezwijkt: hartstilstand. Vermoedelijk is hier een ontsteking van het hart aan vooraf gegaan.

Het komt er dus vooral op aan verkoudheden en griep goed te verzorgen. Dat kan men best door rust, in ernstige gevallen beslist ook bedrust. Daarnaast geen vast voedsel innemen, beslist geen eiwitrijk voedsel en geen suiker of suikerhoudende producten. Als drank kan men best hete kruidenthee drinken om ook de nierfunctie te stimuleren en zweten in de hand werken: linde, kamille, guldenroede. Je vindt deze theesoorten in de kruidenhandel, reformwinkel of apotheek.

Een zweetkuur is ideaal. Vooral moet je koorts niet kunstmatig naar beneden halen als daar geen echte reden toe is. Koorts is een natuurlijk verdedigingsmiddel van het lichaam. Acute polyartritis moet je uiteraard ook grondig en snel behandelen om defecten aan de hartkleppen te voorkomen.

Van een griepje of een verkoudheid kun je dus wel ernstige gevolgen overhouden.

Organische hartgebreken

Misschien ben je al eens bij de dokter geweest om al dan niet vermeende hartklachten te laten onderzoeken, was je bang dat je een echte hartziekte had. Na het onderzoek kon de dokter je meestal geruststellen omdat zoals hij het uitdrukte „geen organische hartletsels konden worden gevonden.” Dat betekent dat de klachten niet van organische aard zijn, maar psychosomatisch. Het komt hierop neer dat er fysiek geen enkel letsel aan de hartspier zelf kon worden gevonden, maar dat het emotioneel, psychisch, „van de zenuwen” is.

Je kunt het zo vergelijken dat de motor van een auto perfect in orde is, maar toch stottert. In dat geval kan de brandstof of de injectie oorzaak zijn en niet een gebrek aan de motor.? Ook zo met het hart.

Het hart kan perfect gezond zijn, maar toch kan je je ernstig ziek voelen: hartkloppingen, een te trage of te snelle pols, ademnood en pijn in de borst. Als er geen organisch letsel is, kun je best je levensstijl onder de loep nemen en bijsturen. Positief denken is een eerste maatregel.

Jammer genoeg komen ook echte organische hartgebreken voor, een defect aan de hartspier zelf, of de bloedsomloop, of een hartklep. Ziekten die oorzaak kunnen zijn van hartgebreken zijn: angina of keelontsteking, gewrichtsreuma, slecht verzorgde griep, roodvonk, difterie, tyfus.

In veel gevallen zal een rustkuur je hart goed doen. Eigenlijk zou iedereen die in de stad woont en een druk werkmilieu heeft, geregeld tweemaal per jaar een korte vakantie moeten nemen in een aangename en gezonde omgeving. Niet alleen je hart, maar je complete gezondheid zullen er van profiteren.

Een tip om je hartspier te versterken: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kan Crataecin ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde