okt 7, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom je kinderen niet mag “vetmesten”

Mollig is in, tenminste als je het aantal zwaarlijvigen in de stad ziet lopen. Mollig is prettig en gezellig wordt ook gezegd, want het is belangrijker je goed in je vel te voelen, dan het ideaalgewicht op de weegschaal te bereiken. Maar… heb je er ook al bij nagedacht hoezeer zwaarlijvigheid op de gezondheid kan wegen?

Zwaarlijvigheid is een gesel van de moderne tijd. De tol aan de beschaving, teken van welstand en verveling, bewijs van te veel vrije tijd en te weinig lichaamsbeweging en tevens een aanduiding van een slechte motivatie en soms misschien van een zwak karakter. Het is in ieder geval een feit dat piekeren over een te hoog lichaamsgewicht de hoofdbezigheid is van de meeste dames tussen 45 en 65 jaar. Ze willen er allemaal wat aan doen, maar beginnen er amper aan, of laten het na een paar weken gewoon steken.

Sommigen worden gemakkelijker dikker dan anderen. Hoe kan dat toch? Veelal moet de oorzaak van vetzucht op latere leeftijd in de kinderjaren worden gezocht. Vetzuchtige kinderen worden ook gemakkelijker ziek.

Hoe komt dat toch?

Hoe komt het toch dat sommigen met weinig eten schijnbaar zo snel dik worden, terwijl anderen zich alles mogen veroorloven en nooit dik zullen worden? Een typisch verwijt dat heel veel wordt gehoord. De natuur is dus nooit eerlijk voor zichzelf, alleen voor die graatmageren die zich naar hartenlust mogen volproppen met al wat lekker is.

Er is natuurlijk wel iets van aan, dat sommigen gemakkelijker dikker worden dan anderen, maar de fout moet gewoonlijk toch bij zichzelf worden gezocht. Niemand is verantwoordelijk voor vetzucht, tenzij jijzelf. Wat doe je er dan aan? Niet eten, anders eten, meer bewegen? Het zit er allemaal wel een beetje in. Maar toch moet het worden gezegd: de oorzaak van vetzucht bij velen, zoniet bij de meesten, moet worden gezocht in de kinderjaren. Ouders die graag dikke mollige kindjes zien, straffen hun nakomelingen met een dik buikje dertig jaar later. Een natrap van een verkeerd voedingspatroon tijdens de jeugd. Kinderen per se mooi rond willen maken is de poort open zetten voor latere vetzucht en een hypotheek nemen op een korter leven met meer ziekten. De keuze ligt alleen bij jullie.

Kies niet voor mollige kinderen

Het is geen goed idee de kinderen te willen “vetmesten”. Ze zien er rond, mollig en gezellig uit, maar het hypothekeert hun later leven, want op termijn zullen ze minder gezond zijn en ongetwijfeld minder lang leven. Uit onderzoeken is inderdaad gebleken dat vetzuchtige kinderen gemakkelijker ziek worden. Niet alleen meer griepjes en verkoudheden (ze bewegen minder, zijn zwakker) maar – en dat is erger – ook meer het slachtoffer worden van hart- en vaataandoeningen, en zelfs kanker! Door wetenschappelijke onderzoek is ook aangetoond dat deze “zware” kinderen een kortere levensverwachting beschoren is.

Kinderen goed opvoeden

Eigenlijk mag het vetweefsel niet meer dan 16 tot 18 percent van het totale lichaamsgewicht bedragen. Het is niet eenvoudig dat percentage bij levende personen te becijferen, maar toch bestaan er eenvoudige technieken om uit te maken of iemand te dik is of niet. Algemeen wordt aangenomen dat men tien percent minder kilo mag wegen dan het aantal centimeter dat men langer is dan één meter. Iemand van 1,70 m bijvoorbeeld zou dan wat minder dan 70 kg mogen wegen. Bij vrouwen mag dat gewicht nog iets lager zijn om als ideaal te gelden.

Uiteraard zijn deze cijfers alleen van toepassing voor volwassen personen. Kinderen in ontwikkeling kunnen zich hierop niet baseren. Hiervoor moet men steunen op het uitzicht. Er zijn nu eenmaal ouders die graag mollige kinderen zien. Ze hebben ongelijk. Op die leeftijd wordt de wissel getrokken naar de toekomst.

Inmiddels is het duidelijk dat als kinderen tijdens de jeugd te veel eten of gedwongen worden te eten, uiteindelijk een te groot aantal vetcellen, oftewel mestcellen worden gevormd, de zogenaamde adipocyten.

Als hun aantal als gevolg van te veel eten tijdens de jeugd, steeds toeneemt, dan zal dit aantal gedurende heel het verdere leven groot blijven. Dat betekent ook dat deze volwassenen gemakkelijk zullen verdikken van zodra ze wat te veel eten. Deze volwassenen zullen heel hun verder leven niet alleen problemen hebben met hun gewicht, ook met andere moeilijkheden die daaruit voortvloeien. Dergelijke patiënten zijn trouwens veel gevoeliger voor suikerziekte, hart- en vaatziekten, problemen met de pancreas en kanker. Het dik zijn van een baby heeft dus niets te maken met gezondheid, het is alleen een opoffering van de gezondheid aan het uitzicht tijdens de kinderjaren.

Wat gebeurt precies bij vetzucht?

De adipocyten zwellen en vullen zich met reservevet. Oorzaak daarvan is voornamelijk overvoeding. Verhaaltjes over slecht werkende klieren en erfelijkheid zijn doorgaans naast de kwestie. Ze kunnen voorkomen, maar dat is slechts zelden het geval. Meestal is de overdreven eetlust erfelijk en daaruit volgt gewoon de flinke aangroei van vetcellen. Wie meer voedsel inneemt en meer calorieën opstapelt dan hij verbruikt zet de adipocyten tot activiteit aan. Gevolg: vetzucht.

Patiënten die een zittend leven leiden, hebben trouwens meestal de neiging meer te snoepen en te eten, al was het maar om de zenuwen te bedaren of een schijn van lichamelijke activiteit te hebben. Als ze geen spieractiviteit hebben, zetten ze maar de kauw- en slikspieren aan het werk.

Het overdadig eten en drinken, waarbij de alcohol meestal rijkelijk vloeit, is een kwaal die zich vaak manifesteert bij patiënten tussen de veertig en de vijfenzestig jaar. Dat is een leeftijd waarop men zich „geïnstalleerd” heeft in zijn bestaan en waarop men graag wil „genieten” van de geneugten des levens. Het is ook de leeftijd waarin de meeste hartinfarcten voorkomen.

Bij mannen zet overtollig vet zich voornamelijk af op de hals, op de borstkas en de buik. Bij vrouwen merk je dat het voornamelijk de borsten, de heupen, de bovenbenen en de billen zijn. Vaak wordt vetzucht verward met cellulitis. Dit is evenwel een onjuiste benaming omdat het hier alleen om een afzetting van vet gaat en niet om een ontsteking, wat bij cellulitis wel het geval is. De mannelijke vorm van vetzucht wordt de androïde vorm genoemd en bij vrouwen spreekt men van een gynoïde vorm. Beide vormen kunnen bij beide geslachten optreden. Zo is het mogelijk dat bij een man ook de heupen en de borststreek meer vetweefsel krijgt, en bij dames ook de buik en de halsstreek. Beide vormen komen gewoon door elkaar voor. Men mag natuurlijk vetzucht niet verwarren met een sterke spierontwikkeling. Wie twijfelt aan de oorzaak van zijn vetzucht kan altijd een bloedonderzoek laten toepassen om te zien of de endocriene klieren goed functioneren. Men kan door een onderzoek naar het cortisongehalte van het bloed en de uitscheiding van bijnierschorshormoon in de urine en het organisch gebonden jodiumgehalte in het bloed, samen met een encefalogram afleiden of er organische gebreken zijn. Tegelijk is het goed de bloedvetten te laten bepalen. Als de triglyceriden gestegen zijn, is er namelijk verhoogde kans op ziekten van de bloedvaten, de zogenaamde arteriosclerose. Vetzucht moet eigenlijk altijd worden behandeld, anders kan het tot serieuze complicaties leiden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer