jul 7, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Word mooi bruin in de zon, niet ziek!

Hoewel de zomer dit jaar lang op zich heeft laten wachten, hopen we toch nog onze verloren zonne-uren te kunnen inhalen. Velen kijken uit naar een mooie zomer in eigen land vooral omdat ze vanwege de corona niet zo ver willen reizen en geen risico’s willen lopen.

Zon betekent: goed humeur, geslaagde vakantie, minder problemen om de kinderen te entertainen, een gebruinde huid, een betere gezondheid, meer vitamine D en betere calciumabsorptie, maar… ook risico’s zoals zonnesteken, zonnebrand of op langere termijn huidkankers die zelfs dodelijk kunnen zijn.

Als de zon aan het firmament verschijnt, bereiken ons 4 soorten stralen: De gevaarlijkste zijn de UVC-stralen en die zijn dodelijk. Gelukkig beschermt de ozonlaag ons (voorlopig toch nog) tegen hun dodelijke kracht. Toch kunnen ze oogproblemen en levensgevaarlijke huidaandoeningen veroorzaken.

Aan de UVB-stralen heeft onze huid haar mooie, gebronsde tint te danken doordat ze de aanmaak van melanine aanwakkeren. Minder plezierig is dat deze stralen ons ook een zonnestreek en zelfs heuse brandwonden kunnen bezorgen.

Het is altijd nodig een beschermende crème met hoge factor te gebruiken, kwestie van veel ellende en vooral huidkanker te voorkomen.

Rimpels door UV-A

Van de UV-A-stralen heeft men lange tijd aangenomen dat ze onschadelijk waren. Dat is ijdele hoop, want de wetenschap weet intussen dat ze rimpelvorming in de hand werken, de huid snel doen verouderen doordat ze tot in de diepste huidlagen doordringen en dus de aanmaak van collageen en elastinevezels verstoren die voor de spankracht en de soepelheid van de huid zorgen. UVA-stralen brengen wijzigingen in de pigmentvorming teweeg en werken ook het ontstaan van huidkankers in de hand.

Het aangename warmtegevoel dat we tijdens het zonnen ervaren, is afkomstig van de infrarode stralen, die jammer genoeg ook verantwoordelijk kunnen zijn voor gesprongen aders en voor een zwaartegevoel in de benen. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een zonnecrème die, om goed te zijn, een uitstekende bescherming tegen de vier verschillende stralen moet bieden.

We hebben zon nodig

Het is duidelijk dat zonnen niet voorzichtig genoeg kan aangepakt worden. De voorgaande waarschuwingen betekenen echter niet dat je maar beter helemaal uit de zon blijft. We hebben het zonlicht immers nodig voor het omzetten van provitamine D in vitamine D, dat samen met calcium en fosfor voor sterke botten zorgt. Bovendien bevordert de zon de opname van zuurstof in ons lichaam, stimuleert ze de bloedsomloop en versterkt ze onze afweer tegen ziekten. Wie wil bruinen, moet daarbij in elk geval met de nodige doordachtheid en voorzichtigheid te werk gaan.

Dat betekent:

 • Vermijd langdurige blootstelling aan de straling.
 • Blijf tijdens de warmste uren van de dag uit de zon, d.w.z. tussen 11 en 16 uur. Geniet bij voorkeur van de zon tijdens de ochtenduren of in de late namiddag als ze haar stralen niet loodrecht naar beneden stuurt en de ultraviolette stralen met hun sterk bruinende werking in overwicht zijn.
 • Uitkijken met zonnen op een hagelwit strand, in de buurt van water, bij bewolkt weer of als het winderig is: dat zijn omstandigheden waarbij men zich vaak te laat realiseert hoe groot het effect van de zonnestralen is.
 • Wie in natte toestand bruint, loopt ernstig gevaar gedehydrateerd te raken of een zonnebrand op te lopen. Veilig zonnen is een expeditie die in 3 stappen ondernomen wordt. Daarbij is het van enorm belang dat niet één van die stappen wordt overgeslagen!

Eerste stap: de voorbereiding

 • a) Een tiental dagen voor je begint te zonnen, verwijder je alle dode huidschilfers met een daarvoor bestemde crème. Die tien dagen heeft de huid nodig om zich van dat proces te herstellen en een optimale defensie op te bouwen tegen het te verwachten zonnebombardement. Denk erom dat je voor zowel aangezicht als lichaam exfoliërende crèmes gebruikt die daar speciaal voor bestemd zijn. De crèmes mogen niet gebruikt worden op een puisterige of ontstoken huid, evenmin vlak voor een ontharing.
 • b) Je kan pas veilig zonnen als je weet welk huidtype je hebt. Bewoners van West-Europa behoren gewoonlijk tot een van de vier volgende types:

  huidtype 1: je hebt blond of hoogblond haar, hebt zelfs al last van zonnebrand als je je amper enkele minuten in de zon waagt en je bruint heel moeilijk of zelfs helemaal nooit.
  huidtype 2: je hebt donkerblonde of bruine haren, hebt na een tiental minuten zonnen al last van zonnebrand en je bruint matig.
  huidtype 3: je hebt donker haar, een huid die van zichzelf al lichtgekleurd is, je bruint normaal en je hebt pas na een 20-tal minuten last van zonnebrand.
  huidtype 4: je bruint heel snel en hebt zelden of nooit last van zonnebrand.
 • c) Informeer bij je huisarts of je geen medicijnen inneemt waarbij het beter is uit de zon te blijven.

Tweede stap: het echte bruinen

 • Kies bij voorkeur waterbestendige, hydraterende zonneproducten zonder parfum en emulgatoren (wordt beter verdragen door mensen met een gevoelige en allergische huid). Geef de voorkeur aan producten met zgn. „breedband”-filters, d.w.z. die zowel tegen UVB- als tegen UVA-stralen beschermen én die daarenboven liposomale zonnebescherming garanderen (dankzij de vooruitstrevende liposoom-technologie is het nu immers mogelijk de UVA- en UVB-filters in de liposomen te kapselen. Deze liposomen dringen tot in het diepste gedeelte van de hoornlaag door en bieden daardoor een langdurige bescherming tegen de stralen).
 • Smeer je minstens een halfuur voor het zonnen al met de beschermende crème in. Zo geef je het product de kans goed in je huid te dringen. Breng de crème meerdere keren per dag aan, zelfs als dat volgens de fabrikant niet nodig is omdat zijn producten volgens de allernieuwste formules zijn samengesteld.
 • Gebruik de eerste dagen een crème met een hoge beschermingsfactor, zelfs indien je een huidtype hebt dat zeer goed tegen de zon bestand is. Indien je een erg kwetsbare huid hebt, is het zelfs aan te raden een totale zonneblokker te gebruiken. Geleidelijk aan kan je overstappen op producten met lagere beschermingsfilters. Hou echter altijd een crème met hoge beschermingsfactor bij de hand voor extra gevoelige zones zoals rond de ogen, de neus, lippen, oren, oksels, nek, schouders, kniekuiltjes e.d.
 • Tijdens het bruinen valt het af te raden als onbeweeglijk in de zon te blijven liggen. Het is veel beter te bewegen. Loop rond, zwem of beoefen een strandsport. Op die manier stel je heel je lichaam aan de zon bloot en zal je dus vanzelfsprekend egaler bruin worden. Na elke zwembeurt moet je je huid grondig afdrogen want achterblijvende waterdruppels werken als brandspiegeltjes.

Derde stap: de nazorg

 • Neem een grondige douche om je huid van alle onzuiverheden te ontdoen en de kans te geven weer optimaal te ademen. Kies je douchegel met de nodige zorg: hij mag in geen geval agressieve bestanddelen bevatten.
 • Droog je lichaam na afloop zeer zorgvuldig af. Schenk de nodige aandacht aan plekjes als de knieholtes en tussen de tenen.
 • Behandel je huid vervolgens met een verzorgende, voedende en hydraterende, kalmerende après-soleil-crème.

Opgepast met kinderen!

Kinderen beneden de drie jaar horen nooit aan de zon te worden blootgesteld. Hun huid is nog te teer en te kwetsbaar. Hun talgkliertjes functioneren nog niet optimaal waardoor deze allerkleinsten ernstig gevaar lopen te dehydrateren. In de zon vertoeven kan wel liefst voor 11 en na 16 uur en op voorwaarde dat een aangepast product gesmeerd werd, het kind een T-shirtje draagt, ook een beschermend hoedje onder een lommerrijke parasol zit en altijd een fles mineraalwater bij de hand is.

Zonnesteek of verdachte huidvlekken

Als je ondanks al die voorzorgsmaatregelen toch een zonnesteek oploopt, ga je best gedurende lange tijd in een bad lauw water liggen. Is er slechts sprake van een lichte roodheid, dan smeer je achteraf je huid met een daarvoor bestemde, verzachtende crème in en blijf je het eerstvolgende etmaal uit de zon. Het kan zijn dat de zonnesteek ernstiger is, maar haal er dan een dokter bij. Drink in geen geval alcohol.

En controleer je huid geregeld op jeuk, vlekken, schilfers en donkere pigmenten. Een mooie zomer is een veilige zomer!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer