jun 12, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Nooit alcohol op een lege maag: je riskeert maagzweren!

Naast hoofdpijn is maagpijn wellicht de meest voorkomende ziekte. Pillen en ouwels die de brandende maag moeten blussen zijn er in alle maten en kleuren. En toch is maagpijn meestal gemakkelijk te voorkomen, want wie last heeft van zijn maag heeft gewoonlijk meer medelijden met zichzelf dan met zijn maag, want we behandelen de maag als een soort container waar alles tegelijk mag ingestopt worden, terwijl we er ons verder niet meer om bekommeren: zout, zoet, heet, koud, vet, zuur, aperitief, dessert, koffie, cognac… Het leven is lekker, behalve voor de maag, die wordt een slavenarbeider. Geen wonder dat ze af en toe protesteert: „Ik kan het niet meer aan”. Ze kan wel niet zuur kijken, maar wel zuur opbreken, oprispen. Ze zweert je levenswijze af: ze krijgt zweren.

Hoe merk je het?

Een maagzweer is eigenlijk geen zweer in de echte zin van het woord, maar een beschadiging van de maagwand, een soort verwonding, zeg maar. Je merkt aanvankelijk niets, tenzij vaak moeten opboeren en reflux na het eten van bepaalde spijzen of koffie. Je kan op de duur last krijgen van brandend maagzuur en je voelt je misselijk en krijgt last van aan opgeblazen gevoel. Sommigen mensen denken meteen aan een hartprobleem, maar er zijn wel duidelijke verschillen.

Heel wat mensen mishandelen hun maag. Ze proppen zich vol zonder er bij na te denken. Koffie is voor velen een probleem. Thee wordt meestal beter verdragen. Emotionele problemen slaan vaak op de maag. Probeer conflicten op te lossen en te eten in een aangename omgeving.

Ook medicijnen zoals pijnstillers kunnen oorzaak zijn van brandend maagzuur en maagzweren.

Bacteriën zoals de Helicobacter pylori kunnen er bij betrokken zijn. Sommige mensen vermageren ook door de maagzweren en voelen zich misselijk. Als er een maagperforatie is, ontstaat een levensgevaarlijke toestand en moet je meteen naar de spoed.

Echte mishandeling

De meeste mensen in de westerse cultuur mishandelen hun maag. Ze staan er niet bij stil wat er tijdens de spijsvertering allemaal gebeurt. En toch: als de maag goed functioneert en we geen last hebben van de spijsvertering, blijven we meestal helemaal gezond, want uiteindelijk is de kwaliteit van ons leven voor een heel groot stuk afhankelijk van de kwaliteit van ons voedsel… en onze spijsvertering. Spaar dus je maag en je spaart jaren voor je leven.

Het maagslijmvlies is een belangrijke buffer tussen de maagwand en de zuren die geproduceerd worden door de talrijke kliertjes die maagzuur (zoutzuur) produceren om het voedsel voor te bereiden voor de vertering. Maagzuur is zeer agressief en ook in staat om de maagwand aan te tasten. Dat gebeurt ook op plaatsen waar het slijmvlies is geschonden.

Stress tast maagslijmvlies aan

Stress en verkeerde leefwijze kunnen dit slijmvlies aantasten. Vandaar dat maagzweren voornamelijk optreden bij mensen die een slechte eetcultuur hebben, zich zorgen maken, nerveus zijn, slecht slapen, te veel koffie drinken, alcohol en tabak gebruiken.

Per dag wordt ongeveer anderhalve liter maagzuur geproduceerd. Hoe moeilijker de spijzen die we eten te verteren zijn, des te meer maagzuur zal worden geproduceerd. Dat betekent dat scherpe kruiden, het maagslijmvlies prikkelen en meer maagzuur zal worden geproduceerd. Kruiden zijn dus veiliger voor de maag.

Alcohol en maagzweren

Alcohol werkt direct in op het maagslijmvlies en kan op zichzelf zweren doen ontstaan. Drink dus nooit alcohol op een lege maag. Gebruik je toch alcohol, zorg ervoor dat je eerst wat hebt gegeten. Koffie en thee stimuleren de zuur productie, maar thee wordt beter verdragen. Ook nicotine prikkelt het maagslijmvlies.

Opwinding, stress, ergernis, woede, zetten de maag aan tot een hogere productie van maagzuur. Aspirine en sommige andere medicijnen tasten het maagslijmvlies aan en kunnen zweren veroorzaken. Is de kringspier bij de ingang van de maag defect of wordt er geregeld door prikkeling teveel maagzuur opgerispt, het zogenaamd zuurbranden, dan moet er beslist medische hulp worden ingeroepen, want geregeld zuur in de slokdarm is erg nadelig en kan slokdarmkanker doen ontstaan.

Te veel zuur kan ook de maagwand verzwakken en aanleiding geven tot het ontstaan van gastritis. Daarna is de poort geopend voor het ontstaan van maagzweren. Volgt hierop geen behandeling dan kan de situatie levensbedreigend zijn, want een maagbloeding is niet licht op te vatten.

Vermijd schadelijke producten

Uiteraard kan je dergelijke toestanden beter voorkomen. Wat kan je dan best doen en laten om zuurbranden te voorkomen en uiteindelijk te vermijden dat je vroeg op laat opgezadeld zit met maagzweren?

 • Tabak is het allerslechtste voor de maag, naast overmatig alcoholgebruik, vooral sterke dranken die nuchter gebruikt worden, vallen als brandend vuur op het maagslijmvlies.
 • Leef ook niet sneller dan je maag kan verdragen. Er zijn mensen die continu eten.
 • Vermijd snoepen, hete kruiden, scherpe spijzen.
 • Minder koffie, minder zout, vermijd witte meelspijzen, gebakjes, vette producten en witte suiker.
 • Eet langzaam en kauw grondig.
 • Gebruik citroensap of melkwei in de plaats van azijn.
 • Eet niet te veel ineens, verdeel de spijzen liever over verschillende kleine maaltijden.
 • Heb je last van zuurbranden of maagzweren dan kan Nasturan op basis van Nasturtium van Fytobell snel beterschap brengen. Het is een natuurlijk geneesmiddel dat goed helpt bij te grote zuurproductie van de maag.
 • Ook het homeopathische Nux Vomica helpt dan bij overvol gevoel, verkeerd of overdreven tafelen en opgeblazen gevoel.
 • Witte leem is nuttig bij voedselvergiftiging.
 • Vermijd stress, doe meer aan rustige sport, en bekijk het leven anders. Je maag zal er je dankbaar voor zijn.

Een tip: Nasturan van Fytobell, voor een betere spijsvertering, een rustige en tevreden maag.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan Nasturan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je maag zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer