jan 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een gezond hart begint op je bord

Vroeger dachten we dat onze levensduur bepaald werd door het toeval. Later wisten we dat de erfelijke informatie ermee te maken had. Nu zijn we er ook van overtuigd dat onze levenswijze de belangrijkste factor is. Omdat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn, moet onze levenswijze erop gericht zijn die te voorkomen en… dat kan!

Hart- en vaatziekten zijn de grootste killers in de geïndustrialiseerde landen. Per jaar vallen in ons land alleen al meer dan 60.000 slachtoffers als gevolg van problemen met de bloedsomloop en het hart. In de middeleeuwen waren hygiënische problemen oorzaak van het wegvallen van grote bevolkingsgroepen, terwijl nu een aantal beschavingsziekten deze weinig aantrekkelijke wedstrijd aan het winnen zijn.

Toch hebben hart- en vaatziekten eveneens rechtstreeks met de levenswijze te maken, niet een gebrek aan hygiëne is dit keer verantwoordelijk, wel het raffineren van ons bestaan en onze voeding, je zou haast kunnen zeggen een overdreven vorm van hygiëne… Dat aantal patiënten lijkt erg hoog, maar het wordt nog hoger als je er ook de mensen bij telt die nog geen echte hartproblemen hebben maar wel al te kampen hebben met angina pectoris, bij wie de bloedsomloop ziek wordt. In ons land alleen al zijn er ongeveer een half miljoen patiënten die regelmatig last hebben van ischemische klachten, zeg maar pijn in de borst, veroorzaakt door een gebrekkige doorbloeding, als gevolg van atherosclerose. Angina pectoris is voor hen een waarschuwing dat er dringend iets moet gebeuren vooraleer het tot een fatale hartaanval komt. Nog eens 50.000 patiënten hebben per jaar af te rekenen met een hartaanval. Hoewel het voor hen gelukkig niet fataal afloopt, volgen er toch maanden van pijn, angst, medicatie, vertwijfeling en uiteindelijk een onzeker en oncomfortabel leven. Bovendien zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien. Sommigen verliezen daardoor zelfs hun baan. Het kost de maatschappij dan ook fortuinen.

Zo gezond als een vis worden? Ja dat kan met gezonde vetzuren: Omega-3.

Denk niet: het zal mij nooit overkomen. Het kan ieder van ons op gelijk welk moment overvallen. Hartinfarct, beroerte, ischemische klachten. Toch kan je iets doen om het risico een eind voor te blijven. Je kan het inderdaad voorkomen.

Beroerte en hartinfarct zijn erge ziekten. Maar je kan er iets aan doen om dat risico erg te verkleinen. Een aantal maatregelen zal je helpen gezond te blijven en ver weg te blijven van deze problemen.

ROKEN: het allerslechtste

Wie rookt moet weten dat hij zijn risico op hart- en vaatziekten driehonderdmaal vergroot. Roken is inderdaad het allerslechtste wat iemand kan doen. Het is nog veel gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen, ze zijn kwetsbaarder en ook hormonaal gevoeliger. Trombose is de hoofdoorzaak van sterfte bij vrouwen tussen de dertig en de veertig. Tabak in combinatie met de pil zijn killers. Het is onverantwoord dat kinderen aangeleerd wordt te roken, dat de gezelligheidsfactor en het stoere imago voorgespiegeld wordt als een exponent van roken. Jonge mensen zijn erg beïnvloedbaar en nog niet in staat de boodschap in reclame te relativeren en die reclame wordt tegenwoordig subtieler omdat rechtstreekse reclame voor tabak verboden is.

Ze willen er snel bij horen en maken van de sigaret gebruik om deze status snel te bereiken. Ze houden er evenwel geen rekening mee dat men op een paar dagen tijd verslaafd kan zijn, en dat ze een hypotheek leggen op hun gezondheid. Bovendien kost het erg veel geld. Gelukkig is de verkoop van chocoladesigaretten al verboden, want ook hiermee werd een geconditioneerde reflex aangeleerd waardoor de stap naar de echte sigaret en tabak veel kleiner en gemakkelijker werd.

Verstandige volwassenen zijn trouwens gestopt met roken, maar jongeren nemen nu hun plaats in. Jammer genoeg bederven ze daarmee niet enkel hun eetlust, maar de organen die nu volop in ontwikkeling zijn worden zelfs in hun groei gestoord. Niet alleen hart en bloedvaten worden zwaar belast, ook de hersenen krijgen minder zuurstof, het studeren gaat minder vlot, en de vrije radicalenbom zorgt ervoor dat hun organisme geleidelijk voorbereid wordt tot nog een aantal andere ziekten zoals kanker en een verminderde immuniteit. Plotse sterfgevallen bij tieners komen ook meer voor en zijn niet enkel het gevolg van een ontsteking van het hart, een te heftige inspanning, maar ook het gevolg van de invloed van tabak op het organisme.

VOEDING: kies gezonde vetten

Verkeerde vetten zijn een tweede oorzaak. Vooral transvetten zijn er verantwoordelijk voor. In de USA moet op voedingsmiddelen het gehalte aan transvet worden vermeld, in Europa (nog) niet. Transvetten ontstaan door het bewerken van onverzadigd vet: ofwel verhitten tijdens het bakken en braden ofwel door het hydrogeneren zoals in sommige margarines en voedingsmiddelen, om vloeibare vetten vaster te maken. We hebben verzadigd vet nodig, maar niet de enorme hoeveelheden die de meeste mensen verorberen. Er bestaan ook plantaardige en onschadelijke verzadigde vetten zoals in avocado’s en in kokosvet. Dat laatste is dan ook geschikt om te bakken en te braden. Je kan beter roomboter (hoeveboter) gebruiken om te bakken dan sommige plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Olijfolie is het beste. Denk daarbij aan de Franse paradox. Er komen in Frankrijk veel minder hartproblemen voor, ondanks het typische Franse “gourmandise”.

Van zuivelproducten kies je best de gefermenteerde vorm zoals in yoghurt en sommige kazen. Ze bevorderen een goed milieu, een gezond microbioom in de darmen.

Kijk wel uit met verborgen transvetten zoals in pasteitjes, gebakjes en taartjes, worst, salami, in vet gebakken spijzen, koekjes, sausen, cakes en bonbons, ijsjes, mayonaise, chocolade, toffees, pralines, pakjes soep, sommige margarinesoorten. Dit probleem wordt vaak over het hoofd gezien: meervoudig onverzadigd vet kan veranderen in transvet door te sterke verhitting, of door hydrogeneren. Veel mensen zijn van mening dat ze een gezond product eten, zoals margarine, terwijl de plantaardige vetten omgevormd zijn tot transvet, die zeer gevaarlijk zijn voor hart en bloedvaten.

Het beste vet is mono-onverzadigd vet: olijfolie. Ook lijnzaadolie is een uitstekend vet op voorwaarde dat het niet verhit wordt. Maar voor het aanmaken van slaatjes en rauwkost is het de beste olie omdat ze Omega-3-vetzuren bevat, die plaques in de bloedvaten helpen voorkomen. Toch bestaat onze voeding nog te veel uit vetten. Eigenlijk mag niet meer dan een kwart van onze energie uit vetten komen. Ook zaden en noten bevatten vetten. Bij het samentellen van de totale waarden moet hiermee ook rekening worden gehouden. Noten bevatten evenwel ook magnesium, een ideale antioxidant om hart- en vaatziekten te voorkomen. Voldoende vruchten en groenten, is een belangrijk element om dichtslibben van de aderen te voorkomen. Vezels bouwen namelijk cholesterol af en bovendien bevatten vruchten langzaam absorbeerbare suikers, want geraffineerde koolhydraten zijn nog gevaarlijker.

Tomaten onder alle vormen van bereidingen zijn een ideale groente tegen hart- en vaatziekten, omdat ze lycopeen bevatten. Die lycopeen is eveneens een antioxidant omdat ze de activiteit van homocysteïne belet. Maar bovenal moeten geraffineerde producten, vooral wittebrood en geraffineerde suikers onder alle vormen worden vermeden. Volkeren die nog natuurlijke kost gebruiken zijn (nog) niet het slachtoffer van hart- en vaatziekten en kanker komt bij hen niet voor. Ze eten natuurlijker, meer vis vanwege de Omega-3, eten vruchten en groenten en bewegen meer.

Een tip: Omega-3 vetzuren in visoliecapsules van Nutribell.

Je vindt Nutribell Omega-3 visolie met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo word je zo gezond als een vis!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer