apr 17, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

WHO waarschuwt voor miljoenen dodelijke leverontstekingen

De WHO heeft er deze week voor gewaarschuwd dat het aantal leverontstekingen wereldwijd een ramp is en dat daardoor het aantal dodelijke slachtoffers van hepatitis oftewel leverontsteking met vijftien percent is toegenomen in drie jaar tijd. Dat betekent dat elk jaar 1,3 miljoen mensen sterven door een leverontsteking. De verzorging en de opsporing laten te wensen over en ondanks het feit dat volgens Medi-Quality het aantal besmettingen verminderd was, liep het aantal dodelijke slachtoffers hoger op.

Door slechte hygiëne, ongepast libertijns gedrag, en onzorgvuldig uitkiezen van eten en drinken op vakantie of zelfs hier, kun je de lever ziek maken en er levenslang de gevolgen van dragen, of zelfs overlijden.

De cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie liegen er niet om. In 2019 werd het aantal besmettingen op 2,5 miljoen geteld en drie jaar later waren er dat nog 2,2 miljoen. Toch is het aantal dodelijke slachtoffers met meer dan 200.000 toegenomen tot 1,3 miljoen doden door leverontsteking.

Merkwaardig is dat die periode samenviel met de wereldwijde covidepidemie. Preventie, goede verzorging en hygiëne zijn daarom essentieel.

De WHO en de lokale gezondheidsdiensten mogen dan nog hints geven, als het grote publiek de richtlijnen niet toepast is het een verloren zaak, want wereldwijd worden dagelijks nog altijd 6000 patiënten besmet met hepatitis. Er zijn verschillende vormen en verschillende virussen zijn daarvoor verantwoordelijk.

Hygiëne

Het type B en C zijn de meest dodelijke. Rechtstreekse besmetting met geïnfecteerd bloed is het meest dodelijk. Vooral in landen waar de hygiëne onbekend is of niet wordt toegepast is de ziekte het dodelijkst.

Volgens Medi-Quality zijn de landen waar de meeste dodelijke besmettingen voorkomen: Ethiopië, Bangladesh, China, India, Indonesië, Nigeria, Pakistan, de Filipijnen, Rusland of Vietnam. Maar ook  bij ons gebeurt het nog.

Terwijl hepatitis A en E veroorzaakt wordt door verontreinigd voedsel, dan gebeuren de besmettingen met de B en C-variant via het bloed of seksueel contact.

Het is dus gepast uiterst voorzichtig te zijn, ook op vakantie met roekeloos gedrag: piercings, tattoos, of libertijns seksueel gedrag.

Je kunt het op die manier ongemerkt oplopen en het weken later doorgeven aan familie, gezinsleden, kinderen en vrienden.

Hoe ontstaat leverontsteking?

Er bestaan doeltreffender medicijnen dan tientallen jaren geleden, maar de bevolking is ook veel nonchalanter geworden, springt slordiger om met voedsel, is niet meer zo alert op vakantie en herkent mogelijke besmettingsplaatsen niet meer zo gemakkelijk. De goedkope exotische reizen hebben een dergelijk gedrag vergemakkelijkt.

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt overgebracht door het A-virus of HAV. Drager hiervan is vooral besmet voedsel en besmet drinkwater. De spijzen worden besmet met fecaliën. Op plaatsen waar het water niet gecontroleerd wordt, of de kok in de keuken niet hygiënisch omgaat met het voedsel is besmetting mogelijk. Grondig wassen van de handen nadat men van het toilet komt is essentieel. Het scheiden van de keuken en de toiletruimte evenzeer. In sommige landen en zelfs bij ons in sommige exotische restaurants laat dit nog veel te wensen over.

Ook drinkwater waarvan de herkomst niet duidelijk is in zonnige vakantieoorden, kan men beter mijden. Zelfs ijsjes kopen langs de straat moet als taboe worden beschouwd. Kinderen en oudere personen zijn uiteraard gemakkelijke slachtoffers. Het kan wel een tijdje duren vooraleer men ziek wordt. Gewoonlijk verlopen drie tot vier weken vooraleer de eerste verschijnselen zich manifesteren.

Eten en drinken

Jaarlijks zijn er meer dan 10 miljoen mensen het slachtoffer van. Een groot aantal van hen krijgt voor de rest van zijn leven een slechte gezondheid, of overlijdt zelfs bij gebrek aan voldoende verzorging. De beste preventie is voorzichtigheid met wat men eet en drinkt. Vooral in zonnige zuiderse landen is er een groot gevaar, maar ook bij ons in exotische pittoreske eettentjes waar de keuken een ruïne is, kan je al het slachtoffer worden van hepatitis A. Veel rust en een vetvrij dieet kunnen de levercellen tot herstel inspireren. Daarbij spelen worteltjes (vanwege de provitamine A), Mariadistel, bijvoorbeeld Cardubell van Fytobell, te vinden in apotheken en ook artisjok een genezende rol. Deze middelen kunnen trouwens ook aangewend worden bij hepatitis B.

En wil je de lever helpen in zijn herstelvermogen dan is er een ideaal natuurlijk preparaat: Cardubell van Fytobell.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer