mrt 15, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker verhoogt het triglyceridenniveau van het bloed. Dat zijn vetten die nadelig zijn voor hart en bloedvaten en dus het risico op een hartaandoening en beroerte vergroten. Daarentegen doet honing net het omgekeerde: het verlaagt het niveau van de triglyceriden waardoor de kans op een hartaandoening ook afneemt.

Honing is een natuurproduct en heeft veel gezonde eigenschappen: snelle wondgenezing, hoeststillend en huid verjongend.

Onderzoek heeft aangetoond dat het niveau van de schadelijke vetten in het bloed met ongeveer twintig percent daalde in de groep die honing gebruikte, in tegenstelling tot de proefpersonen die suiker gebruikten. Om het met een dooddoener te zeggen: de natuur heeft altijd gelijk en valt niet te verbeteren.

Dat is nog maar één voorbeeld van de gunstige effecten van honing, maar er zijn er vele.

De zoete kant van het leven

De rijkdom van het leven wordt zowel in de literatuur als de schilderkunst vaak uitgedrukt in taferelen met een rijke oogst. Het koren, het fruit, en natuurlijk mogen we de zoete kant van het leven, de honing niet vergeten. Heel wat huisvrouwen met kinderen hebben ongetwijfeld al ontdekt dat honing op vele manieren een echte weldaad kan betekenen. Het is een hemels medicijn met heel wat werkzame stoffen, een schitterend cosmetisch natuurmiddel dat de huid soepel en glad maakt.

Hoewel honing een schitterend natuurproduct is, toch kan het geen mirakels verrichten, want roken, te weinig slapen, alcohol, stress, eenzijdige voeding en te veel zon maken je beslist ouder en komen de gezondheid helemaal niet ten goede. Daar kan honing niets aan veranderen, tenzij je het roer omgooit en op meerdere fronten tegelijk de aanval inzet tegen oxidatie en vroegtijdige veroudering van de cellen. Daar kan honing zeker een bijdrage toe leveren en alle nevenproducten van de honingbij eveneens: bijvoorbeeld koninginnebrij.

De kracht van koninginnebrij

Koninginnebrij is een geel-witachtige kleverige substantie die wordt afgescheiden door de kaakklieren van jonge werkbijen. Ze is bedoeld voor het voeden van de babykoningin in de korf. Het is een heel krachtig goedje dat uitstekende dienst bewijst in geval van concentratieproblemen, hoge bloeddruk, depressie en faalangst en ook opbouwend werkt na ziekte, depressie en stress. Koninginnebrij brengt je snel weer op krachten na een griepje, verkoudheid, depressie. Het is onmisbaar, net zoals het dat is voor de koningin in de bijenkorf.

Ideale hoeststiller

Gemiddeld krijgt men in onze streken per jaar ongeveer een vijftal maal te maken met een verkoudheid. Dat is niet weinig, maar is ook niet verontrustend. Vandaar dat hoestsiroop een van de meest verkochte middelen is in apotheken. Vooral voor kinderen zijn hoestsiropen in trek. Nochtans hebben studies aangetoond dat de meeste hoestsiropen niet zoveel uitmaken. Ze bevatten trouwens ook te veel suiker en wat smaakstoffen, plus het beste geval tijmextracten. Tijm is inderdaad een slijmverdunner zodat men de hinderlijke slijmen gemakkelijker kan ophoesten. Maar uit klinische studies blijkt dat er een veel beter natuurlijk middel bestaat om de hoest te stillen en vooral ook aan kinderen een rustige nacht te bezorgen: honing.

Aan de universiteit van Pennsylvania, de plaats waar de “Amisch” hun residenties hebben, werd een proefopstelling gedaan met drie groepen kinderen: kinderen kregen hoestsiroop, ofwel honing, ofwel een placebo. De kinderen die honing hadden gekregen hoestten beduidend minder en bovendien sliepen ze veel rustiger en werden veel minder wakker dan de andere groepen. Dat is vooral te danken aan enzymen en antioxidatieve stoffen in natuurhoning.

Kinderen die propolis kregen, dat is de bouwsteen van de honingraat herstelden ook veel sneller dan kinderen die helemaal niets kregen.

Maar niet enkel inwendig kan honing veel betekenen voor ons, ook uitwendig kan honing op heel wat manieren toegepast worden en niet enkel om snelle wondgenezing te bereiken waar andere middelen faalden.

Gezichtsmasker verjongt de huid

Het ziet er misschien niet uit, het plakt verschrikkelijk, het kan onaangenaam aanvoelen, maar het is wel efficiënt: een gezichtsmasker op basis van honing. Het verjongt, verstevigt en ontsmet de huid in elk geval.

Je kunt er eventueel wat muntblaadjes uit de tuin aan toevoegen waardoor een samentrekkend of adstringerend effect wordt vergroot. Laat 4 eetlepels fijngemalen munt 4 eetlepels water gedurende 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en roer er 1 eetlepel honing, havervlokken en karnemelk door. Laat afkoelen. Verdeel over je gezicht (gebied rond de ogen vrijlaten) en laat zo’n halfuur inwerken. Je zult verbaasd zijn als je in de spiegel kijkt.

Is je huid vermoeid en verzwakt? Een honingmasker kan wonderen verrichten want de huid wordt weer soepel en glad. De honing die je voor een dergelijk masker gebruikt, mag niet boven de 45°C zijn verwarmd, omdat bij deze temperatuur veel waardevolle bestanddelen verdwijnen. Honing is van nature een kleverig goedje en deze vervelende eigenschap houdt veel vrouwen ervan tegen dit voortreffelijke schoonheidsmiddel op hun gezicht aan te brengen. Dit probleem wordt opgelost door de honing te mengen met een paar druppels citroensap. Zo’n maskertje moet ongeveer 20 minuten op de huid blijven en kan daarna met tissues worden verwijderd. Citroensap werkt enigszins verblekend. Maak het gezicht eerst goed schoon en breng het masker aan. Laat dit 20 minuten intrekken en spoel daarna het gezicht af met lauwwarm water.

Ook verjongend voor de gezichtshuid is een stoombad.

Het is een heel eenvoudige manier om het gezicht goed schoon te maken en om zwarte puntjes gemakkelijk te kunnen verwijderen. Vul een kom met kokend water en laat er verzachtende planten in trekken (lindebloesem, kamille). Leg dan een dikke handdoek over het hoofd en buig over de kom. De stoom wordt zo naar je gezicht gevoerd, dat je natuurlijk van tevoren goed gereinigd hebt. Droog na tien minuten je gezicht af. Zo’n stoombad kan je best éénmaal in de week toepassen, dat is prachtig voor het gezicht, tenzij je last hebt van couperose, dan kan je beter geen gezichtsstoombad nemen! Het effect wordt nog beter als je nadien een honingmasker toepast. Zo kun je er jaren jonger uitzien.

Ideaal voor wondgenezing

Een prof aan de universiteit van Lyon is een grote fan van het gebruik van honing zelfs bij moeilijk behandelbare verwondingen en huidaandoeningen. Hij stelde vast dat bij steeds weerkerende infecties door middel van honingpleisters de wonden veel sneller genazen en dat er weinig recidieven optraden. Op een paar dagen tijd kon hij op die manier wonden mooi dicht laten groeien, terwijl dat door herhaaldelijke toepassing van antibiotica niet het geval was. Ook voor wonden na een operatie was dat het geval. Hij kon maar niet begrijpen dat collega’s geen nieuwsgierigheid toonden naar zijn resultaten en dat ze het zelf proefondervindelijk niet gingen vaststellen.

Toch was hij een grote fan van het gebruik van honing voor de gezondheid en het herstel van problemen op de huid.

Onderzoek aan de universiteit van het Britse Cardiff, waarvan het vakblad “Microbiology” verslag uitbracht, bevestigde dat wondbehandeling met honing ernstige wondinfecties door bacteriën zoals streptokokken kan voorkomen én ook kan genezen. De onderzoekers gebruikten honing, afkomstig van bijen die nectar verzamelen van de Manukaboom in Australië en Nieuw-Zeeland. Van deze honing is bekend dat hij sterke antibacteriële eigenschappen bezit.

Wonderwel werd aangetoond dat de honing voor een soort beschermende film zorgt op en rond de wonde, waardoor binnen de twee uur bijna negentig percent van de bacteriën onschadelijk werden gemaakt. Huidinfecties die moeilijk behandelbaar waren, konden op die manier op een paar dagen tijd helemaal worden omgekeerd en na een paar weken trad genezing op.

Lekker

En honing is nog lekker ook. Het is het enige natuurlijke zoetmiddel dat geen nadelen heeft. Behalve steviolglycosiden afkomstig van de steviaplant is honing het beste zoetmiddel en het heeft niet de nadelen van suiker, reageert anders in de lichaamscellen. Het blijft wel rijk aan koolhydraten waarvoor diabetespatiënten moeten gewaarschuwd worden.

Zo kun je bijvoorbeeld zwarte biologische chocolade zonder suiker, toch zoet laten smaken door een klein theelepeltje honing tegelijk in de mond te nemen. Zo heb je het beste van twee werelden.

Conclusie: honing is gezond, voor een jongere gezichtshuid, voor wondgenezing, bij hoest en om op krachten te komen.

En heb je graag een kant-en-klaar preparaat op basis van honing en tijm om de hoest te stillen, dan is hier een tip: Prosan Forte van Fytobell.

Je vindt Prosan Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3079-597.

Je kunt Prosan Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Jong en gezond, dankzij honing!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde