dec 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je BEROERTE voorkomen?

De chirurgie maakt vorderingen. Het aantal patiënten dat kan geholpen worden voor hart- en vaataandoeningen wordt steeds groter, en dat is maar goed ook, want het patiënten aantal dat met die problemen sukkelt, stijgt eveneens. Toch is preventie nog altijd de beste methode om gezond te zijn. Ook problemen met de bloedvaten en dus het risico op beroerte heb je voor een deel in eigen hand.

In ons land vallen per jaar meer dan 62.000 slachtoffers als gevolg van problemen met de bloedsomloop en het hart. Dat komt eigenlijk neer op het verdwijnen van de totale bevolking van een middelgrote stad. Stel je voor dat de complete bevolking van een stad er elk jaar moet aan geloven… Daarnaast zijn er bijna een half miljoen patiënten in ons land die last hebben van angina pectoris. Nog eens 50.000 patiënten hebben per jaar af te rekenen met een hartaanval. Hoewel deze patiënten niet sterven, volgen er toch maanden van pijn, angst, medicatie, vertwijfeling en uiteindelijk een leven van discomfort. Bovendien zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien. Sommigen kunnen daardoor zelfs hun beroep niet meer uitoefenen. Het kost de maatschappij dan ook fortuinen. Denk niet: het zal mij nooit overkomen. Het kan ieder van ons op gelijk welk moment overvallen. Hartinfarct, beroerte, het beloert iedereen. Toch kan je iets doen om het risico een eind voor te blijven. Je kan het inderdaad voorkomen.

Suiker en gedenatureerde vetten of transvetten moet je mijden als je de bloedvaten gezond wil houden en beroerte wil voorkomen. Wees absoluut voorzichtig met alcohol. Velen denken ten onrechte dat het de bloedvaten gezond maakt.

Wat kan je zelf doen?

Beroerte en hartinfarct zijn erge ziekten. Maar je kan er iets aan doen om dat risico erg te verkleinen. Een aantal maatregelen zal je helpen gezond te blijven en ver weg te blijven van deze problemen.

ROKEN: is het allerslechtste wat je kan doen. Het is nog veel gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen, vanwege de invloed van hun hormonaal stelsel en de synergie met schadelijke stoffen in tabak. Beroerte is de hoofdoorzaak van sterfte bij vrouwen tussen de dertig en de veertig. Tabak in combinatie met de pil is een killer. Het is misdadig dat de sigarettenfabrikant zich tegenwoordig tot de kinderen richt om zijn afzet te vergroten. Verstandige volwassenen zijn trouwens gestopt met roken.

VOEDING: We eten te veel slechte vetten, vooral transvetten, met name. Ook melk is niet zo’n beste keuze, wel kaas omdat die gefermenteerd is. Veel vetten in bewerkt vlees zijn getransformeerd en sommige oliën zijn gehydrogeneerd. Dat zijn geen natuurlijke stoffen meer en dus schadelijk. Ook schaaldieren kan je beter mijden vanwege het risico op vergiftiging. Ze kunnen ook een belangrijke oorzaak vormen van problemen met de bloedvaten. Vergeet vooral ook niet de verborgen bronnen van schadelijke transvetten: pasteitjes, gebakjes en taartjes, worst, salami, in vet gebakken spijzen, koekjes, sausen, cakes en bonbons, ijsjes, sommige soorten mayonaise, chocolade, toffees, pralines, pakjes soep, sommige margarinesoorten waarop niet vermeld staat dat het meervoudig onverzadigde vetzuren bevat of waarvan vermeld is dat het gehydrogeneerde vetten zijn.

STRESS: Heel wat ergernis, frustraties, kicks, opwinding, zijn oorzaak van vrije radicalen en hebben het dus op onze bloedvaten gemunt. Probeer zoveel mogelijk alles te relativeren en doe het wat relaxed. Probeer ook op tijd te ontspannen, vooral als je al eens een verwittiging hebt gehad.

ALCOHOL: Sommige bronnen prijzen de kwaliteiten van alcohol aan, in verband met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar het is niet de alcohol die daarvoor zorgt, maar wel de begeleidende stoffen zoals die bijvoorbeeld in wijn wel voorkomen: boterzuur, orootzuur, flavonoïden enz… Maar die stoffen zijn eigenlijk afkomstig van het fruit, niet vanwege de alcohol. Als je fruit eet, heb je ook al die voordelen die beloofd worden in de wijn of alcohol. Bedenk dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol al schadelijk zijn. Overdrijving zal gestraft worden met infarct of aderverkalking en beroerte. Voor jonge mensen blijft het toch gevaarlijk vergif.

SPORT: We doen te weinig aan sport, ofwel soms te veel. Ongetrainde personen moeten heel voorzichtig zijn en slechts geleidelijk aan sport gaan doen. Gemiddeld drie uur trainen per week wordt als goed ervaren. Liever drie uur gespreid over drie verschillende dagen, dan drie uur achtereenvolgens. Zwemmen en wandelen worden als de beste sporten beschouwd. Heb je te weinig tijd, loop dan een paar keer per dag de trappen op en af. Dat is een goede training voor het hart. Ook touwtjespringen is gunstig voor het hart.

Men ging er van uit dat je dagelijks minstens tienduizend stappen moest zetten. Achteraf werd dat herroepen, want dat getal was afkomstig van een Japans bedrijf dat zijn stappenteller zo had genoemd. En dus ging men ervan uit dat je die tienduizend stappen inderdaad moest halen. De helft is ook al goed, het dubbele nog beter, maar elke beweging die je toepast, is goed voor de bloedvaten en het brein. Ga elke dag naar buiten, doe een looppas af en toe, maar ga tenminste stappen.

CHOLESTEROL: Hou je cholesterol in de gaten. Vooral de LDL is een aanduiding, terwijl de HDL best omhoog moet en kan. Slecht vet moet dus vermeden worden. Transvet is wat dat betreft funest. Maar we hebben beslist vet nodig, zowel onverzadigd vet als verzadigd vet.

Olijfolie is prima want het is poly onverzadigd vet. Avocado is eveneens gunstig, hoewel het verzadigd vet is. Maar dat hebben we nodig voor de aanmaak van hormonen en het functioneren van de neurotransmitters.

Gedenatureerd vet is wel schadelijk. En even schadelijk zijn geraffineerde koolhydraten omdat ze miniontstekingen in de bloedvaten in de hand werken. Daardoor moet de cholesterol te hulp worden geroepen om de vaatwanden te versterken. Doen ze dat te “uitbundig” dan heb je risico op een infarct of beroerte. Dus kan je maar beter suiker bannen, dan komt de cholesterol je niet bedreigen.

Look is trouwens gunstig voor de cholesterolwaarden en ook voor de bloeddruk. Tabak verlaagt de HDL wat gevaarlijk is en verhoogt de LDL en is daardoor een oxidatieve factor. Vitamine C is van belang als antioxidant.

BLOEDDRUK: Laat geregeld je bloeddruk controleren. Hiermee voorkom je dat je slagaders zich moeten weren tegen de overdruk en dat ze gaan verharden. Als je een te hoge bloeddruk hebt, dan verhoog je je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Je kan de bloeddruk eventueel zelf meten. Lichte sporten, gezond eten, en niet roken zullen je bloeddruk binnen de perken houden. Twaalf op 8 mm kwik worden als gezonde richtgetallen beschouwd.

We kunnen inderdaad zelf heel wat doen om gezond te blijven; want we zijn zo oud en zo gezond als onze bloedvaten.

SLAAP: Enerzijds is bewegen van groot belang, maar ontspanning en ook voldoende slaap zijn essentieel voor je gezondheid. Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen hebben een grotere kans op hartinfarct en beroerte. Minder dan zes uur is echt niet goed. Wie te lang slaapt is dan ook weer niet goed bezig. Langer dan negen uur in bed blijven, wordt ook als een risicofactor beschouwd. Een goed gemiddelde is acht uur. Regelmaat kan helpen om gemakkelijk in slaap te geraken. Piekeren, ruzie, zorgen, onregelmatigheid, roken en alcohol kunnen een gezonde slaap hinderen. Los dus problemen op, beweeg en eet gezond, dan zal de herstellende slaap je in de armen nemen! Gezondheid is niet duur en niet ingewikkeld!

En als je iets wil doen aan een te hoge cholesterol, dan kan dat op een veilige manier met gegiste rode rijst.

Een tip: Cholefort van Fytobell.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je kan Cholefort ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer