aug 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe kanker vermijden aan tafel?

Groenten en fruit zijn uitstekend voor de gezondheid, dat weet iedereen. Maar pas nu wordt het accent gelegd op gezonde voeding en stoppen met roken en drinken om ons te helpen kanker te voorkomen.

Tegenwoordig wordt een juist uitgebalanceerd dieet steeds vaker beschouwd als een uitstekend wapen tegen kanker. Zo is het Amerikaanse Kankerinstituut ervan overtuigd dat één op drie gevallen van kanker mede door een verkeerd dieet werd veroorzaakt. Andere experts durven zelfs te beweren dat 60 percent van alle kankers o.m. aan een foute voeding te wijten zijn. Maar over één feit zijn ze het allemaal eens: wie zich aan het juiste dieet houdt, kan sommige, veel voorkomende kankers als long- en borstkanker, kanker van de colon en de pancreas voorkomen.

Gezondheid begint op je bord. Groenten en vruchten zijn erg belangrijk.

Tijdens de afgelopen jaren werden in zeventien landen maar liefst honderdzeventig onderzoeken gehouden naar een mogelijk verband tussen dieet en kanker. De conclusie van al deze studies luidt dat mensen die hun leven lang veel groenten en fruit eten hun risico op het krijgen van kanker met meer dan vijftig procent verminderen! Deze verminderde risico’s houden vooral verband met het krijgen van long- en borstkanker, maag- en darmkanker, kanker van de blaas en de pancreas, eierstok- en baarmoederhalskanker. Research heeft onlangs ook aan het licht gebracht dat wie twee keer per dag verse groenten eet, zijn kansen op het krijgen van longkanker halveert (zelfs indien de personen in kwestie ex-rokers zijn).

Volgens de experten is bètacaroteen een van de krachtigste wapens die groenten en fruit inzetten in hun strijd tegen kanker. Deze stof is vooral aanwezig in fel gele, oranje, rood en groen gekleurde groenten zoals in tomaten, wortelen, spinazie, broccoli, pompoenen en paprika’s. Fruitsoorten met een hoog gehalte aan bètacaroteen zijn o.a. abrikozen en kanteloepen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bètacaroteen kanker niet alleen helpt voorkomen maar dat het ook een vernietigend effect op kwaadaardige tumorcellen zou hebben. Aan de Harvard-universiteit is men ook tot de vaststelling gekomen dat bètacaroteen de groei van longkankercellen tegenwerkt, dat het de samenstelling wijzigt van proteïnes die deze tumoren vandoen hebben om zich uit te zaaien en dat ze de menselijke afweer tegen kanker doen toenemen.

Maar bètacaroteen is niet het enige scheikundige wapen dat in de strijd tegen de kanker kan worden ingezet. Er zijn er gelukkig nog andere: Zo bevatten TOMATEN lycopeen, een pigment dat deze groente haar felrode tint bezorgt. Lycopeen zit ook o.m. ook in watermeloenen en in rode pepers.

De DONKERGROENE GROENTEN (bvb. spinazie , groene kool en broccoli) bevatten niet alleen bètacaroteen maar ook antioxiderende stoffen als folaat en luteïne, die de gevaarlijke vrije radicalen bestrijden. Hoe donkerder groen een groente is, des te meer antioxiderende stoffen ze bevat.

De kwaliteiten van KNOFLOOK, SJALOTTEN EN UIEN kunnen niet genoeg naar waarde worden geschat. Studies hebben immers aan het licht gebracht dat deze groenten maar liefst dertig verschillende kanker werende producten bevatten.

CITRUSVRUCHTEN zoals sinaasappelen, pompelmoezen, mandarijnen, clementines, citroenen en limoenen zet je best regelmatig op het menu want deze vruchten bevatten zowat een dozijn anticancerogene stoffen. Een Zweedse studie toonde aan dat wie minstens één keer per week een citrusvrucht eet, zijn risico’s op het krijgen van pancreaskanker van 50 tot 65% vermindert. En tot slot: suiker, veel vlees en vooral rood vlees en alles wat suiker bevat vermijden! Suiker is een trigger voor kwaadaardige cellen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer