aug 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe kanker vermijden aan tafel?

Groenten en fruit zijn uitstekend voor de gezondheid, dat weet iedereen. Maar pas nu wordt het accent gelegd op gezonde voeding en stoppen met roken en drinken om ons te helpen kanker te voorkomen.

Tegenwoordig wordt een juist uitgebalanceerd dieet steeds vaker beschouwd als een uitstekend wapen tegen kanker. Zo is het Amerikaanse Kankerinstituut ervan overtuigd dat één op drie gevallen van kanker mede door een verkeerd dieet werd veroorzaakt. Andere experts durven zelfs te beweren dat 60 percent van alle kankers o.m. aan een foute voeding te wijten zijn. Maar over één feit zijn ze het allemaal eens: wie zich aan het juiste dieet houdt, kan sommige, veel voorkomende kankers als long- en borstkanker, kanker van de colon en de pancreas voorkomen.

Gezondheid begint op je bord. Groenten en vruchten zijn erg belangrijk.

Tijdens de afgelopen jaren werden in zeventien landen maar liefst honderdzeventig onderzoeken gehouden naar een mogelijk verband tussen dieet en kanker. De conclusie van al deze studies luidt dat mensen die hun leven lang veel groenten en fruit eten hun risico op het krijgen van kanker met meer dan vijftig procent verminderen! Deze verminderde risico’s houden vooral verband met het krijgen van long- en borstkanker, maag- en darmkanker, kanker van de blaas en de pancreas, eierstok- en baarmoederhalskanker. Research heeft onlangs ook aan het licht gebracht dat wie twee keer per dag verse groenten eet, zijn kansen op het krijgen van longkanker halveert (zelfs indien de personen in kwestie ex-rokers zijn).

Volgens de experten is bètacaroteen een van de krachtigste wapens die groenten en fruit inzetten in hun strijd tegen kanker. Deze stof is vooral aanwezig in fel gele, oranje, rood en groen gekleurde groenten zoals in tomaten, wortelen, spinazie, broccoli, pompoenen en paprika’s. Fruitsoorten met een hoog gehalte aan bètacaroteen zijn o.a. abrikozen en kanteloepen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bètacaroteen kanker niet alleen helpt voorkomen maar dat het ook een vernietigend effect op kwaadaardige tumorcellen zou hebben. Aan de Harvard-universiteit is men ook tot de vaststelling gekomen dat bètacaroteen de groei van longkankercellen tegenwerkt, dat het de samenstelling wijzigt van proteïnes die deze tumoren vandoen hebben om zich uit te zaaien en dat ze de menselijke afweer tegen kanker doen toenemen.

Maar bètacaroteen is niet het enige scheikundige wapen dat in de strijd tegen de kanker kan worden ingezet. Er zijn er gelukkig nog andere: Zo bevatten TOMATEN lycopeen, een pigment dat deze groente haar felrode tint bezorgt. Lycopeen zit ook o.m. ook in watermeloenen en in rode pepers.

De DONKERGROENE GROENTEN (bvb. spinazie , groene kool en broccoli) bevatten niet alleen bètacaroteen maar ook antioxiderende stoffen als folaat en luteïne, die de gevaarlijke vrije radicalen bestrijden. Hoe donkerder groen een groente is, des te meer antioxiderende stoffen ze bevat.

De kwaliteiten van KNOFLOOK, SJALOTTEN EN UIEN kunnen niet genoeg naar waarde worden geschat. Studies hebben immers aan het licht gebracht dat deze groenten maar liefst dertig verschillende kanker werende producten bevatten.

CITRUSVRUCHTEN zoals sinaasappelen, pompelmoezen, mandarijnen, clementines, citroenen en limoenen zet je best regelmatig op het menu want deze vruchten bevatten zowat een dozijn anticancerogene stoffen. Een Zweedse studie toonde aan dat wie minstens één keer per week een citrusvrucht eet, zijn risico’s op het krijgen van pancreaskanker van 50 tot 65% vermindert. En tot slot: suiker, veel vlees en vooral rood vlees en alles wat suiker bevat vermijden! Suiker is een trigger voor kwaadaardige cellen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer