aug 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe kanker vermijden aan tafel?

Groenten en fruit zijn uitstekend voor de gezondheid, dat weet iedereen. Maar pas nu wordt het accent gelegd op gezonde voeding en stoppen met roken en drinken om ons te helpen kanker te voorkomen.

Tegenwoordig wordt een juist uitgebalanceerd dieet steeds vaker beschouwd als een uitstekend wapen tegen kanker. Zo is het Amerikaanse Kankerinstituut ervan overtuigd dat één op drie gevallen van kanker mede door een verkeerd dieet werd veroorzaakt. Andere experts durven zelfs te beweren dat 60 percent van alle kankers o.m. aan een foute voeding te wijten zijn. Maar over één feit zijn ze het allemaal eens: wie zich aan het juiste dieet houdt, kan sommige, veel voorkomende kankers als long- en borstkanker, kanker van de colon en de pancreas voorkomen.

Gezondheid begint op je bord. Groenten en vruchten zijn erg belangrijk.

Tijdens de afgelopen jaren werden in zeventien landen maar liefst honderdzeventig onderzoeken gehouden naar een mogelijk verband tussen dieet en kanker. De conclusie van al deze studies luidt dat mensen die hun leven lang veel groenten en fruit eten hun risico op het krijgen van kanker met meer dan vijftig procent verminderen! Deze verminderde risico’s houden vooral verband met het krijgen van long- en borstkanker, maag- en darmkanker, kanker van de blaas en de pancreas, eierstok- en baarmoederhalskanker. Research heeft onlangs ook aan het licht gebracht dat wie twee keer per dag verse groenten eet, zijn kansen op het krijgen van longkanker halveert (zelfs indien de personen in kwestie ex-rokers zijn).

Volgens de experten is bètacaroteen een van de krachtigste wapens die groenten en fruit inzetten in hun strijd tegen kanker. Deze stof is vooral aanwezig in fel gele, oranje, rood en groen gekleurde groenten zoals in tomaten, wortelen, spinazie, broccoli, pompoenen en paprika’s. Fruitsoorten met een hoog gehalte aan bètacaroteen zijn o.a. abrikozen en kanteloepen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bètacaroteen kanker niet alleen helpt voorkomen maar dat het ook een vernietigend effect op kwaadaardige tumorcellen zou hebben. Aan de Harvard-universiteit is men ook tot de vaststelling gekomen dat bètacaroteen de groei van longkankercellen tegenwerkt, dat het de samenstelling wijzigt van proteïnes die deze tumoren vandoen hebben om zich uit te zaaien en dat ze de menselijke afweer tegen kanker doen toenemen.

Maar bètacaroteen is niet het enige scheikundige wapen dat in de strijd tegen de kanker kan worden ingezet. Er zijn er gelukkig nog andere: Zo bevatten TOMATEN lycopeen, een pigment dat deze groente haar felrode tint bezorgt. Lycopeen zit ook o.m. ook in watermeloenen en in rode pepers.

De DONKERGROENE GROENTEN (bvb. spinazie , groene kool en broccoli) bevatten niet alleen bètacaroteen maar ook antioxiderende stoffen als folaat en luteïne, die de gevaarlijke vrije radicalen bestrijden. Hoe donkerder groen een groente is, des te meer antioxiderende stoffen ze bevat.

De kwaliteiten van KNOFLOOK, SJALOTTEN EN UIEN kunnen niet genoeg naar waarde worden geschat. Studies hebben immers aan het licht gebracht dat deze groenten maar liefst dertig verschillende kanker werende producten bevatten.

CITRUSVRUCHTEN zoals sinaasappelen, pompelmoezen, mandarijnen, clementines, citroenen en limoenen zet je best regelmatig op het menu want deze vruchten bevatten zowat een dozijn anticancerogene stoffen. Een Zweedse studie toonde aan dat wie minstens één keer per week een citrusvrucht eet, zijn risico’s op het krijgen van pancreaskanker van 50 tot 65% vermindert. En tot slot: suiker, veel vlees en vooral rood vlees en alles wat suiker bevat vermijden! Suiker is een trigger voor kwaadaardige cellen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer