jul 13, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Prikkelhoest: afmattend voor hart en longen

Het klimaat… het is al klimaat wat de klok slaat. Dankzij de “wijziging” van het klimaat worden allerlei maatregelen getroffen die iedereen maar aanvaardt, omdat het wel juist zal zijn. Zo moet de veestapel naar omlaag, mogen de boeren geen natuurlijk mest uit de hoeve meer rondvoeren tenzij in een bepaald en beperkt percentage en daar moet een grondige boekhouding over worden bijgehouden, moet integendeel wel kunstmest gebruikt worden en zo zie je maar wie nadeel en voordeel heeft bij de klimaat-pandemie.

We zouden nog erg kunnen schrikken als de boeren er de brui aan geven, want wie zorgt er uiteindelijk voor ons voedsel? Een conflict in Oekraïne is voldoende om wereldwijd een hongersnood te veroorzaken. Je ziet het al wat er met de prijzen gebeurt: voor de enen dreigt de ramp van de armoede, voor de anderen is het een enorme verrijking.

Overgevoeligheid

En dan is er nog de energie waarvan de prijzen de pan uit swingen en die niet te controleren zijn. We waren gelukkig nog gediend door een milde winter, een mild voorjaar en nu een aantal echt warme dagen en weken. Maar dat brengt ook andere problemen mee zoals voor de gezondheid. We zijn niet meer gehard en temperatuurwisselingen is iets “van vroeger”. Een van de problemen die we daardoor meemaken, is een grotere gevoeligheid aan de luchtwegen. Er mag geen tochtje passeren, geen regendruppel op ons hoofd vallen of we hebben het zitten: prikkelhoest, verkoudheid en dan de twijfel over “heb ik geen, corona”… Dat is gelukkig meestal niet het geval en het blijft beperkt tot irritatie van de keel, de bovenste luchtwegen of een ontsteking van de sinussen. Dat is allemaal niet zo bedreigend, maar wel vervelend en er is hoop, want je kunt er gemakkelijk iets aan doen.

Hoesten heeft een functie. Het dient om slijmen naar buiten te brengen en onzuivere stoffen uit de longen en de luchtwegen te persen. Zorg voor voldoende vitamine C. Eet dus regelmatig fruit en rauwkostsalades.

Niet getraind

Veel mensen zijn niet gehard tegen schommelingen van temperatuur. Overdag kan het dezer dagen tot dertig graden of meer oplopen en ’s nachts zakt de temperatuur met twintig graden. Of ze vertrekken uit het centrum van het land en komen aan zee met een fikse bries en vijftien graden koeler. ’s Anderendaags merk je het wel: een prikkelhoest, keelontsteking, verstopte neus, je kent de verschijnselen wel.

Op die manier krijgt de weerstand van heel wat mensen een flinke dreun.

Als de weerstand niet goed getraind is, door het lange binnen zitten, de quarantaines, het thuis werken voor de computer en nadien de ontspanning voor televisie, dan hoeft het niet te verwonderen dat er vervelende gevolgen van komen. We hebben nood aan buitenlucht, ook in het pollenseizoen dat nu volop is losgebarsten.

Want door gebrek aan gezonde buitenlucht, het gemis aan training, het langdurige stil zitten en tekort aan beweging, de wat eenzijdige vitaminearme kost, zitten veel patiënten bij het minste tochtje snel met hoest of heesheid opgezadeld. Normaal is zoiets in een paar dagen voorbij als je weerstand goed op peil is, maar het kan ook langer aanslepen. Nog vervelender is het als een prikkelhoest je ’s nachts uit de slaap houdt. Wat kun je er dan aan doen?

Stimuleer de weerstand

Verkoudheden zijn goedkoop dezer dagen. We denken dat het zomer is en trekken er met onvoldoende kleding op uit. De resultaten zijn er nadien: hoestje, keelpijn, oorontsteking, gezwollen sinussen en een hese stem.  Het is natuurlijk duidelijk dat als heesheid te lang aansleept je een arts moet raadplegen. Het is niet goed dat je heesheid weken laat aanslepen, maar het is niet ongewoon dat bij een verkoudheid de stembanden betrokken zijn.

Aan heesheid kan je snel iets doen: kauwen op lijsterbessen en de wortels van de kleine bevernel, of IJslands mos en gorgelen met appelazijn of Echinabell in de keel druppelen. Je kan ook Immunibell nemen om de natuurlijke weerstand van het lichaam te stimuleren. Daarin is ook bèta-glucaan opgenomen dat de weerstand zal verhogen.

Afmattende prikkelhoest

Een droge hoest, zonder dat er slijm vrijkomt is erg afmattend. Men noemt het prikkelhoest. Dat kan je uit de slaap houden. Het kan een nasleep van corona zijn, maar ook gewoon een irritatie of infectie van de bovenste luchtwegen. Best laat je dit eens controleren.

Wie last heeft van droge hoest zonder dat er slijm kan opgehoest worden moet meer drinken.

Het kan ook een begeleidend verschijnsel zijn van griep, hooikoorts, een nevenwerking van bepaalde medicijnen, zoals middelen tegen hoge bloeddruk, zenuwachtigheid en stress, vervuilde lucht, te lang binnen zitten, te droge lucht enz.

Je moet de oorzaak kennen om het probleem doeltreffend te kunnen behandelen.

Het was destijds bekend dat wie de Mexicaanse griep had gehad, daar maanden later nog een nasleep kon van ondervinden met een droge kriebelhoest.

Het kan jezelf maar ook je partner uit de slaap houden. Probeer een luchtbevochtiger en neem voor het slapengaan een lepeltje honing en vermijd het om op de rug te slapen, want dan wakker je de hoestreflex aan.

Die hoestreflex is natuurlijk en normaal omdat de luchtwegen zich op die manier van onzuiverheden en reststoffen van de ontsteking gaan ontdoen. Daardoor gaan ze die partikels in slijm verpakken en ophoesten. In dit geval gaat het om een productieve hoest, met ophoesten van slijm. Dat is het begin van de genezing.

De kriebel zal mettertijd ophouden en je gaat beter kunnen slapen.

Je kunt de genezing bespoedigen met een aantal natuurlijke preparaten zoals Prosan Forte, o.m. op basis van acaciahoning waardoor de slijmen gemakkelijker zullen loslaten. Ook tijmthee is zeker nuttig vanwege het slijmoplossend vermogen.

Prosan Forte heeft eveneens een slijmoplossend vermogen, wat bij heesheid verzachtend werkt. Maar doorgaans is heesheid gebonden aan verkoudheid en hoest, terwijl het hoesten zelf een natuurlijke reactie is van het lichaam. Door de luchtstoten veroorzaakt door de persende beweging van het middenrif, wordt de lucht met krachtige stoten uit de luchtwegen naar buiten geperst en moet op die manier onzuiverheden en slijmen worden meegenomen.

Er zijn verschillende soorten hoest, maar de meest vervelende is wel de prikkelhoest, een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtwegen. Ook roken kan deze irritatie veroorzaken. Gebrek aan frisse lucht kan er eveneens aanleiding toe geven.

De hoest zelf heeft uiteraard pas zin als er dan ook schadelijke partikels mee naar buiten worden gejaagd. Hoest waarbij geen slijm wordt opgegeven, wordt best onderdrukt, omdat het anders veel te afmattend is zowel voor het hart als voor de longen zelf.

Vitamine C en rust

Een verkoudheid ontstaat meestal door besmetting op momenten van verzwakte weerstand. Tekort aan vitamines, vooral vitamine C, kan stress verhogend werken en in deze situatie is de weerstand ook verlaagd. Daarom zijn extra vitamines van belang in deze periode. Natuurlijke vitamines absorberen beter en genieten dus de voorkeur: vruchten, rozebottels, rauwkostsalades. Ook groene en witte kool zijn interessant voor gezonde longen en luchtwegen. Voldoende rust verbetert bovendien de weerstand, en zeker als dit wordt aangevuld door dagelijks een drietal maal Echinabell te nemen. Daarnaast kan Prosan Forte worden gebruikt in geval van prikkelhoest want het heeft een slijmoplossende werking. Tijmthee is een weldaad voor de luchtwegen.

Heel goed voor de luchtwegen is damp-adembaden te nemen. Hiervoor wordt een aftreksel van kamille, tijm en muntolie gebruikt in heet water en met een handdoek boven het hoofd adem je boven het dampende aftreksel.

Tenslotte zorg je ervoor dat je steeds voldoende ontspanning neemt, voldoende nachtrust geniet en besmette personen vermijdt. Geef niet voortdurend toe aan prikkelhoest, maar probeer met gesloten mond de hoest af te zwakken, dat is minder vermoeiend en niet zo belastend voor de longblaasjes en voor het hart. Hou je een tijdje rustig en de zaak is vlug vergeten.

Je vindt volgende middelen van Fytobell in de apotheek met de CNK-bestelnummers:

Echinabell met CNK: 2898-963.

Immunibell met CNK: 4197-968.

Prosan Forte met CNK: 3079-597.

Vitamine Ester-C met CNK: 4415-501.

Je kan deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com .

Je luchtwegen zullen “herademen”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer