nov 15, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hete föhn en elastiekjes kunnen je haar ruïneren

Er zijn drie belangrijke dingen die je niet uit het oog mag verliezen als je netjes en keurig voor de dag wil komen: mooi en goed verzorgd haar en een mooie ceintuur en schoenen. Als je daar een goede keuze in maakt en er goed zorg voor draagt, dan ben je helemaal piekfijn in orde. Het maakt minder uit welke pullover je draagt, dan welke schoenen je aan hebt, het heeft minder belang welk kleedje je uitkiest, dan of je haar er netjes en verzorgd uitziet. Daar ligt eigenlijk het probleem, want er zijn mensen die wat ze ook doen, altijd schriel, dun, klef haar zullen vertonen.

Is er dan echt niets aan te doen? Jazeker, maar je moet wel een aantal dingen vermijden zoals je haar kammen terwijl het nat is, te heet föhnen en te veel en te vaak shampoo of producten gebruiken. Er zijn natuurlijk nog meer dingen die je kan doen om je haar netjes en keurig te houden, want haar is dood materiaal, zoals de nagels. Als die geschonden zijn, dan maakt de natuur dat niet meer in orde, het kan enkel maar “uitgroeien” tot er een nieuwe nagel, of nieuw haar is ontstaan. Dat kan, maar dan moet je in de toekomst wel een aantal dingen in acht nemen, zodat de fouten uit het verleden niet meer gemaakt worden en je opnieuw van voren af aan kan beginnen.

Je haren weerspiegelen eigenlijk je gezondheid. Je kan dus door een gezonde levensstijl de schoonheid van je haren beïnvloeden.

Voorzichtig drogen

  • De grootste zonden tegen een mooie haardos, gebeuren ook bij het drogen. Inderdaad het is niet erg prettig om met een natte kop rond te lopen, of telkens klissen nat haar in het gezicht te krijgen. Vandaar dat velen graag snel droog haar hebben en dat karwei toevertrouwen aan een zeer hete en bijzonder snelle föhn. Dat is een ruïne voor het haar! Daardoor wordt het haar snel uitgedroogd. De hitte op zichzelf is nog niet het ergste, behalve als je de droger te dicht bij het haar en te lang op dezelfde plaats houdt. De haarschacht wordt dan te veel geopend, waardoor het haar schraler en doffer wordt. Ideaal is het haar langzaam aan de lucht te laten drogen. Heb je daar niet altijd de tijd toe, probeer het dan toch maar af en toe eens te doen, dan kan het haar regenereren van de vele was en föhnbeurten.
  • Het drogen op zichzelf is al een riskante onderneming, hoewel dat nog niet het slechtste is, maar wel wat je tijdens de droogbeurt met het haar uitspookt. Vooral dames willen tijdens het drogen het haar in model krijgen en springen dan ook niet erg zacht om met haarborstels, föhnborstels die op de elektrische droger worden gestopt, kammen, krulspelden. Ze spannen het haar soms zo strak rond krulspelden dat de huid gaat pijn doen of haar met wortel en al soms wordt uitgetrokken. Gelukkig is dat niet altijd het geval en als toch haren worden uitgerukt, groeien ze wel terug, zolang de wortel aanwezig blijft en die voldoende van voedsel wordt voorzien via de bloedsomloop. En nog iets: gebruik liever een kam met breed uitstaande tanden, dan een fijne kam en liever een borstel met wijd openstaande tanden of haren, dan eentje met erg fijne tanden, zodat de haren minder kans hebben beschadigd of uitgetrokken te worden.
  • Ook met spelden, elastiekjes, haarbanden en clips moet je uitkijken. Alles wat het haar samentrekt of samenbindt, kan de haarschacht beschadigen of de hoofdhuid irriteren en de haarwortel bruuskeren. Het haar losjes laten hangen is eigenlijk het beste, maar dan ziet iedereen er ongeveer hetzelfde uit. Je kan de haren samenbinden, kiezen voor een paardenstaart, maar trek de haren niet te strak samen naar achteren, anders loop je het risico dat de haren dunner worden.
  • Normaal kan het geen kwaad de hoofdhuid goed te masseren en daar de haren zelfs krachtig bij te betrekken, op voorwaarde dat je de haren zelf niet beschadigd. Een goede doorbloeding van de hoofdhuid eventueel door middel van een massage met de vingertoppen en een aangepaste lotion kan zelfs broze haren weer vitaliteit verschaffen en sommigen beweren dat je daarmee zelfs het haar weer tot leven kan roepen op kale schedels. Doe dat niet terwijl het haar nat is, dat kan de haren nog meer beschadigen.

Opgelet voor bleek- en kleurmiddelen

Hoewel de blondjes in de minderheid zijn, zou je dat niet zeggen als je het straatbeeld bekijkt. Veel vrouwen laten het haar bleken en nadien verven. Je moet al uitkijken of je voor bepaalde middelen niet allergisch bent. Best kan je dat een paar dagen van tevoren testen in de holte van de elleboog. Als de huid daar rood wordt na een paar uur of een dag, dan zie je beter van het kwestieuze middel helemaal af en probeer je iets anders, of laat je de kleur gewoon zoals de natuur ze voor jou heeft voorzien. Te veel bleken van het haar met sterke bleek- of oxiderende middelen is erg slecht voor het haar.

Als je het per se wil doen, doe het niet te vaak. Er bestaan ook natuurlijke haarkleurmiddelen die veel minder schadelijk zijn.

Van allerlei andere verzorgende preparaten moet je ook geen mirakels verwachten. Je kan wel in het laatste spoelwater wat citroensap doen. Dat geeft het haar zijn zure mantel weer en geeft aan het haar ook een mooie zijige glans. Tovermiddelen bestaan niet. Je hebt met je haar eigenlijk een brok erfelijkheid meegekregen. Daarmee kan je niet alle kanten uit. Belangrijker is dat je gezond blijft, gezond eet en dat vertaalt zich uiteindelijk ook op het haar en dat je er verder geen te grote mishandelingen mee uitricht.

Op die manier zal je lang genieten van mooi en gezond haar en… is dat niet een sieraad voor elke mens?

Zonlicht ruïneert het haar

Iedereen houdt van de warmte, de zomer en de zon, maar ook in de herfst en winter schijnt de zon en zoals de zon ook de huid kan beschadigen is dit ook het geval met het haar. Weliswaar kan je geen gezondheidsproblemen krijgen als je haar het slachtoffer wordt van de zon, wat met de huid wel het geval is. Het aantal huidkankers neemt trouwens schrikbarend toe. Maar je haar kan er wel gevoelig door beschadigd worden: gemakkelijk breken, dof worden, van kleur veranderen en onhanteerbaar worden, de haarschacht kan breken enz… Eigenlijk doet men er verstandig aan om het haar voldoende tegen te felle zonbestraling te beschermen. Aan zee of in de bergen geldt dat dubbel. Na een dagje zon aan het strand of in de bergen is het dus goed een verzorgend haarbad te nemen, zodat het weer opgebouwd en versterkt wordt. Ook in de winter moet je het haar verzorgen, en zelfs een zonnefilter gebruiken voor de gezichtshuid.

Crepeerkammen vernielen haarschacht

Om het haar volume te geven wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamde crepeerkammen. Daarmee worden de haren absoluut beschadigd. Door het heen en weer wrijven op puntige kammen, wordt de haarschacht beschadigd en gaan de schubben open staan. Dat is precies het resultaat dat wordt beoogd. Door de openstaande schubben gaan de haren losser en luchtiger tegenover elkaar zitten, waardoor het volume blijkbaar toeneemt en het kapsel losser lijkt en fraaier. De mode is echter niet altijd zo geweest en nu bestaat er trouwens weer een tendens naar korte niet te luchtige kapsels: daar heeft de vrijetijdsbesteding van de moderne vrouw een woordje in mee gesproken. In elke geval moet je scherpe kammen, oneffenheden waarmee je het haar bewerkt, krulspelden in ruw materiaal en harde borstels uit synthetische stof vermijden. Je ruïneert er op den duur je mooie haar mee, en het kan lang duren vooraleer dat hersteld is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer